20.9.2018 15:58

Μήπως να αφήσουμε στην άκρη και το Επιμελητήριο;

Το καλοκαίρι εξάντλησε πρόωρα τη δυναμική του κι η βαρυχειμωνιά στις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού ήδη πήρε τη θέση της από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Τουριστικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα από τον κλάδο της εστίασης, προβάρουν το λουκέτο κι άλλες παζαρεύουν τη συνέχεια τους σε άλλα ιδιοκτησιακά χέρια.

Οι ενδείξεις για την επόμενη χρονιά προς το παρόν απροσδιόριστες, τα δεδομένα όμως τη δείχνουν χειρότερη:

  • Αεροδρόμιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
  • Η Τουρκική οικονομική κρίση παγιώνεται κι η ισοτιμία Τουρκικής λίρας - ευρώ καθιστά πανάκριβους πια τους νησιωτικούς προορισμούς για τους γείτονες.
  • Αντίθετα μετατρέπει σε πιο ελκυστική την ανταγωνιστική αγορά των ανατολικών παραλίων.
  • Το σπιράλ των εκλογικών αναμετρήσεων εντός του 2019 θα αποπροσανατολίσει τελείως αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες από τις ελάχιστες προσπάθειες προσέλκυσης, έστω και κάποιων σύντομων διοργανώσεων.

Η ανήσυχη τουριστική αγορά είχε εναποθέσει όλες τις ελπίδες της για να ταραχτούν κάπως τα λιμνάζοντα ύδατα στην κινητικότητα του Επιμελητηρίου για τη σύσταση ιδιωτικού φορέα τουρισμού. Σιγή ασυρμάτου…

Κοντεύει να φύγει κι ο Σεπτέμβρης και δεν έχει ακουστεί έστω μια νύξη από επίσημα επιμελητηριακά χείλη, ένα χρονοδιάγραμμα ελπίδας για όσους αναρωτιούνται αν αξίζει να παίζουν το επαγγελματικό τους μέλλον στην τοπική ρουλέτα του τουρισμού. Μια κουβέντα εμψύχωσης κι ας μην είναι ακόμα έτοιμο το σχέδιο. Τα λαλίστατα επιμελητηριακά στελέχη κόλλησαν τόσο σύντομα το μικρόβιο της κρυψίνοιας…  

Το νησί κι οι επαγγελματίες, ιδίως του τουρισμού, έχουν άμεση ανάγκη ενέσεων θάρρους και μιας κάποιας αισιοδοξίας. Τα ραμμένα στόματα και περισσότερο οι διεργασίες πίσω από κλειστές πόρτες το σπρώχνουν πιο γρήγορα στον πάτο.

Μια λύση θα ήταν να διαγραφούν και οι όποιες επιμελητηριακές προσδοκίες και τα ανήσυχα εναπομείναντα πνεύματα να προχωρήσουν μόνα τους, στήνοντας το δικό τους ιδιωτικό φορέα τουρισμού χωρίς πάτρονες και δεσμεύσεις. Φοβάμαι όμως ότι δεν υπάρχει ανάμεσα μας ο τουριστικός … Σταγκούλης για να δώσει το έναυσμα. Αδιέξοδο... 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ