14.12.2012 11:22

Στον απόηχο του πανηγυριού του Άγιου Νικόλα

 
Δεν σκόπευα εφέτος να γράψω κριτική. Όμως πρόλαβαν άλλοι να γράψουν και να κάνουν μάλιστα κακοήθη κριτική. Ξεχνώντας λοιπόν προσωρινά τη γλώσσα που επιβάλλει το λειτούργημά μου (γιατρός και μάλιστα Κολωνακιώτης – ψεύτης, κλέφτης και απατεώνας κατά τα ΜΜΕ), θα γράψω στη ναυτική «διάλεκτο», διότι και υπήρξα ψαράς, και ναυτικός, και βέβαια βλάκας, και αναίσθητος με όσα συμβαίνουν γύρω μας δεν είμαι!
 
Πάμε λοιπόν:
 
Κάθε χρόνο, από μερικές δεκαετίες και πλέον, είθισται να διοργανώνεται το Κεντρικό Πανηγύρι του Ναυτικού Νησιού μας στον Βροντάδο, στον Αγ. Νικόλαο που βρίσκεται πάνω στους βράχους, στην περιοχή που ονομάζεται «Νησί». Η εορτή διοργανώνεται «εθιμικώ δικαίω» από το Π.Ν. σήμερα, από το Β.Ν. παλαιότερα, και την ευθύνη έχει το εδώ Ναυτικό Κλιμάκιο (διάβαζε ο εδώ – εκάστοτε – Διοικητής του Ναυτικού Κλιμακίου). Παράλληλα η Εκκλησιαστική Επιτροπή προεδρεύοντος του Εφημερίου, μαζί με μια ομάδα εθελοντών (κι εγώ μαζί), αφιερώνοντας αρκετές ώρες από την ανάπαυσή τους (μας), ετοιμάζουν τη φιλοξενία και το κέρασμα και του Λαού και των Επισήμων. Κι εδώ τονίζω – όπως πάντα – την απαραίτητη ύπαρξη και παρουσία του Λαού, διότι χωρίς Λαό πανηγύρι δεν γίνεται: «Αν δεν υπάρχουνε οι άλλοι δεν θα υπάρχουν οι μεγάλοι», τραγουδά ο Χατζής και συνηθίζω να αντιγράφω κι εγώ.
 
Όλα αυτά με τις ευλογίες του εκάστοτε Μητροπολίτη μας (και την παρουσία του, συνήθως). Έτσι κι εφέτος κάποιοι «τράβηξαν κουπί» και κάποιοι «έχοντες» έδωσαν τα χρήματά τους για τη διοργάνωση και το τραπέζι που ακολουθεί. Τώρα αν κάποιοι «ιμιτασιόν κομμουνιστές» έκριναν ότι «ο Λαός πεινάει κι εσείς τρώτε σολομό και γαρίδες», ας έλθουν του χρόνου να… τηγανίσουν «γοναρίδι» και… σαρδέλες!... (θα τα προτιμούσα κι εγώ με ένα ουζάκι). Άλλωστε να μην ξεχνούν οι «ιμιτασιόν κομμουνιστές» ή όψιμοι – αν προτιμάτε – κουμμουνιστές, με στρογγυλές κοιλίτσες, ότι και το μαύρο χαβιάρι λαϊκό έδεσμα ήταν στην πάλαι ποτέ Ρωσική Αυτοκρατορία (σας συμβουλεύω να δείτε και τη ζωή του Βαρβάκη).
 
Και για να σοβαρευτούμε: Αν κάποιοι έδωσαν τα χρήματα τους (οι «έχοντες» δηλαδή) και κάποιοι άλλοι (ο Λαός δηλαδή) έφαγαν για πρώτη και τελευταία φορά – ίσως – σολομό και γαρίδες, χαλάλι τους και στους μεν και στους δε. Ευχόμεθα και του χρόνου να είμαστε καλά και ο Λαός, και οι Έχοντες, και οι Δημοσιογράφοι (ιδίως οι Νικολήδες).
 
Κλείνω, υπενθυμίζοντας ότι ο Αγ. Νικόλας μας ήτο «Κανόνας πίστεως και εικόνα πραότητος», δεν δίστασε όμως να χαστουκίσει τον Άρειο όταν ξεστόμισε τις ανοησίες του παρουσία 318 πατέρων στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 340(;)… μ.Χ. Άλλωστε, η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός!...
 
Το κείμενο το στέλνω αμφιβάλλοντας αν ο Νικολάκης (κ. Κατσαράκης ήθελα να πω) θα καταδεχτεί να το δημοσιεύσει. (Δεν πειράζει Νικολάκη, χρόνια πολλά και καλή πρόοδο στην ομαδάρα μας τον ΝΟΧ, στον οποίο ευχόμεθα να βρίσκει χρήματα – από τους «έχοντες» βέβαια – για να μας δοξάζει!).
 
Για να επανέλθω όμως στο Πανηγύρι: Πάλι ο Δήμαρχος Αθηναίων έκλεψε την παράσταση[1]. Σοβαρός, με συναισθηματική φόρτιση και ολιγόλογος, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και συγκίνηση από τους γείτονές μας, στο Νησί, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι ο Δήμος Αθηναίων μοιράζει φαγητό σε όλους τους πτωχούς, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα και θρησκεία. Ο κ. Ταξίαρχος διάβασε το «Πάτερ Ημών» και το «Πιστεύω», ο δε Δεσπότης μας έριξε κι αυτός στεφάνι στη μνήμη των απολεσθέντων ναυτικών. Απόντες: Λιμενικό Ταμείο, Πανεπιστήμιο, Σωματείο Αλιέων κ.α.
 
Και μια καλόπιστη παρατήρηση: Όταν οι Στρατιωτικοί έρχονται με την πλέον επίσημη στολή τους δεν είναι δυνατόν οι Πολίτες, είτε ως άτομα, είτε ως εκπρόσωποι αρχών και επωνύμων να έρχονται με τζιν παντελόνια ή δερμάτινα σακάκια (θυμηθείτε και την Υπουργό κ. Μπατζελή στην ορκωμοσία της…).
 
Συγχαρητήρια λοιπόν και σ’αυτούς που δούλεψαν και σ’αυτούς που έδωσαν τα λίγα ή τα πολλά και «Χρόνια Πολλά και Καλά» και στον σεμνό συμπολίτη μας κ. Μ.Χ. που είχε τα γενέθλιά του και έδωσε για το κέρασμα τη μερίδα του λέοντος.
 
Και του χρόνου.

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ