5.4.2012 13:43

Όχι στην περαιτέρω κοινωνική υποβάθμιση του Έλληνα ναυτικού

 
Στην εποχή του μνημονίου, που συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις υποστηριχτές της κυβέρνησης Παπαδήμου επέβαλαν και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις καταστροφικές πολιτικές τους αν συνεχίσουν την πορεία τους, δεν θα μπορούσε να γλιτώσει ο κλάδος της Ελληνικής Ναυτιλίας και ιδιαίτερα οι Έλληνες Ναυτικοί. Ενώ όλοι πιστεύουν ότι ο κλάδος αυτός της οικονομίας μαζί με το τουρισμό είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας, οι πολιτικές που ασκούνται δεν προοιωνίζονται να βελτιώσουν τις ακτοπλοϊκές υπηρεσίες στα νησιά ούτε να αυξήσουν ή να βελτιώσουν τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων εργαζομένων.
 
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση επιδιώκει την συγχώνευση του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τον τρόπο λειτουργίας αυτού του υγειονομικού κλάδου των ναυτικών και εσκεμμένα δυσφημεί το πρώτο επαγγελματικό ταμείο το ΝΑΤ. Οι τελευταίες αποφάσεις της όπως η μείωση των επιχορηγήσεων του ΝΑΤ, το εγκληματικό κούρεμα των αποθεματικών του, και η αφαίρεση ποσού από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια υπέρ ΝΑΤ, ενώ «επιδίωκαν» ότι θα οδηγούσαν στη μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στην πράξη εμείς οι νησιώτες ξέρουμε ότι έγινε το αντίθετο.
 
Θα περίμενα από την κυβέρνηση να επιδείξει κάποια σοβαρότητα έστω και στην ύστατη στιγμή στα ζητήματα που τίθενται από την ΠΝΟ απαλύνοντας για λίγο το κόστος των παλινωδιών από την ύπαρξη ή μη του Υπουργείου Ναυτιλίας. Περιμένουμε από την κυβέρνηση αλλά και από το εφοπλιστικό κόσμο να εξαλείψει, την εργασιακή ανασφάλεια των Ελλήνων ναυτικών, την περαιτέρω επιδείνωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων, τον φόβο των κατοίκων των κατοίκων των νησιών μας, παρέχοντας τους ασφαλείς και σίγουρες ακτοπλοϊκές υπηρεσίες.
 
Ζητήματα όπως η ισχύς του μεταφορικού ισοδύναμου, η βελτίωση και συνέχιση της λειτουργίας της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των ναυτικών, η αναβάθμιση της γενικής γραμματείας νησιωτικής πολιτικής, η αναβάθμιση του τομέα αλιείας κατά τα πρότυπα των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διατήρηση και επέκταση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτικών θα έπρεπε τώρα να τίθενται προς διαβούλευση και να μην οδηγούμαστε σε αποκλεισμό των νησιών μας από την παύση των ήδη προβληματικών ακτοπλοϊκών συνδέσεων, γεγονός που δυσχεραίνει τη μετακίνηση τόσο των νησιωτών όσο και των αγαθών, με δυσμενείς συνέπειες σε όλη τη νησιωτική οικονομία σε στιγμές μεγάλης οικονομικής κρίσης.
 
Μου είναι περίεργο πως άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, για τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν αξίζουν καν τα σχόλια, δεν εξεγείρονται για τις αυξήσεις στα εισιτήρια ή για την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ή για την συνεχιζόμενη κοροιδία των ναυτικών που τους εξοργίζουν, θα περίμενα από εκείνους πιο σεμνή αντιμετώπιση.
 Θα ήταν λογικότερο η κυβέρνηση να μη προβαίνει σε πράξεις και σε ανακοινώσεις που διχάζουν την ελληνική κοινωνία αλλά και τη ΠΝΟ από την πλευρά της να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο, έχοντας και οι δύο πλευρές ως βασικό δόγμα το καλό της ελληνικής ναυτιλίας, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των νησιωτών, και το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρχει Ελληνική ναυτιλία χωρίς Έλληνες ναυτικούς.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ