4.10.2013 10:11

Στον άνθρωπο οφείλεται η κλιματική αλλαγή, λένε οι ειδικοί

«Η αλήθεια επιβεβαιώθηκε», δήλωσαν σήμερα οι κύριες περιβαλλοντολογικές μη κυβερνητικές οργανώσεις –Greenpeace, Oxfam, WWF και Οι Φίλοι της Γης– μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, οι οποίοι θεωρούν ακόμη πιο βέβαιη την ευθύνη του ανθρώπου για το φαινόμενο αυτό.

«Έπειτα από 25 χρόνια εκθέσεων από την IPCC, η αλήθεια που ενοχλεί επιβεβαιώθηκε: Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, συμβαίνει με ανησυχητικό ρυθμό και προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, κυρίως την καύση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της μια ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων οι Γκρίνπις, WWF, Oxfam και Οι Φίλοι της Γης.

«Ξέρουμε ήδη ότι ο τομέας της ενέργειας είναι ο κύριος ένοχος, αλλά επίσης η κύρια λύση, στο θέμα της κλιματικής αλλαγής», προσθέτουν αυτές οι ΜΚΟ, για τις οποίες «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν μια λύση απλή, αποδεδειγμένη και οικονομικά προσιτή».

«Η συζήτηση για το ποιος είναι υπεύθυνος έχει κλείσει», δήλωσε εξάλλου ο Ουάιλ Χμάινταν, ο διευθυντής της ΜΚΟ Διεθνές Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα (Climate Action Network International), στην οποία μετέχουν 850 ενώσεις.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της IPCC, είναι πλέον «εξαιρετικά πιθανό» η επίδραση του ανθρώπου να είναι η κύρια αιτία της ανόδου της θερμοκρασίας που παρατηρείται από τα μέσα του 20ού αιώνα, κάτι που είναι τώρα κατά 95% βέβαιο. Στην προηγούμενη έκθεση, το 2007, η βεβαιότητα αυτή ήταν 90%.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ