31.5.2021 15:32

Τα έργα γύρω από το Αεροδρόμιο: Φτιάξτε τα σωστά και με προοπτική

Στις 11 Μαΐου 2020, δηλ. πριν ένα χρόνο και μερικές ημέρες η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος Χίου ενημερώθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου ότι η Μελέτη που συντάχθηκε και εγκρίθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2017 (!!) από την Τ.Υ. του Δήμου για την επέκταση της οδού Γιάννη Χρήστου μέχρι την οδό Αεροπόρου Ροδοκανάκη, στην ουσία δεν προέβλεψε κόμβο -κυκλικό- στη συμβολή τους, με συνέπεια η Π.Υ. Χίου να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, δηλ. την αδυναμία των μεγάλων οχημάτων της να κατευθύνονται δια της οδού Ι. Χρήστου προς νότια.

Το έγγραφο που κοινοποιήθηκε και στην Τροχαία Χίου προήλθε από αίτηση - ερώτημα της στήλης στην Π.Υ., στην οποία επισυνάφθηκε απόσπασμα της Μελέτης.

Το Δ.Σ. Χίου συνεδρίασε για το ίδιο θέμα λίγο αργότερα (στις 10/6/2020) και με την 299/2020 Απόφαση και παρά τις επισημάνσεις Δημοτικών Παρατάξεων για το θέμα του κόμβου που ήταν παθητικός (πράγμα που παραδέχθηκαν οι κ.κ. Ξενάκης και Βουρνούς - που ήταν ο προηγούμενος Δήμαρχος) δεν αποφάσισε για την απαραίτητη απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγορά τμήματος της παρακείμενης γειτονικής ιδιοκτησίας, η οποία εκκρεμεί.

Αποτέλεσμα: να προχωρήσει η παραλαβή της παλαιάς εργολαβίας, να επαναχρηματοδοτηθεί εκ νέου η νέα εργολαβία, να επιλεγεί ο νέος εργολάβος, αλλά το έργο στη θέση του κόμβου να μη διορθωθεί με την εργολαβία αυτή που θα ανατεθεί και προβλέπεται να τελειώσει σε 14 μήνες.

Από την άλλη: ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Μουτζούρης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Π. Μπουγδάνος ανήγγειλαν την εντός του μηνός εγκατάσταση του εργολάβου για την μετατόπιση του παραλιακού δρόμου του Αεροδρομίου (που διατηρεί τα φανάρια της Φάρκαινας αγαπητέ φίλε Χρήστο Παπαχρήστου, Ψυχίατρε - Ψυχοθεραπευτή), που δε θα χωράνε τα αυτοκίνητα και τα άλλα μέσα να περνούν λόγω της στενότητάς του, που θα εξακολουθήσουν να γίνονται τα 31 σοβαρά τροχαία ατυχήματα σε 10 χρόνια  (τραυματισμοί και θάνατοι) λόγω της έλλειψης διαχωριστικής νησίδας και κόμβων επιστροφής, της μη πρόβλεψης αντιμετώπισης του αυξημένου κυματισμού και της αδυναμίας να χρησιμοποιείται από ποδηλάτες, πεζούς και δρομείς (που θα αναγκάζονται να κατεβαίνουν στο οδόστρωμα με κίνδυνο ατυχημάτων ζωής).

Στα προηγούμενα δεν παίρνουν θέση ούτε η Περιφέρεια, ούτε ο Δήμος δια των αρμοδίων πολιτικών προσώπων (Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών).

Η μόνη Τεχνική Υπηρεσία που έλαβε σαφή θέση με ενημέρωση της άνω πολιτικής ηγεσίας είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Χίου που κατ’ ουσία συμφώνησε με το ΔΙΚΤΥΟ Φίλοι του Πεζού, Ποδηλάτες Χίου, Σύλλ.Αθλητών Υγείας (Chios Running) και Ποδηλατείν, παραπέμποντας το θέμα στην Πολιτική Ηγεσία (κ.κ. Κ. Μουτζούρης - Π. Μπουγδάνος).

Με δεδομένο ότι: ο υπό μετατόπιση δρόμος των 500 μέτρων είναι τμήμα του ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, θα έπρεπε και ο Δήμος να λάβει θέση, πράγμα που δεν έγινε όμως…

Γεννώνται 2 ερωτήματα:

Το πρώτο καταλήγει: άστο (το έργο) να γίνει έστω και κουτσό (ανεπαρκές και εκτός προδιαγραφών) κι ας το ξαναφτιάξουν οι επόμενοι, μόλις οι σημερινοί γίνουν προηγούμενοι, όπως και οι προηγούμενοί τους...δηλ. μετά τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2023.

Το δεύτερο όμως επισημαίνει ότι: όσα έργα ανεπαρκή και λαθεμένα (ακόμη και εξόφθαλμα) εκτελέσθηκαν όπως π.χ. οι κόμβοι στον Περιφερειακό της Πόλης και των Θυμιανών (πλην του κυκλικού κόμβου έξω από το Δημαρχείο Θυμιανών - που λειτουργεί απρόσκοπτα και με ασφάλεια), δε διορθώθηκαν λόγω του τέρατος της Γραφειοκρατίας και της έλλειψης οράματος των πολιτικών.

Κατά συνέπεια: καλούνται οι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, φορείς και πολίτες να τοποθετηθούν ενεργά και αν χρειασθεί: να προσφύγουν κατά αποφάσεων στην περίπτωση που οι Διοικούντες εμμένουν σε λαθεμένες επιλογές - αποφάσεις και έργα.

Σε αντίθετη περίπτωση: θα επαναληφθούν όσα συνέβησαν στον Δήμο Χίου τον Μάιο του 2014 που έφεραν τον μέχρι τότε «παντοδύναμο Νομάρχη - Δήμαρχο» στα έδρανα της αντιπολίτευσης….

Με την ευκαιρία, αγαπητέ Αντιδήμαρχε Γιάννη Ξενάκη, χρειάζεται και δεύτερος κυκλικός κόμβος στη συμβολή οδών Ι. Χρήστου και Μιχαληνού, όπου από τη μία: σκοτώθηκε προ ετών συμπολίτης μας κι από την άλλη: επαρκεί ο διαθέσιμος χώρος (ΦΩΤΟ).

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ