3.6.2021 16:09

Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα - Νο. 36

*Ιδιαίτερα χαροποίησαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννη Ξενάκη για την μέριμνα του Δήμου, αναφορικά με την κτιριακή αναβάθμιση του δημοτικού ακινήτου της οδού Λάδης.

Για το ακίνητο αυτό έχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά, τα τελευταία 15 χρόνια. Η ουσία είναι ότι, σε μια εποχή που οι Υπηρεσίες ασφυκτιούν λόγω έλλειψης χώρων και ενοικιάζονται πληθώρα ιδιωτικών για να στεγαστούν, που δεν υπάρχει χώρος φιλοξενίας πολλών πολιτιστικών και κοινωνικών σωματείων και που η τοπική Αυτοδιοίκηση απεγνωσμένα επιχειρεί να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία της, θεωρείται πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα η κατεδάφιση αξιοποιήσιμων ακινήτων με μόνη δικαιολογία την αντίληψη «να ανοίξει ο τόπος». Όποιος θέλει να «ανοίξει ο τόπος» μπορεί να κατεδαφίσει το… σπίτι του και να λάβει το ... παράσημο της ΄΄αγάπης στο τοπίο΄΄…!!!

Εάν θέλει κάποιος να αναδείξει το Φρούριο της Χίου, ας αξιοποιήσει τον περιβάλλοντα χώρο του, ας αναδείξει την παραμελημένη βόρεια πλευρά του, ας φροντίσει για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του (κατεδάφιση επικινδύνως ετοιμορρόπων, υπογειοποίηση καλωδίων ρεύματος, δημιουργία χώρου αθλοπαιδιών, επαρκής φωτισμός, κ.α.). Η κατεδάφιση του κτιρίου της οδού Λάδης δεν θα συμβάλει στην ανάδειξη του Φρουρίου διότι ακριβώς πλησίον αυτού υπάρχει το κτίριο της Εθνικής και του ΟΤΕ. Μήπως θα μας πουν μετά ότι χρειάζεται να κατεδαφιστούν και αυτά; 

Επειδή θέλω να είμαι δίκαιος, να πω ότι, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, τα τελευταία 15 χρόνια έχει επιδείξει ενδιαφέρον για το Φρούριο με την ανάδειξη του Ανατολικού επιθαλάσσιου τείχους, την προσβασιμότητα και επισκεψιμότητα του χώρου στα παλιά «μπεντένια», την επισκευή του νότιου και νοτιοανατολικού τμήματος του τείχους και των επάλξεων, την επισκευή και επισκεψιμότητα των παλιών λουτρών, την επισκευή και εγκατάσταση της Υπηρεσίας σε χώρο πλησίον του Ι. Ναού του Αγίου Γεωργίου, κ.α. Από εκκλησιαστικής πλευράς, η ενορία του Αγίου Γεωργίου Φρουρίου κατόρθωσε με τον οβολό των πιστών και με πολύ κόπο και αγώνα να επισκευάσει πλήρως τον Ναό του Αγίου Γεωργίου αλλά και να μεριμνήσει σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές για την ανακαίνιση του ιερού παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου. Επίσης, ο Δήμος –εδώ και πολλά χρόνια–ανακατασκεύασε και ανέδειξε πλήρως την πλατεία του Φρουρίου και την οδό Μπεκριδάκη ως χώρο ανάπαυλας και περιπάτου. Είθε να ακολουθήσει το πρώην κινηματοθέατρο REX. Το καλό να λέγεται ! Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά ! Νομίζω ότι, όταν υπάρχει καλή διάθεση και με την αγαστή συνεργασία Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Περιφέρειας και Δήμου, μπορούν να γίνουν πολλά για το Φρούριο.

*Θετική είναι και η εξέλιξη, από πλευράς Δήμου και σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αντιδημάρχου Τ.Υ. κ. Ξενάκη, αναφορικά με την εκπόνηση μελέτης για την ανέγερση νέου διδακτηρίου ειδικής αγωγής στη Χίο. Εδώ και 10 έτη (ακριβώς) αναμένουν οι εκάστοτε δημοτικές Αρχές τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, κλπ) να ΄΄δεήσουν΄΄ και να εκπονήσουν την μελέτη για να ακολουθήσει η ωρίμανση της πρότασης, η ένταξή της σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, κλπ., αλλά ουδέν εποίησαν !!! Στην αρχή έλεγαν ότι θα το κάνουν (2011), μετά ζήτησαν πίστωση χρόνου να ερευνήσουν την διορθωμένη προμελέτη (2015), μετά δήλωναν αντικειμενικές δυσκολίες λόγω έλλειψης προσωπικού (2017), μετά είπαν να περιμένουμε και φθάσαμε στο 2020 οπότε πολλά ακούστηκαν δίχως όμως αποτέλεσμα. Σήμερα (2021), χαίρομαι, ειλικρινά, γιατί η δημοτική Αρχή έδειξε ότι έχει πραγματικά την πρόθεση να προχωρήσει και γι΄ αυτό διαθέτει περί τις 200.000 Ευρώ ώστε να εκπονηθούν οι σχετικές μελέτες. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι με τον εμπαιγμό ορισμένων εδώ και χρόνια από το κεντρικό -΄΄καρεκλοκένταυρο΄΄- κλεινόν … άστυ ! Συγχαρητήρια, Δήμαρχε ! Καλά κάνεις και προχωράς στην εκπόνηση μελέτης με χρήματα του Δήμου. Χαλάλι, να γίνει μέσα στην επόμενη επταετία το σχολείο για τα παιδιά ! Όσα ακούστηκαν όλα αυτά τα 10 χρόνια (από ιθύνοντες και μη) απέδειξαν ότι ΄΄όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει΄΄ !

*Με αφορμή την πρόσφατη παραίτηση του κ. Ματθαίου Φαφαλιού από τη θέση του δημοτικού συμβούλου Χίου (Δ.Ε. Ομηρούπολης), ήθελα να καταθέσω την ταπεινή μου άποψη και να πω ότι, ο κ. Ματθαίος είναι άνθρωπος με εξαιρετικό ήθος, ευγένεια και ανιδιοτελή ζήλο προσφοράς στα κοινά. Για 5 χρόνια συνεργαστήκαμε στο Δήμο και διαπίστωσα ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που, δίχως υστεροβουλία και ίχνος έπαρσης, μοναδικό μέλημά του ήταν πάντα η υπηρεσία υπέρ του λαού και του τόπου. Με δημοκρατικές αρχές και δίχως ποτέ να επιδιώξει το παραμικρό προς ίδιον όφελος. Η δε ενέργεια του αυτή, της παραίτησης, στο μέσον της δημοτικής περιόδου, απέδειξε ότι καί τίμησε την ψήφο των συνδημοτών του (υπηρετώντας τους ενεργά, τα τελευταία 7 χρόνια, όπως και παλαιότερα), αλλά -κυρίως- ότι έχει την διαύγεια εκείνη και το πολιτικό ανάστημα να αποδεικνύει έμπρακτα ότι, στην τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να υπάρχει χώρος για ΄΄νέο αίμα΄΄. Πολλοί το επικαλούνται, αλλά λίγοι το πράττουν ! Πολλοί μιλούν για ΄΄τόπο στα νιάτα΄΄ αλλά βλέπουμε 67άρηδες και 70άρηδες επί δεκαετίες στην Αυτοδιοίκηση που ούτε τόπο δίνουν στους νέους, αλλά ζητούν και να τους ΄΄αναλώσουν-συνθλίψουν΄΄ μόλις δουν ότι ανέρχονται και ότι προσφέρουν, μην τυχόν και χάσουν εκείνοι τους μισθούς και τις γραβάτες της πρωτοκαθεδρίας ! Γι΄ αυτό αγαπώ τον κ. Ματθαίο και τον καμαρώνω και πάντοτε διατηρώ τις καλύτερες των εντυπώσεων από τη συνεργασία και συναναστροφή μαζί του !

*Διήμερο, διαδικτυακό, επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ο αγώνας του 1821 στη θάλασσα και οι επιτυχίες των Ελλήνων ναυτικών και πυρπολητών» διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Χίου, στις 4 & 5 Ιουνίου. Από το περιεχόμενο των εισηγήσεων και τους ομιλητές (Αρχιερείς, καταξιωμένους Πανεπιστημιακούς, κλπ.) διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική διοργάνωση και αξίζει τον κόπο να το παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί. Στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου γνωστοποιούνται οι ηλεκτρονικοί κωδικοί πρόσβασης στη σχετική πλατφόρμα για τη συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και την άρτια διοργάνωση !

*Να αναφέρουμε, επίσης, ότι σήμερα, 03/06, η Εκκλησία μας τιμά έναν ακόμη Χιώτη Άγιο: Τον Άγιο Δωρόθεο (Πρώιο), Μητροπολίτη Αδριανουπόλως, τον εθνοιερομάρτυρα. Ο Δωρόθεος Πρώιος γεννήθηκε στη Χίο γύρω στο 1765, καταγόταν από την περιοχή «Πανιά» Θολοποταμίου και μετά τις πολλές σπουδές του σε αρκετές επιστήμες (Μαθηματικά, Γεωμετρία, Φιλοσοφία, Θεολογία) κατέστη Σχολάρχης της περιώνυμης Σχολής της Χίου και αργότερα της Μεγάλης του Γένους Σχολής στην Κων/πολη. Συνδεόταν με τον Αδαμάντιο Κοραή και εξέφραζε εν πολλοίς το πνεύμα του περί την Ελληνική γλώσσα και παιδεία. Εξελέγη Μητροπολίτης Φιλαδελφείας και κατόπιν Αδριανουπόλεως, με τεράστιο εκπαιδευτικό έργο. Διακρίθηκε τόσο για το πλούσιο συγγραφικό του έργο, όσο και για την ανέγερση σχολείων ανώτερης εκπαίδευσης. Στις 3 Ιουνίου 1821 βρήκε μαρτυρικό θάνατο, μαζί με άλλους Αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όταν αυτοί, οι όμηροι Αρχιερείς (που είχαν ήδη συλληφθεί πριν το μαρτυρικό θάνατο του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, εξαιτίας της επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες) ακολούθησαν, έκαστος στον τόπο που βρισκόταν – με διαφορά λίγων ημερών, τον ίδιο μαρτυρικό δρόμο της υπέρτατης θυσίας υπέρ πίστεως και πατρίδος. 

Δυστυχώς, η Χίος δεν έχει τιμήσει και αναδείξει, όπως θα έπρεπε, τη σεπτή μορφή και την προσωπικότητα του Αγίου Δωροθέου Πρωίου. Ειδικά, φέτος, όπου πραγματοποιείται πληθώρα εκδηλώσεων επ΄ ευκαιρία των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821 (που είναι συνάμα και τα 200 χρόνια από το μαρτύριό του), θα περιμέναμε μια τιμητική αναφορά ή ένα αφιέρωμα στον Δωρόθεο Πρώιο.

Πρότασή μας: Επειδή ο Αγ. Δωρόθεος (Πρώιος) καταγόταν από το χωριό Θολοποτάμι και κατέλιπε περιουσιακά στοιχεία υπέρ της Εκκλησίας και της Σχολής της Χίου και επειδή πατρώα έκταση του βρισκόταν στην περιοχή των «Πανιών» Θολοποταμίου, να τιμάται ετησίως η μνήμη του στο Ιερό Εξωκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος «Πανιών», ενίοτε και Αρχιερατικώς.

*Με τούτα και με κείνα φθάσαμε στο τέλος. Και στα άλλα με το καλό, λίαν προσεχώς ! -

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ