18.2.2016 9:41

Τώρα, ενώπιον της ανάποδης

Την καλή όψη του προσφυγικού ζήσαμε μέχρι σήμερα, ας μην έχουμε αυταπάτες. Με εξαίρεση ίσως ενός – του ιδιοκτήτη του καφέ του Δημοτικού Κήπου – η αυξημένη προσφυγική ροή των τελευταίων μηνών συντήρησε την τοπική οικονομία. Ένας ευρύς κύκλος επαγγελματιών της αγοράς, από πρακτορεία ταξιδίου, καταστήματα τηλεφωνίας, ξενοδοχεία πόλης, ταβέρνες και σαντουϊτσάδικα, όλα συνάντησαν απρόσμενα μια πολυάριθμη καταναλωτική ομάδα τους νεκρούς μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το κύμα της διέλευσης απειροελάχιστα δημιούργησε προβλήματα, συν ότι οι αρχές του τόπου λειτούργησαν πολύ αποδοτικότερα άλλων και στην ουσία περήφανα εξάγουμε τεχνογνωσία, μας έφερε αντιμέτωπους αποκλειστικά με τη μια όψη του νομίσματος. Τη θετική.

Από χθες σε πλήρη λειτουργία ο χώρος της ΒΙΑΛ σταδιακά θα ενθυλακώσει όλη τη ροή προσφυγικού χρήματος που διαχέονταν ως σήμερα στην αγορά. Τους μήνες απ’ τον Απρίλη και πέρα το προσφυγικό θα ταυτιστεί στο νησί μας με οικονομικές απώλειες, μικρές η μεγάλες ζημιές κυρίως σε επίπεδο τουρισμού και ειδικότερα στα άκρα του νησιού ή καλύτερα εκεί που δεν συχνάζουν οι Τούρκοι.

Εδώ, τώρα θα κριθούμε πραγματικά. Ο βαθμός ανεκτικότητας της κοινωνίας θα καταγραφεί στην πραγματική του διάσταση όταν έρθει αντιμέτωπη με την ανάποδη όψη του νομίσματος. Θα συνεχίσει ο Χιώτης να λειτουργεί με αξιοθαύμαστη συμπαράσταση στο προσφυγικό δράμα; Θα αιτιολογείται να μη συγκρίνει τον εαυτό του με το θλιβερό παράδειγμα τη Κω; Τότε ναι, στην ανάποδη, μπορούν να γίνουν ομοειδείς συγκρίσεις. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ