Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Βουλευτής Χίου και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ναυτιλίας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την προώθηση πολιτικών νόμιμης μετανάστευσης.
Ο κ. Μιχαηλίδης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στην τραγωδία που εκτυλίχθηκε ανοικτά της Χίου, όπου δεκαπέντε άνθρωποι – μεταξύ των οποίων και έμβρυα – έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ακτές του νησιού. «Δεκαπέντε νεκροί και πολλοί τραυματίες που πληγώνουν πάρα πολλούς», τόνισε εμφανώς συγκινημένος, εκφράζοντας την προσωπική του οδύνη τόσο ως Χιώτης, όσο και ως πρώην αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, επισημαίνοντας την απουσία του αρμόδιου Υπουργού: «Θα περιμέναμε όλοι ο άφαντος Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας να είναι σήμερα εδώ να δώσει εξηγήσεις».
Παράλληλα, ανέδειξε τις ελλείψεις στον τομέα της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων, τονίζοντας ότι το τραγικό περιστατικό συνέβη εντός των εθνικών χωρικών υδάτων, «εκατοντάδες, λίγα μόλις μέτρα από τη στεριά», γεγονός που αποδεικνύει – όπως υποστήριξε – την αποτυχία του υπάρχοντος μηχανισμού εντοπισμού και πρόληψης.
Ο Βουλευτής Χίου έκανε λόγο για «τραγικές συνθήκες εμπλοκής» των πληρωμάτων του Λιμενικού, καθώς – όπως είπε – η απουσία κανόνων εμπλοκής οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις: «Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να αντιληφθεί κάποιος τους κινδύνους σε τέτοιο επιχειρησιακό καθεστώς. Σκοτάδι, ταχύτητες, άγχος και στο τέλος δεκαπέντε νεκροί».
Αναρωτήθηκε δε αν υπήρχαν σαφείς οδηγίες προς τα πληρώματα για τον χειρισμό τέτοιων περιστατικών και ποιοι φέρουν την ευθύνη: «Αν ο κυβερνήτης έλαβε αυτές τις εντολές, τότε δεν φταίει ούτε ο κυβερνήτης ούτε η κατάσταση του σκάφους. Φταίνε αυτοί που τους τις έδωσαν».
Αποκαλυπτικός υπήρξε ο κ. Μιχαηλίδης και σε ό,τι αφορά το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης. Κατήγγειλε ότι από το 2020 μέχρι και σήμερα, παρά τις εξαγγελίες, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει ούτε τη δημοπράτησή του: «Έχουμε φτάσει στο 2026 και ακόμη δεν έχει προχωρήσει η δημοπράτηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Και μετά μου λέτε νοιάζεστε για την ασφάλεια της χώρας», συνέχισε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την ειλικρίνεια των κυβερνητικών δηλώσεων.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η χθεσινή τραγωδία δεν αποτελεί απλώς μεμονωμένο περιστατικό αλλά «ξεσκεπάζει την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό και στη διαχείριση των συνόρων». Υπογράμμισε πως χρειάζονται «συγκεκριμένα μέτρα, επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και επαρκής σχεδιασμός», ώστε να προλαμβάνονται – και όχι να θρηνούμε – τέτοιες απώλειες.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.