2.6.2014 17:53

Με προχειρότητα η... τράπεζα θεμάτων

Η πολυαναμενόμενη Τράπεζα Θεμάτων για τις εξετάσεις των μαθητών της Ά Λυκείου αναρτήθηκε τη Δευτέρα 26 Μαίου. Τα μαθήματα της Τράπεζας Θεμάτων ανακοινώθηκαν και στην ειδική ιστοσελίδα http://exams-repo.cti.gr/.

Η Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΔΔ) περιλαμβάνει θέματα για τις προαγωγικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2013-14 της Α΄ Τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ΕΠΑΛ, Ημερήσιων και Εσπερινών, της Α΄ Τάξης των Καλλιτεχνικών, Μουσικών και Εκκλησιαστικών Λυκείων, καθώς και της Β’ Τάξης των Εσπερινών ΓΕΛ. Από αυτά θα τεθεί το 50% των θεμάτων στα εξεταζόμενα μαθήματα, όπως αυτά προσδιορίζονται στο Ν. 4186/2013 και στο Ν. 4264/2014.

Η κλήρωση των θεμάτων

Την ημέρα των εξετάσεων κατά συγκεκριμένο μάθημα και λύκειο, ο Διευθυντής και ο οικείος ή οι οικείοι διδάσκοντες με τη χρήση των κωδικών που διαθέτει το σχολείο για την είσοδο στο πληροφοριακό σύστημα myschool, θα κληρώνουν (δύο ώρες προ της ενάρξεως της εξέτασης για όλα τα άλλα μαθήματα και τρεις ώρες για τα μαθήματα των Ξένων Γλωσσών, της Ελληνικής Γλώσσας, της Λογοτεχνίας και των Αρχαίων Ελληνικών) με απόλυτη τυχαιότητα, το 50% των θεμάτων που θα εξετασθούν οι μαθητές στην εξέταση του συγκεκριμένου μαθήματος που θα ακολουθήσει.

Εξαιρετικά και μόνο για το διδακτικό έτος 2013-2014, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι θέμα ή θέματα που κληρώθηκαν δεν είχαν διδαχθεί στο συγκεκριμένο σχολείο για απόλυτα αιτιολογημένους λόγους, είναι δυνατή και δεύτερη κλήρωση θεμάτων (με εξαίρεση τα μαθήματα των Ξένων Γλωσσών, της Ελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας)

Στις επαναληπτικές εξετάσεις Σεπτεμβρίου οι μαθητές λαμβάνουν θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων όπως και στις εξετάσεις Ιουνίου.

Σχολιασμός

Το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, είχαν δεσμευθεί ότι τα θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων, προκειμένου να πάρουν μια πρώτη «γεύση» οι μαθητές, αλλά και να προετοιμαστούν οι καθηγητές, οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν το 50% των θεμάτων, και το άλλο 50% θα κληρωθεί την ημέρα των εξετάσεων από την Τράπεζα.Τελικά, προκρίθηκε η πρόταση να «ανέβουν» τα θέματα στο διαδίκτυο την Δευτέρα 26 Μαίου, τρεις ημέρες δηλαδή πριν από την έναρξη των προαγωγικών εξετάσεων της Ά Λυκείου.

Προσωπικά πιστεύω ότι η κάλυψη του συνόλου της διδακτέας ύλης από όλα τα σχολεία της χώρας ώστε να μη δημιουργούνται στους μαθητές μαθησιακά κενά από τάξη σε τάξη και αφετέρου να ομογενοποιηθούν τα κριτήρια αξιολόγησης για ένα αντικειμενικότερο σύστημα αποτίμησης της προόδου των μαθητών μας, επιβάλλεται και είναι απαραίτητη.

Η ένσταση μου είναι στο ότι το όλο ζήτημα αντιμετωπίστηκε με τόση προχειρότητα όπου για άλλη μια φορά φτάσαμε στο παρά πέντε για να πραγματοποιηθεί. Να θυμήσω ότι ο προγραμματισμός για το Νέο Λύκειο ήταν να εφαρμοστεί από … πέρσι.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ