16.9.2019 12:27

Ο Αρχιτέκτων Βασίλης Σγούτας Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων, που έγινε στο Baku, από 7 έως 9 Ιουνίου 2019, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Φόρουμ για τον Μαζικό Τουρισμό στις Ιστορικές Πόλεις, ο διεθνούς αναγνώρισης αρχιτέκτονας και Χιώτης στην καταγωγή Βασίλης Σγούτας εξελέγη ομόφωνα Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (Union Internationale des Architectes). Στα 71 χρόνια δράσης της U.I.A. έχουν υπάρξει μόνο τρεις επίτιμοι πρόεδροι.

Η U.I.A., με έδρα το Παρίσι, ιδρύθηκε στη Λωζάννη το 1948 και έχει 115 κράτη μέλη που εκπροσωπούν πάνω από 3,2 εκατομμύρια αρχιτέκτονες. Ο Βασίλης Σγούτας διετέλεσε Πρόεδρος της από το 1999 έως το 2002. Το 2007 θεσπίστηκε από την U.I.A. το τριετές Βραβείο Vassilis Sgoutas «για να βραβεύσει αρχιτέκτονες που συμβάλλουν στην βελτίωση των συνθηκών ζωής σε περιοχές με πληθυσμούς που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας». Το βιβλίο του A Journey with the Architects of the World (Jovis, Berlin 2017) καταγράφει σημαντικά αρχιτεκτονικά γεγονότα, συναδελφικές εμπειρίες και «προσφέρει», όπως γράφει ο Νίκος Βατόπουλος, «την εκδοχή μιας αρχιτεκτονικής με ενσυναίσθηση, εγείρει θέματα ευθύνης των αρχιτεκτόνων» και ζητήματα «που αφορούν το μέλλον των πόλεων και την ευτυχία των ανθρώπων». 

Ο Βασίλης Σγούτας γεννήθηκε στην Αθήνα, και είναι εταίρος, μαζί με τον γιο του αρχιτέκτονα Δημήτρη Σγούτα, του γραφείου Σγούτας Αρχιτέκτονες. Από την πλευρά του πατέρα του, του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Κώστα Β. Σγούτα και ανιψιού του αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Λουκά Κ. Σγούτα, κατάγεται από γνωστή χιώτικη οικογένεια.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων τίμησε σε ειδική τελετή τον Βασίλη Σγούτα για τη διεθνή διάκρισή του ενώ σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται η «αναγνώριση του έργου του Βασίλη Σγούτα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η στάση ζωής του σε ένα διεθνές και ανταγωνιστικό περιβάλλον και η αναγνωρισμένη αρχιτεκτονική σκέψη του» και αναφέρεται σαν  «ευγενής της ελληνικής αρχιτεκτονικής, άνθρωπος με βαθιά παιδεία, διεθνή δράση, γνώση του ελληνικού περιβάλλοντος και με συνείδηση της ιστορικής συνέχειας».

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ