3.3.2021 14:12

Προπαγάνδα αντί πειθούς

Θα ξεκινήσω το άρθρο αυτό, κάνοντας μια διάκριση μεταξύ προπαγάνδας και πειθούς. Η προπαγάνδα διαφέρει από την πειθώ, ως προς το ότι η πειθώ προσπαθεί να πείσει για την εγκυρότητα και ορθότητα μιας θέσης, ενώ η προπαγάνδα επιχειρεί να παραπλανήσει και να χειραγωγήσει, καταφεύγοντας σε παρελκυστικές μεθόδους.

Αφορμή για αυτή τη διάκριση, στάθηκε το άρθρο συνάδελφου αιρετού, που δημοσιεύεται στα Μ.Μ.Ε της Χίου με τίτλο ‘’θυσιάζουν’’ τους βρεφονηπιακούς για…υπόγειους κάδους. Ο αρθρογράφος αποκόπτει ένα τμήμα της εναλλακτικής πρότασης που κατέθεσα στο Δ.Σ της 26ης Φεβρουαρίου 2021 με αφορμή την 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Χίου. Εν συνεχεία το διαστρεβλώνει και προσπαθεί να παρουσιάσει, συλλήβδην, την αντιπολίτευση του Δήμου ως αρνητές κάθε καλού που πάει να γίνει.

Η λογική κατάθεσης της εναλλακτικής πρότασης, συνίστατο στο να εξορθολογίσει δαπάνες, που παρουσίασε η δημοτική αρχή, συνεπεία της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού 2021, από ποσά που προέκυψαν από το κλείσιμο του έτους 2020 και ανέρχονταν στα 527.367 χιλιάδες ευρώ. Η τακτική που ακολουθήθηκε από τη δημοτική αρχή ήταν γνωστή, κατακερματισμός δαπανών για να είναι πιο εύκολες οι απευθείας αναθέσεις, ενώ η λογική που επικράτησε ήταν δαπάνες για εκδηλώσεις, δημόσιες σχέσεις, προμήθειες εορταστικού εξοπλισμού, διαφημίσεις, προβολή δραστηριοτήτων του Δήμου, προσλήψεις κ.α. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι μόνο οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 200.000 ευρώ. Αν ανατρέξει κανείς στο σχέδιο δράσης των εκδηλώσεων, θα δει ότι τα ποσά κατευθύνονται σε έντυπο υλικό (φυλλάδια) και ανακατασκευές μνημείων. Επιπρόσθετα, από τον κωδικό που προβλέπει προμήθεια υγειονομικού υλικού για την αντιμετώπιση του covid-19 από τα 351.378 ευρώ, απορροφούν 264.000 ευρώ για προσλήψεις. Ενώ αντιθέτως δεν άφησαν να ψηφιστούν δαπάνες που προβλεπόταν στην εναλλακτική πρόταση για αστέγους, για Ρομά, έκτακτες επιχορηγήσεις στις σχολικές επιτροπές, δαπάνες για τη δημοτική πινακοθήκη, για λειτουργικούς σκοπούς κ.α.

Το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Χίου επιχορηγείται με τακτική επιχορήγηση 1.851.000 ευρώ για κάθε χρόνο, τα τελευταία δυο χρόνια, ενώ συνεχείς είναι και οι έκτακτες επιχορηγήσεις όποτε παραστεί ανάγκη. Για το 2020 η συνολική επιχορήγηση ξεπέρασε τα 2.200.000 ευρώ, ενώ την 31-12-20 το ταμειακό του υπόλοιπο ξεπερνούσε τις 260.000 ευρώ. Η αναφορά του αρθρογράφου στους παιδικούς σταθμούς είναι παραπλανητική, καθόσον το ποσό των 293.000 ευρώ που προβλέπεται στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού, είναι μια έκτακτη επιχορήγηση που ζητήθηκε πριν καν το νομικό πρόσωπο ζητήσει την εκταμίευση του 1.851.000 ευρώ που προβλέπεται στον φετεινό προϋπολογισμό να του αποδοθεί. Επομένως τα 130.000 ευρώ που προτάθηκαν για την πιλοτική δράση δεν θα επηρέαζαν στο ελάχιστο τη χρηματοδότηση των δράσεων του, ενώ αν παρουσιαζόταν ανάγκη θα καλυπτόταν αμέσως με αναμόρφωση του προϋπολογισμού, πρακτική που ακολουθείται κατά κόρον. Επομένως ο αρθρογράφος δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος από του άλλους, αλλά δεν είναι και δυνατόν να δίνεται λευκή επιταγή στις πάσης φύσεως δαπάνες.

Τέλος όσον αφορά τη νομιμότητα της πρότασης, Η Οικονομική Υπηρεσία πουθενά δεν αναγράφει ότι η εναλλακτική πρόταση είναι μη νόμιμη, απλά προτείνει προσαρμογές και για το λόγο αυτό παραπέμπει στην Οικονομική Επιτροπή, γεγονός το οποίο δεν κατέστη δυνατό, εξαιτίας της άρνησης του κ. Προέδρου να τη θέσει σε ψηφοφορία

Μετά τα ανωτέρω, ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του,, για το ποιος προπαγανδίζει και ποιος μιλάει με επιχειρήματα.

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ