25.7.2022 10:41

Οι καιροί ου μενετοί...

Επιτρέψτε μου, φίλοι και αναγνώστες, κάποιες προσωπικές θέσεις και εκτιμήσεις. Τις τελευταίες δεκαετίες η γείτονα χώρα εφαρμόζει απέναντι μας συστηματικά την τακτική της ήπιας ισχύος. Σύμφωνα με αυτήν, μιά χώρα επιδιώκει τον έλεγχο μιας περιοχής με την οικονομική ισχύ της. Χωρίς βία και αίμα, αλλά με διείσδυση, με οικονομική δραστηριότητα (επενδύσεις, τουριστικές ροές σε περιοχές με μειωμένη την σχετική δραστηριότητα), με παροχή κάθε μορφής "βοήθειας"-με το αζημίωτο βέβαια, σε βάθος χρόνου.

Κάποιες πρακτικές είναι πλέον εμφανείς στην ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Αιγαίου. Να μην μας διαφεύγει και το μεταναστευτικό, το οποίο ελέγχεται και εργαλειοποιείται σε μεγάλο βαθμό και επηρεάζει, εκτός των άλλων, την τοπική οικονομία ενισχύοντας ή μειώνοντας ανάλογα το εισόδημα των ντόπιων.

Θα έλεγα λοιπόν να μην ζούμε με τον φόβο και την ανασφάλεια που προκαλεί το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου-ας αφήσουμε την ευθύνη αυτή στα χέρια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας-και ας τους εμπιστευτούμε διαχρονικά. Αντ' αυτού, και με δεδομένη την οικονομική στασιμότητα-πλήν της μαστιχοπαραγωγής- ας προσπαθήσουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση-και το κλίμα.

Η τοπική κοινωνία, η αυτοδιοίκηση, η περιφέρεια, τα επιμελητήρια, οι επαγγελματικές και κοινωνικές οργανώσεις-απαλλαγμένοι από στερεότυπα και στρεβλώσεις, που τόσο μας ταλαιπώρησαν στο πρόσφατο παρελθόν. Σε 20-30 χρόνια, μιλάμε για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα παιδιά, ίσως βρεθούμε μπροστά σε δύσκολες επιλογές-μιά και η αδυναμία τόσο εμάς των ίδιων, όσο και της Κεντρικής Διοίκησης θα είναι πλέον εμφανής. Αυτό άλλωστε δείχνουν και τα στοιχεία της απογραφής του 2021-ειδικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της(μείωση αλλά, κυρίως, γήρανση του πληθυσμού). Οι καιροί ου μενετοί...

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ