19.11.2019 9:40

Ή ανεξέλεγκτη ΒΙ.ΑΛ. ή κλειστός χώρος στο Πιτυός το δίλημμα της Κυβέρνησης

Στον Δήμο Χίου το μπαλάκι για την απόφαση παραχώρησης της έκτασης

Στην αρχική της θέση για δημιουργία κλειστής δομής προσφύγων και μεταναστών στο Πιτυός, παρά τις μέχρι τώρα αντιρρήσεις του παρέδρου του χωριού, εμμένει η Κυβέρνηση, που σύμφωνα με πληροφορίες του «π» εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημιουργία κλειστού κέντρου στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πιθανότερο αύριο Τετάρτη, το κυβερνητικό επιτελείο θα ανακοινώσει τη δημιουργία κλειστών δομών σε Χίο, Λέσβο και Σάμο, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες όπως η χωρητικότητα των νέων κέντρων καθώς και ο αριθμός των αστυνομικών που θα επιφορτιστούν με τη φύλαξή τους.

Η Κυβέρνηση αλλά και ο κυβερνητικός βουλευτής Νότης Μηταράκης, αναμένεται να θέσουν το δίλημμα στους Χιώτες αν προτιμούν το σταδιακό κλείσιμο της ΒΙ.ΑΛ. με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τη δημιουργία κλειστής οργανωμένης δομής, ή προτιμούν την παρούσα κατάσταση που επικρατεί στα Καμπόχωρα και στην κεντρική Χίο.

Με βάση αυτό το ερώτημα και με δεδομένο ότι η δημιουργία κλειστής δομής θα έχει σαφώς λιγότερες συνέπειες σε σχέση με τη λειτουργία μίας ανεξέλεγκτης δομής 5.000 ατόμων, η Κυβέρνηση θεωρεί εύκολη υπόθεση τη συγκατάβαση της τοπικής κοινωνίας αφού εκτός των άλλων αναζητούνται κι επιπλέον κίνητρα για τους κατοίκους του Πιτυούς.

Η μπάλα στο γήπεδο του Δήμου

Με δεδομένο πάντως ότι από την εποχή της ένωσης όλων των πρώην Δήμων σε έναν ενιαίο Δήμο, όλη η περιουσία των κοινοτήτων περιήλθε στον Δήμο Χίου, η Κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης.

Σε αυτή την περίπτωση η Δημοτική Αρχή, όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσει άμεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο θεωρώντας ότι μία τέτοια απόφαση δεν μπορεί να αφορά μόνο την πλειοψηφία, αφού θα πρέπει να προηγηθεί διεξοδική συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τοπική κοινωνία αναμένει μέχρι στιγμής από την Κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις επί της νέας δομής, αφού σε διαφορετική περίπτωση δύσκολα θα καταφέρει να εφαρμόσει τον οποιονδήποτε σχεδιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου και μετά τις αποκαλύψεις του «π» για τη δημιουργία νέας δομής στο Πιτυός, οι κάτοικοι του χωριού οδηγούνται σε λαϊκή συνέλευση, στην οποία πιθανά να παραστεί και ο ίδιος ο Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ