22.6.2020 10:09

Τα θερινά τα σινεμά

Με αφορμή το θαυμάσιο τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη έρχομαι αμέσως στο θέμα που αφορά στο κλείσιμο ή μη, του θερινού Δημοτικού κινηματογράφου, του μοναδικού λειτουργούντος στη Χίο.

Παραλείποντας τα τόσα εκθειαστικά για τους θερινούς κινηματογράφους και την προσφορά τους ιδιαίτερα στους Δημότες χαμηλών εισοδημάτων κάνω έκκληση σε όλους όσους συγκροτούν τις Δημοτικές Παρατάξεις, ιδιαίτερα το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο, να επιδείξουν το ίδιο πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης που επέδειξε ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο το 1995 όταν εισηγήθηκα την ίδρυση του Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου, που έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Ελπίζω η έκκλησή μου αυτή να εισακουστεί και οι όποιες ενστάσεις να αφορούν τους τρόπους και τα μέσα ώστε η επιβάρυνση του Δήμου να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένη.

Και πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη κατά το κοινώς αποδεκτό ότι «ο Πολιτισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό». Βέβαια λυπούμαι βαθύτατα για τη θλιβερή κατάληξη που είχε το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βορείου Αιγαίου.

Όταν το 1996 στο Δήμο Χίου και μέσα σε πανηγυρικό κλίμα υπογράφαμε την ίδρυση του ΔΗΠΕΘΕ μαζί με τον αείμνηστο τώρα και Υπουργό τότε Θάνο Μικρούτσικο, παρουσία και του Υπουργού Αιγαίου κυρίου Κοτσακά, κανένας δε φανταζόταν πως τώρα μετά από τόσα χρόνια θα είχε αυτή τη θλιβερή κατάληξη.

Ήταν ένας μεγάλος πολιτιστικός θεσμός που αφορούσε το Βόρειο Αιγαίο και είχε έδρα τη Χίο και η χρηματοδότησή του επιβάρυνε εξίσου την Πολιτεία και το Δήμο. Κατά διαστήματα βέβαια εμφανίστηκαν έντονα οικονομικά προβλήματα όπως αυτά κατά το  πρώτο διάστημα λειτουργίας του όταν καλλιτεχνικός διευθυντής ήταν ο κύριος Αρζόγλου λόγω μεγάλου και απερίσκεπτου ανοίγματος. Αυτά αντιμετωπίστηκαν με δανεισμό του ΔΗΠΕΘΕ με εγγυητή το Δήμο απέναντι σε εκείνους που ζητούσαν την διάλυσή του.

Μετά την απομάκρυνση Αρζόγλου και την ανάληψη της διεύθυνσης από το Δήμο Αβδελιώδη σταδιακά τα πράγματα εξομαλύνθηκαν. Έκτοτε βέβαια παρήλθαν αρκετά χρόνια και αρκετές Δημοτικές Αρχές.

Ελπίζω και εύχομαι να μην έχουν την ίδια τύχη με το ΔΗΠΕΘΕ και το Θερινό Κινηματογράφο άλλες τρεις παρεμβάσεις στον τομέα του Πολιτισμού και της άθλησης που προωθήθηκαν κατά την περίοδο 1995-1998.

1) Το ΡΕΞ του οποίου η απόκτηση ξεκίνησε το 1996 όταν ο Δήμος ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού την κήρυξή του ως «διατηρητέου»  όπερ και εγένετο. Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο ως Υπουργό Πολιτισμού επισκεφτήκαμε το ΡΕΞ κατά της διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Χίο και δόθηκε εντολή στην κτηματική εταιρεία του Δημοσίου να προβεί στην αγορά για λογαριασμό του Δήμου Χίου.

2) Το αθλητικό κέντρο στη Φάρκαινα το οποίο και διαμορφώθηκε σε χώρο του Δημοσίου όπου εκεί κατέληγαν τα λύματα των λαϊκών πολυκατοικιών Βαρβασίου. Με χαρά βλέπω ότι έχει ανακαινιστεί τελευταία.

3) Ο πολυχώρος στην περιοχή Καστρομηνά όπου αργότερα διαμορφώθηκε μέσα το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης». Σε προμελέτη που παρέδωσα στον τότε Πρωθυπουργό κύριο Σημίτη κατά τη διάρκεια προεκλογικής του επίσκεψης στη Χίο, εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Life». Από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητήθηκε η συμμετοχή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ώστε να επιτευχθεί η χρηματοδότηση.

Πιστεύω πως όλες οι Δημοτικές Αρχές παλεύουν για το καλύτερο. Υπάρχουν όμως οι αντικειμενικές συνθήκες, οι εσωτερικές αρρυθμίες και τα απρόσμενα γεγονότα.

Με θερμούς χαιρετισμούς,

Γ. Ζ. Βαρκάρης

 

Η φωτογραφία αποτελεί στιγμιότυπο από την υπογραφή της ίδρυσης του ΔΗΠΕΘΕ παρουσία του Δημοτικού Συμβουλίου. Από αριστερά, Γ.Βαρκάρης, Θάνος Μικρούτσικος, Μίμης Μουτσάτσος (νέος Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΗΠΕΘΕ).

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ