13.4.2016 13:50

Να μην μπει και η μαστίχα στη Μαύρη Βίβλο του ΣΥΡΙΖΑ

 Με την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς οι Χιώτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμα κυβερνητική απόφαση που θα επηρεάσει αρνητικά τις εκατοντάδες οικογένειες της Χίου που ζουν από την παραγωγή της μαστίχας.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά μέσα στο διάστημα των τελευταίων δεκαέξι μηνών που οι Χιώτες καλούνται να αντιμετωπίσουν την «εχθρική πολιτική» της κυβέρνησης για τα νησιά και τους νησιώτες.

Θυμίζω, την απόφαση Τσίπρα να προχωρήσει η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, τις προωθούμενες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που οδηγούν στην κατάργηση της αυτοτέλειας και της αυτονομίας του ΝΑΤ, την απένταξη δεκάδων έργων από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα,  τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες για την επέκταση του αεροδρομίου, την απόφαση να μην κατασκευαστεί νέο σωφρονιστικό κατάστημα στη Χίο, αλλά και την πρόχειρη και επιπόλαιη δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση για τη δημιουργία των κέντρων καταγραφής και πιστοποίησης (hot spots) των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να απαρτίζουν τη «Μαύρη Βίβλο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη Χίο.  Ωστόσο τώρα δεν είναι η ώρα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι η ώρα της συστράτευσης για να μην προχωρήσει αυτή η αψυχολόγητη και εντελώς αδικαιολόγητη απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει διάπλατα το δρόμο της κατάργησης της αναγκαστικότητας της Ε.Μ.Χ.

Πριν από δύο μήνες, όταν είχε ανοίξει το ζήτημα, κάποιοι έσπευδαν να μας διαβεβαιώσουν  ότι η ρύθμιση θα αλλάξει. Τελικά δεν άλλαξε και τώρα μας λένε ότι… δεν συμβαίνει κάτι σημαντικό! Τα ίδια έλεγαν και πριν την επιβολή των capital controls. Τα ίδια έλεγαν για τον ΦΠΑ στα νησιά που τελικά θα επιβληθεί αλλά και τις αγροτικές επιδοτήσεις που τώρα αξιώνουν την επιστροφή τους.

Ο Ν. 2169/93 ήδη προβλέπει ότι με Προεδρικό Διάταγμα μπορεί να μετατραπεί ένας αναγκαστικός συνεταιρισμός, αλλά μόνο ύστερα από εισήγηση των ίδιων των οργανώσεων. Με την προτεινόμενη διάταξη, αυτή η μετατροπή περνά στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργού. Θα γίνεται πλέον με Υπουργική Απόφαση και όχι με Π.Δ. Είναι προφανές ότι η επιδίωξη του νομοθέτη είναι να αποφύγει την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο με παλαιότερη απόφαση του έχει αποφανθεί υπέρ της αναγκαστικότητας.

Ορισμένοι κυβερνητικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι το θέμα δεν αφορά τη Χίο αλλά τη Σάμο. Αν αυτό συμβαίνει γιατί δεν το αναφέρουν στον Νόμο; Κάποιοι άλλοι διατείνονται ότι ενδεχομένως να υπάρξουν στο μέλλον ζητήματα παραβίασης του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής νομοθεσίας. Όμως τέτοιες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχουν και η αναφορά σε πιθανές μελλοντικές αποφάσεις της ΕΕ δεν πείθει κανέναν.

Τα ερωτήματα που τίθενται και μένουν αναπάντητα από την κυβέρνηση είναι πάρα πολλά. Και κανείς από τους υπευθύνους δεν εξηγεί γιατίπροωθείται με αυτόν τον εμμονικό τρόπο μια νομοθετική ρύθμιση που θα ανατρέψει τα δεδομένα που δημιούργησε ο ν. 1390/1938.

Η διατήρηση της αναγκαστικότητας είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας της μαστίχας Χίου, την ανάδειξη του προϊόντος αλλά και την προστασία των μαστιχοπαραγωγών.  Με την σπουδή της η κυβέρνηση - να δεσμευθεί με νόμο ότι θα αλλάξει το καθεστώς εάν αυτό της ζητηθεί-  το μόνο που κάνει είναι να κλείνει το μάτι σε όλους εκείνους - εντός και εκτός Ελλάδος- που θέλουν να θυσιάσουν ένα εθνικό εξαγώγιμο προϊόν για να αποκομίσουν βραχυπρόθεσμα οφέλη. Αυτήν την προοπτική οφείλουμε να την  αποτρέψουμε. Αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της Χίου δεν έχουμε το δικαίωμα να το θυσιάσουμε στο βωμό μικροκομματικών συμφερόντων και άλλων σκοπιμοτήτων. Η επίμαχη διάταξη είναι άχρηστη και περιττή. Η απόσυρση του άρθρου 32 από το Σ/Ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η μόνη καθαρή λύση.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ