19.12.2015 15:53

Εμπλουτίζουν με ψάρια τον βυθό μας

ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΠΑΡΚΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΝΕΑΡΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ

Δύο τεχνητά πάρκα προστασίας νεαρών ψαριών στον Καταρράκτη και στο Μάρμαρο των Καρδαμύλων, απόκτησε για ένα χρόνο  - τουλάχιστον προς το παρόν - η Χίος, με την προσδοκία ότι θα βοηθήσουν στον εμπλουτισμό των ψαρότοπων. Το πρώτο στον Καταρράκτη, έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και το δεύτερο εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στην υποθαλάσσια ζώνη του Μαρμάρου από το Σαββάτο. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, το οποίο είναι βασικός συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).                                                                  

Στην εκδήλωση προβλήθηκε και  βίντεο των υποβρύχιων εργασιών  που έγιναν από τους δύτες Ευάγγελο Κηρυθρά και  Έκτορα Γιούργη.

Χώροι φιλοξενίας

Τα «δέντρα από δίχτυα» όπως τα αποκαλεί ο επικεφαλής της υπεύθυνης ομάδας του Κέντρου Μηχανικός Ερευνητής Αργύρης Καπανταγάκης, αποτελούν τους χώρους φιλοξενίας, διατροφής και προστασίας των νεαρών ψαριών από τους κινδύνους που τα απειλούν. Μιλώντας στον «π» τονίζει ότι  πάνω τους  δημιουργείται πανίδα και παράγονται ψάρια τα οποία το πολύ σε ένα χρόνο φεύγουν και η διαδικασία ανανεώνεται συνεχώς. Οι περιοχές θα παρακολουθούνται  τουλάχιστον για ένα έτος.

«Είναι τα ενδιαιτήματα σε σχήμα δέντρου, με πολλούς ορόφους και χώρους διαφόρων μεγεθών που φιλοξενούνται τα νεαρά ψάρια μέχρι να φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία που μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους», τονίζει ο υπεύθυνος του ΕΛΚΕΘΕ.

«Τα δίχτυα είναι ανοιχτά στη βάση, με αρματωσιά, πλωτήρες ευστάθειας και σταθερότητας. Σταδιακά εμπλουτίζεται η χλωρίδα και η πανίδα και ο χώρος  μετατρέπεται σε  προστατευμένο «Πανδοχείο ψαριών».  Η κατασκευή είναι ανατάξιμη, μεταφέρεται εύκολα. Στα “διαμερίσματα του ξενώνα”  δεν μπορούν να μπουν οι θηρευτές. Τα προστατευόμενα ψάρια φεύγουν όταν φτάσουν σε  ηλικία αναπαραγωγής».

Οι περιοχές θα παρακολουθούνται  τουλάχιστον για ένα έτος.

 

Περισσότερα στον "π" της Δευτέρας

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ