3.9.2019 22:12

Θα αφήσουμε μόνο του τον Κώστα Μουτζούρη;

Όσοι παρακολουθείτε στενά την ειδησεογραφία των ημερών, θα διαπιστώσατε ότι η πρώτη και βασική προτεραιότητα του νέου Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη αποτελεί η αποσυμφόρηση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ο Κώστας Μουτζούρης, ανεξάρτητα από το αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του, τον ψήφισε ή όχι, τον συμπαθεί ή τον αντιπαθεί, κατάφερε να πιάσει τον παλμό των νησιωτών. Έναν παλμό που ανεπιτυχώς επί 4 χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε να αφουγκραστεί αλλά εν τέλει κατέληξε απέναντι από τις νησιωτικές κοινωνίες, ποτίζοντας διχασμό και βάζοντας ταμπέλες σε όσους αντιδρούσαν σε μία αδιέξοδη πολιτική.

Τον Κώστα Μουτζούρη, η αλήθεια είναι δεν τον γνωρίζω και δεν τον γνωρίζουμε καλά όλοι μας. Η πρώτη όμως αίσθηση είναι ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο τεχνοκράτη, ο οποίος αποτυπώνει καταστάσεις και τις εκφράζει με τρόπο αρκετά κάθετο. Είναι αυτό που ονομάζουμε συχνά οι δημοσιογράφοι ως «non political correct».

Αυτό το σκεπτικό του προσπάθησε να αναλύσει και στην πρόσφατη τηλεοπτική του παρέμβαση στον ΑΝΤ-1 με τους Αθηναίους δημοσιογράφους- ναι αυτούς που ζουν 500 χιλιόμετρα μακριά από τα νησιά αλλά η άποψή τους πάντα πρέπει να είναι σωστή- να εξαπολύουν τους γνωστούς χαρακτηρισμούς περί ρατσισμού, εθνοφυλετισμού, φυλετικής καθαρότητας κλπ.

Τι προσπάθησε να πει όμως ο νέος Περιφερειάρχης; Αυτό που σκέπτονται οι νησιώτες. Ότι όταν σε ένα νησί 80.000 κατοίκων οι 10.000 είναι μόνιμα εγκατεστημένοι πρόσφυγες και μετανάστες, τότε προφανώς υπάρχει πρόβλημα. Ότι όταν στη Χίο, του συνεχώς μειούμενου πληθυσμού, το σύνολο ξεπερνά τις 3.000 και ανεβαίνει διαρκώς, τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα. Και δεν έχει άδικο, άσχετα αν το εξέφρασε με τη βαριά λέξη της πληθυσμιακής αλλοίωσης.

Μπορεί όμως μία πραγματικότητα να ακυρωθεί από έναν χαρακτηρισμό; Μάλλον όχι.

Στην παρούσα φάση πρώτες οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να σταθούν δίπλα στον Περιφερειάρχη. Να αναδειχθεί ότι η αποσυμφόρηση και η μη μόνιμη παραμονή σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές, δεν είναι καπρίτσιο των ξενοφοβικών της Χίου, της Λέσβου και της Σάμου, αλλά αποτελεί λαϊκή επιταγή με αδιαπραγμάτευτο χαρακτήρα.

Αύριο κιόλας και με αφορμή τη σύσκεψη στη Μυτιλήνη, οι Δήμαρχοι οφείλουν να αποτυπώσουν σαφώς και με καθαρό και απόλυτα κατανοητό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά. Να θωρακίσουν τον νέο Περιφερειάρχη με στοιχεία που δεν θα επιδέχονται της παραμικρής αμφισβήτησης, να αποτυπώσουν ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο απέναντι στην Κυβέρνηση και στην τελική να απαιτήσουν από τη Νέα Δημοκρατία να φανεί αντάξια των όσων είχε εξαγγείλει προεκλογικά.

Ο νέος Περιφερειάρχης, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει μόνος του.

Υ.Γ.: Για όσους ακόμη αναρωτιούνται αν το μεταναστευτικό έχει εθνικές διαστάσεις, ας κοιτάξουν τον χάρτη της γαλάζιας πατρίδας και ας δώσουν την απάντηση μόνη τους. Για τους δε, δημοσιογράφους των Αθηνών ας φροντίσει ο Σταμάτης Κάρμαντζης να τους στείλει πακετάκια ΕΛΜΑ. Καλύτερα να μασάνε πλέον παρά να μιλάνε…

Υ.Γ.2: Θα περίμενα από την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, μέλη της οποίας έχουν αναδειχθεί και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα αναλάμβανε έναν πιο ενεργό ρόλο με φόντο την επικείμενη σύσκεψη στη Μυτιλήνη. Η δουλειά της άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να διαψευστεί εύκολα από σκληρά ιδεολόγους Υπουργούς τύπου Μουζάλα… Πόσο μάλλον από έναν Κουμουτσάκο.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ