24.10.2013 13:12

Τουρισμός: Σανίδα σωτηρίας ή ταφόπλακα;

Καθημερινά, ακούμε, διαβάζουμε, βλέπουμε άρθρα, εκπομπές, συζητήσεις περί Τουρισμού. Το τι είναι Τουρισμός (επιτρέψτε μου το κεφαλαίο Τ), λίγο-πολύ το γνωρίζουμε όλοι. Και βέβαια γνωρίζουμε ότι για να κάνεις τουρισμό πρέπει να σου… περισσεύουν κάποια χρήματα και να «κλέψεις» κάποιο χρόνο! Λίγοι γνωρίζουν ότι μερικοί στερούνται κάποιο αγαθό για να ικανοποιήσουν κάποιο καθήκον ή κάποια ανάγκη. Πιο κάτω θα γίνω περισσότερο κατανοητός.

Αφορμή λοιπόν για να αναλύσω τα είδη του Τουρισμού μου έδωσε το εξής περιστατικό:

Μέσα στον Σεπτέμβρη σε ένα από τα τακτικότατα ταξίδια μου στη Χίο, μέσα στο πλοίο πήρε το μάτι μου έναν εύσωμο κληρικό, που συνόδευε μια ομάδα ανθρώπων (ανδρών και γυναικών). Παρά το γεγονός ότι και περίεργος είμαι (το ομολογώ) και καλά τα έχω με το «ράσο», λόγω κοπώσεως δεν άνοιξα κουβέντα με τον ιερωμένο… Έλα όμως που σε 3 ημέρες που επέστρεφα (Χίος-Αθήνα) επανελήφθη το ίδιο σκηνικό!... Οπότε πλησιάζοντας τον εύσωμο κληρικό και βλέποντας στην «ούγια» του ράσου του 4 αστεράκια, τον απεκάλεσα «Πανοσολογιότατο» και με οικειότητα μου εξήγησε τι συμβαίνει: Πράγματι Πανοσολογιότατος (Αρχιμανδρίτης) ήταν και Αξιωματικός της Αστυνομίας ο κληρικός και συνόδευε ανθρώπους που πήγαν στον Άγιο Ραφαήλ για προσκύνημα. Μεταξύ σοβαρού και αστείου τον προσεκάλεσα στη Χίο για προσκύνημα στη «Νιά Μονή» και μου απήντησε ότι στο μέλλον θα το κάνει!

Λίγες ημέρες αργότερα πήγα με την ΕΒΑΤ (Ένωση Βρονταδουσίων Αττικής) στο Γαλαξείδι. Η διαδρομή ήταν όλο ιστορικά τοπωνύμια (Δίστομο-Δεσφίνα-Αράχωβα-Δελφοί κλπ.) που μας «ανάγκασαν» (μαζί με την ιστορία του Γαλαξειδίου, που την ανέπτυξε το μέλος του Δ.Σ. και πρώην Πρόεδρος της ΕΒΑΤ Καπετάν-Χριστόφορος Ματές) να ψάξουμε στο μυαλό μας, στην καρδιά μας, στην ψυχή μας – αν προτιμάτε – και να θυμηθούμε τα παλιά, την ιστορία μας. Στο Γαλαξείδι (άλλη ναυτομάνα που δεν ακολούθησε την εξέλιξη του ατμού και των πλοίων) είχαμε πάλι ωραία ξενάγηση από έναν ντόπιο Καπετάνιο στο τοπικό Ναυτικό Μουσείο! Ακολούθησε μεσημεριανό γεύμα, χαλαρότητα, περπάτημα και τραγούδι, και ανέκδοτα στο γυρισμό.

Η «εκτόνωση» (το κοινωνικό σκέλος της υγείας) είναι απαραίτητη για να επιβιώσουμε (για να μη μας «στρίψει»). Χωρίς να κάνουμε διάλειμμα στο καθημερινό άγχος, χωρίς να «το ρίξουμε έξω», θα στραβώσει στο τέλος η υγεία μας (από έμφραγμα μέχρι εγκεφαλικό κλπ.).

Ήδη ανέπτυξα τον Θρησκευτικό Τουρισμό και τον «κανονικό» Τουρισμό (φυσικό, αρχαιολογικό κλπ.). Πάμε τώρα στον τουρισμό που προσφέρουν τα Sports. Πράγματι με διάφορες εκδηλώσεις που κεντρικό σημείο έχουν τα sports μεσουρανεί πολλές φορές ο Τουρισμός (βλ. διαφόρους αγώνες, από Ολυμπιακούς μέχρι… ποδοσφαιρικούς)!

Θα κλείσω αναφέροντας και τον Ιαματικό Τουρισμό. Αυτό το είδος του Τουρισμού μένει εν πολλοίς ανεκμετάλλευτο στην Ελλάδα. Η Τουρκία που έχει αρκετές ιαματικές πηγές έχει «πιάσει» το νόημα και προηγείται σ’αυτό το είδος του Τουρισμού.

Τελειώνοντας, επεξηγώ τον τίτλο του κειμένου μου: Σκεφθείτε να μην υπάρχει έλεγχος, να μην υπάρχει «μέτρο» στις κατασκευές και στις ανεξέλεγκτες δομήσεις. Σκεφθείτε να γεμίσουν όλες οι παραλίες μας (π.χ.) με κακόγουστα κατασκευάσματα που επιπλέον σου απαγορεύουν να χαρείς τη θάλασσα! Απλώς σκεφθείτε το…

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ