5.12.2023 9:48

Νερά Πόσιμα ή Αφαλάτωσης;; Εσύ Αποφασίζεις...

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 22 (!!!) είκοσι δύο χρόνια από την πρώτη Διημερίδα του Ο.Μ.Α.Σ - ΚΑΜΠΟΥ της 6 ΚΑΙ 7 Ιανουαρίου 2001(!!!!) στην οποία προσκλήθηκαν και συμμετείχαν Υπηρεσιακοί Παράγοντες του τότε Υπουργείου Γεωργίας (αείμνηστος Παν. Περγαλιώτης - Υδρογεωλόγος), Βασ. Παρασχούδης ελεύθερος επαγγελματίας - υδρογεωλόγος κ.α. 

Στο διήμερο εκείνο οι πολλοί που παρακολούθησαν στο ΟΜΗΡΕΙΟ Π.Κ. Δήμου Χίου (Δωρεάς Μιχ. και Σταματίας Ξυλά), αισθάνθηκαν ότι με κατάλληλες κινήσεις και ενέργειες, θα ήταν δυνατή η πλήρωση του Δημοτικού Δικτύου με ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ. 

Οι κινήσεις του Ο.Μ.Α.Σ. προχώρησαν με την δεύτερη ημερίδα στις 16-01-2002 οπότε επήλθε πολιτική συμφωνία να προχωρήσουν έργα εξεύρεσης και μεταφοράς πόσιμου νερού με μικρά και μεγάλα φράγματα, λιμνοδεξαμενές κ.λ.π. 

Οι "εκδηλώσεις" προχώρησαν με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 22/3/2002 (Παγκόσμια Ημέρα Νερών) και 5/6/2002 Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, (2) πεντάωρες Συνεδριάσεις Νομαρχιακού Συμβουλίου με Προεδρεύοντα τον Απερχόμενο Δήμαρχο (την ίδια χρονιά) και λίγο πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου 2002 με μια ανοικτή εκδήλωση στην αρχή της Απλωταριάς. 

Ήδη είχαν εκπονηθεί υδρολογικές μελέτες από το 1982 που ανέφεραν ότι η υπεράντληση των γεωτρήσεων Κορακάρη (που "φύτρωναν" σαν τα μανιτάρια) είχε ετήσιο ΈΛΛΕΙΜΜΑ 500.000 κ.μ. με συνέπεια να υποχωρεί η στάθμη των γεωτρήσεων αρχικά και να αρχίσει η σταδιακή υφαλμύρωση ορισμένων, με συνέπεια την ανταλλαγή ιόντων θαλασσινού νερού και "οξειδίου του Υδραργύρου", με τελικό αποτέλεσμα την ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΥ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΜΑΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 7,1 φορές μεγαλύτερο του ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΥ. 

Για τον λόγο αυτό η Κ.Υ.Α. που συνοδεύει την Μελέτη του Φράγματος Κόρης Γεφύρι αναφέρει ότι: ΤΟ ΝΕΡΟ του Φράγματος προβλέπεται (για πολλούς λόγους να ποτίσει τον Κάμπο (για αρκετά χρόνια για να "ξεκουραστούν από αντλήσεις οι γεωτρήσεις Κορακάρη"). 

Αυτό με ευθύνη ΔΕΥΑΝΧ δεν γίνεται: με συνέπεια να έχει επιδεινωθεί η ποιότητα των νερών ύδρευσης με ότι αρνητικό συνεπάγεται για την υγεία ΟΛΩΝ, όπως: καρκίνοι, θυρεοειδείς, Νεφροπάθειες σε υπερθετικό βαθμό.

Και τι μπορεί να κάνουν η νέα Δημοτική Αρχή και η Περιφερειακή Ενότητα Χίου;;; 

Να συνεργασθούν με τον Ο.Μ.Α.Σ. - Κάμπου Χίου που διαθέτει αποδεδειγμένη τεχνογνωσία και επιτυχημένη προϊστορία χωρίς να παραλείπεται η συμβολή όποιων από τους τεχνοκράτες έχουν δείξει έμπρακτο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ όπως ο Σίμος Καραολάνης. 

Για να γίνει στέρεο το Φράγμα Κόρης Γεφύρι και να μην φθάνουν σ' αυτό τα σκουπιδόνερα.

Για να μην χάνεται στο "δρόμο" το νερό του Κατράρη.

Για να μην κοκκινίζει η θάλασσα από τις λάσπες των χειμάρρων και 

Για να αξιοποιηθούν τα αρκετά εκατομμύρια κυβ. μέτρα - Πόσιμα νερά της Β. - Α. Χίου. 

Χρειάζεται συνεργασία, συνεργασία, συνεργασία... πολιτείας και πολιτών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ