27.6.2022 15:38

Άγρυπνοι φρουροί οι λιμενικοί, απέτρεψαν την είσοδο 1.076 μεταναστών μέσα σε λίγες ώρες

Περισσότερους από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες επιβίβασαν λαθρέμποροι σε ψαρόβαρκες, φουσκωτά και ιστιοπλοϊκά με στόχο να αποβιβαστούν -μάταια- στα ελληνικά νησιά

Σε τουλάχιστον 21 περιστατικά, το Λιμενικό Σώμα βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή προτρέποντας την επιστροφή των σκαφών στις τουρκικές ακτές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Φαρμακονήσι, Κω. Αυτό το πολύ δύσκολο τριήμερο για το Λιμενικό Σώμα αποτυπώνεται και συνολικά στην αύξηση των ροών από τον Απρίλιο και μετά πολύ αισθητά. Συνολικά, το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου, οι ροές έχουν αυξηθεί κατά 36%, ενώ αν συγκριθεί μόνο ο μήνας Μάιος του 2021 και του ’22 παρουσιάζουν αύξηση 96%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών Αρχών, από τα ξημερώματα της Πέμπτης μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, το Λιμενικό Σώμα απέτρεψε την είσοδο 1.076 μεταναστών και προσφύγων. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, το Λιμενικό Σώμα βρέθηκε στα θαλάσσια σύνορα αποτρέποντας την είσοδο σε 5 περιστατικά σε Σάμο, Φαρμακονήσι και Κω, με τα πλωτά σκάφη να μεταφέρουν 316 άτομα.

Την Παρασκευή, σκάφη του Λιμενικού χρειάστηκε να επέμβουν σε 8 περιστατικά σε Χίο, Σάμο και Λέσβο (η συντριπτική πλειονότητα ήταν στη Λέσβο), αποτρέποντας την είσοδο σε 340 άτομα, ενώ από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής πάλι το Λιμενικό Σώμα αντιμετώπισε 8 περιστατικά. Οι πέντε απόπειρες ήταν πάλι στη Λέσβο, και από ένα περιστατικό υπήρξε επέμβαση σε Χίο, Κω και Σάμο. Συνολικά, μέσα σε μία μέρα προσπάθησαν να περάσουν τα νησιά του Αιγαίου 420 άτομα.

Η αυξημένη τάση στις ροές έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο τόσο στον Εβρο όσο και στο Αιγαίο και συνδυάζεται και με την οξυμένη πολιτική αντιπαράθεση Τουρκίας- Ελλάδας-Ε.Ε. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Μαΐου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι ροές αφίξεων κατά το 1ο πεντάμηνο του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 36% σε σχέση με το 1ο πεντάμηνο του 2021. Αναλυτικότερα, στα νησιά η αύξηση είναι 53% και στο Φυλάκιο Εβρου της τάξεως του 26%. Οι ροές αφίξεων κατά τον Μάιο του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 96% σε σχέση με τον Μάιο του 2021. Αντίστοιχα, και οι αιτήσεις ασύλου τον Μάιο του 2022 ήταν αυξημένες κατά 36% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022, ενώ οι προ-καταγραφές αυξημένες κατά 2%.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ