20.4.2020 20:26

Ψεύδεται ο Χίου Μάρκος στη δήλωση του;

Δεν έχει επικοινωνήσει μέχρι τώρα με τον διωκόμενο π. Χριστοφόρο Γουρλή

«Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι» είχαμε την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας! 

Τελικώς ναι ψεύδεται ο Σεβ. Χίου Μάρκος με τη δήλωση που εξέδωσε χθες για να δείξει πόσο στοργικός πατέρας είναι και ότι δήθεν  δεν επέβαλε καμία εκκλησιαστική ποινή στον π. Χριστοφόρο Γουρλή;

 Ναι δυστυχώς  ψεύδεται  ή  υποκρίνεται!

 Ας διαλέξει ποιο από τα δυο τον εκφράζει περισσότερο! 

Και τι πνευματική ποινή θα μπορούσε να του επιβάλλει αλήθεια; Και μετά από  μια τέτοια πράξη   ποιά ποινή θα έπρεπε να επιβάλλει στον εαυτό του; 

Έχει διανοηθεί το συντελούμενο έγκλημα που γίνεται πάνω στο Σώμα της Εκκλησίας; 

Ο Χριστόδουλος, που τόσο εύκολα τον επικαλείται και χύνει κροκοδείλια δάκρυα στη μνήμη του έχει σκεφθεί πως  θα φερόταν σε μια τέτοια κατάσταση; 

Δε λέμε να ξεσηκώσει  το λαό σε ανταρσία αλλά είναι εικόνα Εκκλησίας αυτή να δέχεται να της σηκώνουν  το δάκτυλο οι άγευστοι της πίστεως και να επιτρέπονται όλα τα άλλα( περίπατος, σούπερ μάρκετ, βόλτα τα κατοικίδια) αλλά να απαγορεύεται η Συνταγματικώς κατοχυρωμένη προσευχή και η θεία λατρεία; Αλλά αυτά όλα θα απαντηθούν στην μ.κ. ( μετά κορονοϊό) εποχή.Εχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας! 

Ας επανέλθουμε, ωστόσο, στο φλέγον θέμα που απασχολεί τον θρησκευόμενο κόσμο στη Χίο  και ας ξεκαθαρίσουμε όντως το τοπίο. 

Βγήκε προχθές ο Σεβ Χίου Μάρκος   με προσωπική δήλωσή του, και ξεκαθάρισε δήθεν  ότι δεν επιβλήθηκε καμιά εκκλησιαστική ποινή στον Ιερέα του Ναού της Παναγίας Ευαγγελίστριας Χίου π. Χριστοφόρο Γουρλή.

 Αλλά αυτό μετά απο προσωπική μας έρευνα είναι ολωσδιόλου  ψευδές και εντελώς ξένο προς το πνεύμα της Εκκλησίας να στερεί ο Επίσκοπος από έναν  κληρικό του την δυνατότητα να λειτουργήσει -  και μάλιστα το Μεγάλο Σάββατο, ημέρα κατά την οποία κορυφώνεται το μεγαλείο της ορθόδοξης πίστης που για αγάπη ομιλεί και αγάπη ποιεί.

 Πλην όμως αυτά τα λέμε για τον κόσμο αφού ουδόλως τηρούνται προφανώς από κάποιους εκπροσώπους της Εκκλησίας. 

Ναι ο Σεβ. Χίου βγήκε προχθές και ανερυθριάστως μας είπε:

«Δεν επεβλήθη καμία εκκλησιαστική ποινή στον πάτερα Χριστοφόρο.

Απλώς για να εξομαλυνθεί η τεταμένη κατάσταση είπα να πάει και ο Πρωτοσύγκελλος να συλλειτουργήσει με τον πάτερα Χριστοφόρο.

Αρχικά ο π. Χριστοφόρος το εδέχθη αλλά  εν συνεχεία είπε μόνος του ότι προτιμά να μείνει στο σπίτι. Αυτή είναι η αλήθεια. Χριστός Ανέστη».

Και δεν έμεινε στη δήλωση αλλά  έκανε και διαρροή:

«Μετά από αυτό ο Μητροπολίτης του υπέδειξε να πάει να λειτουργήσει στην Νέα Μονή. Και ο πάλι ο πατήρ Χριστοφόρος δεν δέχτηκε. Είπε ότι δεν μπορεί».

Δηλαδή πιο ψεύτης πεθαίνεις.

Όχι μόνον δεν επικοινώνησε με τον π. Χριστοφόρο, για να του  πει ως πατέρας να συλλειτουργήσει με άλλο ιερέα αλλά και μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, δεν τον έχει τηλεφωνήσει ως ποιμενάρχης του  να του μιλήσει, να τον ρωτήσει  τι έγινε, πως έγινε αυτό το επεισόδιο (που προβλήθηκε πανελληνίως). Δεν ενδιαφέρθηκε καν, δεν τον πήρε ποτέ τηλέφωνο για να ρωτήσει  να μάθει τα γεγονότα από την πλευρά του ιερέως του και όχι μόνο από την πλευρά των ενστόλων που είχαν αναλάβει το έργο της επιβολή Πα τάξεως! Και ασφαλώς αφού δεν του μίλησε δεν ενδιαφέρθηκε καν  για το απαράδεκτο ποσό των 5000€ που του επεβλήθη από την Εισαγγελέα,για να του πει  ότι θα το αναλάβει η Μητρόπολη. 

Αντιθέτως μπορεί να μην είχε χρόνο να μιλήσει με τον συλλειτουργό του και αδίκως διωχθέντα και τιμωρηθέντα κληρικό της Μητροπόλεως του,  αλλά  βρήκε χρόνο να μιλήσει με την κ. Εισαγγελέα ,η οποία μετά την απολογία του ιερέως π. Χριστοφόρου και αφού του επέβαλε το χαράτσι( λες και διώκεται για κακούργημα) μετέφερε στον π. Χριστοφόρο την απόφαση  του Μητροπολίτη να τον «απαλλάξει» το βράδυ από την Λειτουργία της Αναστάσεως,αυτή που κάθε Ιερέας περιμένει με αγωνία και  να τελέσει με κατάνυξη  μετά την πένθιμη περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδος. 

Αυτή είναι η αλήθεια! Η μόνη αλήθεια! 

Και η κ. Εισαγγελέας δεν έμεινε εκεί, αλλά εξέφρασε και μερικές ακόμη  εικασίες φοβούμενη  όπως είπε νέα επεισόδια. Τον ρώτησε  αν αποδέχεται  την πρόταση του ...εξοστρακισμού του Μητροπολίτη  ή θα έχουμε νέα επεισόδια το βράδυ : ο ένας ιερέας να κλείνει και συ να πηγαίνεις να ανοίξεις την Εκκλησία 

Ο π. Χριστοφόρος με γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα και τιμώντας τα ράσα και τα παντελόνια που φορά  (και  όχι  σαν κάποιους άλλους που τα ...μπερδεύουν με τις φούστες που φορούσαν μικροί ) απάντησε πως αφού αυτή είναι η εντολή του Μητροπολίτη τη σέβεται!

Κατά τη διαδικασία της απολογίας του, η Εισαγγελέας  του επισήμανε ότι θα έπρεπε να διώξει τους όποιους πιστούς και της απάντησε: 

- Αυτό  εγώ ως ορθόδοξος ιερέας δεν μπορούσα να το κάνω, να τους διώξω από το ναό, για ποιο λόγο να το έκανα αυτό; 

-Μα για να μην κολλήσουν κορονοϊό του απάντησε! 

-Μα μέσα στο ναό είναι η Χάρις του Θεού! Δεν κολλάει κανείς κορονοϊό. 

Και  καθώς της εξηγούσε τη θέση του με τα λόγια του Ευαγγελίου η κ. Εισαγγελέας του απάντησε:   

-Καλά αυτά  είναι ...διδασκαλίες!

Η λειτουργός της Δικαιοσύνης η οποία καλείται να αποδώσει το δίκαιο θεωρεί τις θέσεις ενός ορθόδοξου ιερωμένου που σέβεται την αποστολή του ότι είναι  απλά ... «διδασκαλίες». 

Μάλιστα η κ. Εισαγγελέας ήθελε να αποσπάσει από τον π. Χριστοφόρο δήλωση μετανοίας για το συμβάν και να ζητήσει «συγγνώμη» για να πέσει στα μαλακά αλλά ο π. Χριστοφόρος παρά την πολύωρη ταλαιπωρία και αναμονή του στο αστυνομικό τμήμα δεν κάμφθηκε! 

Της είπε οτι δεν αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω κάτι τέτοιο γιατί έπραξα στο ακέραιο το καθήκον μου ως  ιερέας.

Το να πάει να λειτουργήσει στην Νέα Μονή με τον Ηγούμενο π. Διονύσιο,του το μετέφερε το βράδυ του Σαββάτου ο Πρωτοσύγκελλος π.Νεκτάριος που θα τον αντικαθιστούσε ως λειτουργός στην Ευαγγελίστρια αφού είχαν προηγηθεί δυο τηλεφωνήματα για την ώρα που θα φθάσει για να ανοίξει το ναό. Και τότε ο πατέρας Χριστοφόρος(αηδιασμένος προφανώς  με όλα αυτά που πέρασε και άκουσε)είπε ότι προτιμά να μείνει στο σπίτι του. 

Αυτή είναι η αλήθεια! Και ο Μητροπολίτης είναι διπλά έκθετος στην κοινή γνώμη όχι μόνο της Χίου αλλά και πέραν αυτής.

Και είπε ψέματα και πήγε να τα καλύψει με δήλωση μπλόφα! Και προσωπικά αυτό δεν θα του το συγχωρήσω ποτέ!

Ο πατήρ Χριστοφόρος όπως γράψαμε και χθες κατά τη γνώμη πολλών και  σημαντικών Χίων θεωρείται ως ένας εξαίρετος κληρικός , υπόδειγμα αρετής, πηγή εμπνεύσεως και εναρέτου βίου, με πλούσιο έργο. 

Δεν είναι τυχαίο που δεν  έχει αναστατωθεί μόνο η ενορία του με την περιπέτεια του, αλλά ολόκληρη η Χίος. 

Ο Μητροπολίτης Χίου  Μάρκος που τα ζηλεύει όλα αυτά, γιατί δεν θέλει μα συζητείται κανένας άλλος στη Χίο πλην του ίδιου, βρήκε την ευκαιρία να ταπεινώσει τον π. Χριστοφόρο και τολμώ να πω και να τον «εκδικηθεί».

Οι πληροφορίες λένε ότι ο ίδιος έχει τηρήσει στο έπακρον τα μέτρα της κυβέρνησης και της Συνόδου! Έχει εξαφανισθεί από κάθε δημόσια εμφάνιση ή  παρέμβαση για να δείχνει νομιμόφρων. Ούτε στις Μονές δεν επέτρεψε να έχουν πιο ελαστικό πρόγραμμα. Και πήραμε δεκάδες μηνύματα γιαυτό.

Ακόμη  και το Πασχάλιο μήνυμα του ήταν τρεις( ναι τρεις) γραμμές- γεγονός εντελώς πρωτόγνωρο  για τον τελούντα σε διαρκή φλυαρία λόγου και γραφής Μάρκο! Και η συμπεριφορά του αυτή ξεκίνησε από την εποχή που έφτασαν τα ΜΑΤ στη Χίο. Από τότε κρύφτηκε! Που πήγαν οι κορώνες και τα μεγάλα λόγια;

«Ως εκλείπει καπνός εκλιπέτωσαν, ως τήκεται κηρός από προσώπου πυρός..»

Τα δύσκολα για τον Σεβ.Μάρκο θα ξεκινήσουν μετά την εποχή του κορονοϊού, τότε που- θέλει δεν θέλει-θα αναγκαστεί να βγει απο το λαγούμι του.

Αλήθεια όταν διάβαζε την Οπισθάμβωνο ευχή του Ιερού Χρυσοστόμου το βράδυ της Αναστάσεως ,μήπως σταμάτησε λίγο με τη σκέψη του στο στίχο που λέει:

Μηδείς  ὀδυρέσθω πταίσματα· συγγνώμη γὰρ ἐκ τοῦ τάφου ἀνέτειλε.

Του ψιθύρισε κάτι ή να μην ελπίζουμε;

Τέλος θέλω να πω εν κατακλείδι  ότι είχα πάψει να σχολιάζω σκωπτικά τα έργα και τις μέρες του Σεβ. Χίου  για πολλούς λόγους. 

Κυρίως όμως γιατί είμαι Πρόεδρος σε ένα Σύλλογο και κάθε δική μου πράξη είχε αντίκτυπο -απο τον αδέκαστο Σεβ. Χίου- στον σύλλογο αυτό. Και επειδή αυτό δεν ήθελα να γίνεται, σταμάτησα να γράφω.

Επίσης  λόγω και της ιδιαίτερης γνώσης που έχω των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων ξέρω ότι ο Μάρκος πέρα απο τις υπερβολές και τις εμμονές που τον συνοδεύουν δεν είναι και ο χειρότερος των Ιεραρχών. Κάθε άλλο! Αλλά η στάση του στο θέμα του π. Χριστοφόρου που τον γνωρίζω απο τα χρόνια που ήμασταν  στο σχολείο με στενοχώρησε! 

Του είχα διαμηνύσει  κάποτε μέσω μιας συνέντευξης που είχα δώσει σε τοπικό μέσο στη Χίο ,να συνέλθει πριν είναι αργά. Φοβάμαι ότι έχασε τον χρόνο του!

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ