2.12.2016 9:27

Ο άνθρωπος που κατάφερε και φύτεψε έλατα στον Κάμπο

Ο Ι. ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ, Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΗΣ, ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΦΥΤΕΨΕ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΕΛΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ

Ο κύριος Γιάννης Κοκκινάκης και η σύζυγος του Μαρία έχουν ανατρέψει τους νόμους της φύσης . Φύτεψαν, μεγάλωσαν, διατήρησαν και συντηρούν δύο έλατα… στη θάλασσα!

Δύο δέντρα που ευδοκιμούν σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων και σε  βορειοευρωπαϊκά  κλίματα φύτεψαν και συντηρούν 35 χρόνια στο κτήμα τους, στην αρχή του Κάμπου, στην οδό Ι. Χανδρή αρ. 8 πριν το Νομοκτηνιατρείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος Γιάννης είναι ο εμπνευστής της δημιουργίας των δασικών πυρήνων στο Αίπος από τη Φιλοδασική. Όμως η επιτυχία της φύτευσης στο σπίτι του οφείλεται σε αποτυχημένο εγχείρημα να δημιουργήσει δάσος με έλατα σε βουνό!

Λάτρης της φύσης ο κ. Γιάννης  γεννήθηκε,  μεγάλωσε στην Πολωνία και μετέφερε μαζί του στη Χίο την αγάπη του για το φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα για τα δέντρα. Πολύ πριν γίνει μέλος της Φιλοδασικής άρχισε να δραστηριοποιείται ατομικά  στον τομέα της προστασίας και ανάδειξης του Περιβάλλοντος. Στις εξορμήσεις του κυνηγιού, της άλλης μεγάλης αγάπης του,  περνώντας από το Αίπος διαπίστωσε τη γενικότερη έλλειψη δέντρων, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα δασικό πυρήνα με έλατα στο Φλώρι, αλλά δεν ευδοκίμησαν όλα όσο έπρεπε και αναγκάστηκε να τα πλαισιώσει και με διάφορα άλλα δέντρα. Τότε από μηχανής Θεός βρέθηκε μπροστά του ένας επιστήμονας που τον καθοδήγησε και κατάφερε αυτό το θαύμα. Φύτεψε, καλλιέργησε  και συντηρεί έλατα σε γεωλογικό επίπεδο ύψους θάλασσας!

«Στην Πολωνία που γεννήθηκα τα δάση είναι γεμάτα έλατα κι όταν είδα το άγονο τοπίο στο Αίπος σκέφτηκα να φυτέψω έλατα. Το 1976  έφερα 150 από τη Βυτίνα και σκέφτηκα να φυτέψω δύο και στο σπίτι μου, για να μου θυμίζουν τον τόπο που γεννήθηκα. Στο Αίπος δεν έπιασαν , αλλά για καλή μου τύχη  ο Δασάρχης κύριος Αστέρης ήταν καλός γνώστης των φυτεύσεων, ακολούθησα πιστά τις συμβουλές του και κατάφερα  μετά από 35 χρόνια να έχω σήμερα στην αυλή μου δύο έλατα που είναι σχεδόν ψηλότερα από το σπίτι μου,  φτάνουν σχεδόν τα οκτώ μέτρα».

Το μυστικό ήταν ένα, αλλά για εμάς που δεν έχουμε σχέση με το αντικείμενο, το εγχείρημα πολύ δύσκολο, αφού έπρεπε να δημιουργήσει στον Κάμπο της Χίου Γερμανικό κλίμα.

«Με ρώτησε πόσο υψόμετρο έχει η αυλή μου από τη θάλασσα και όταν του είπα μηδέν, μου απάντησε τότε μηδέν θα κάνετε, εκτός αν τους δημιουργήσετε Γερμανικό κλίμα. Απόρησα και του είπα χιουμοριστικά, να τα βάλω στην κατάψυξη με χιόνι, δηλαδή;                    Τότε μου έδωσε την απλή αλλά θαυματουργή οδηγία. Από τον Μάιο που σταματάνε οι βροχές έως τον Νοέμβριο  που αρχίζουν, να τα ποτίζω κάθε βράδυ  από την κορυφή προς τις ρίζες, δηλαδή  από πάνω προς τα κάτω όπως με το σύστημα της υδρονέφωσης που εφαρμόζουμε τώρα. Τα έξι πρώτα χρόνια τα πότιζα  έξι μήνες συνεχώς κάθε βράδυ για λίγα λεπτά από τη βεράντα του σπιτιού μου και από 15 πόντους που ήταν  τώρα  έχουν θεριέψει και δεν θέλουν καμιά φροντίδα πια. Έτσι  δημιούργησα το υγρό  Γερμανικό κλίμα που βρέχει όλο το χρόνο και πήραν τα στοιχεία που θέλουν για να ευδοκιμήσουν».

Εκτός από την επιστημονική οδηγία, παίζει ρόλο και η θετική αύρα του κάθε ατόμου, «το χέρι» που λέμε λαϊκά, γιατί και άλλοι  φύτεψαν έλατα με την ίδια διαδικασία στα κτήματα τους στον Κάμπο, αλλά δεν έπιασαν. Τα δέντρα αισθάνονται και ανταποδίδουν την αγάπη.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ