22.4.2019 14:22

Χριστιανική ηθική στον σύγχρονο κόσμο

Κάθε φορά που ανοίγουμε την τηλεόραση ή διαβάζουμε τα νέα, μαθαίνουμε για κάποιο έγκλημα, σκάνδαλο, κλοπή, πράξη βίας, κατάχρηση εξουσίας ή τρομοκρατική επίθεσηπου συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

Σίγουρα, υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για αυτή την εγκληματική και κακή συμπεριφορά, αλλά σημαντικό μέρος του προβλήματος είναι η γενική απομάκρυνση από την ηθική διαβίωση. Σε κάποιο βαθμό, έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει να είσαι «καλός» άνθρωπος, τι σημαίνει να ζεις μια «καλή» ζωή.

Φυσικά και υπάρχουν πολλές δεοντολογικές θεωρίες, πολλές πολύτιμες απόψεις για το τι είναι σωστό και τι λάθος. Ωστόσο, ο Χριστιανισμός, ο οποίος συχνά βασίζεται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, έχει πολλά να μας προσφέρει, ακόμα και σήμερα στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε, πάνω στο θέμα της ηθικής διαβίωσης.

Σε αυτό το σύντομο άρθρο, λοιπόν, εξετάζουμε 5 ηθικές αρχές του Χριστιανισμού, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας, σε προσωπικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.

Έχουν ως εξής: 1) Χρυσός Κανόνας, 2) Συγχώρεση, 3) 5η Εντολή, 4) 8η Εντολή και 5) Εργατικότητα

Χρυσός Κανόνας

Ο χρυσός κανόνας είναι η αρχή που λέει να συμπεριφερόμαστε στους άλλους όπως θα επιθυμούσαμε να συμπεριφέρονται αυτοί σε εμάς.

Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον 7:12, «Όλα όσα θέλετε λοιπόν να κάνουν οι άλλοι σε εσάς πρέπει να κάνετε και εσείς σε αυτούς». 

Η λογική είναι απλή και αποτελεσματική. Αν όλοι αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με σεβασμό, αγάπη και ευγένεια, τότε οι σχέσεις μας βελτιώνονται και ο κόσμος γίνεται ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε.

Συγχώρεση

Κάποιες φορές στη ζωή, όμως, τυγχάνει να πληγώνουμε ή να μας πληγώνουν οι άνθρωποι γύρω μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε θλίψη, πόνο ή ακόμη και την επιθυμία για εκδίκηση.Εάν επιτρέψουμε, όμως, σε αυτά τα συναισθήματα να μας κυριεύσουνε, τότε πρόκειται να κάνουμε λάθη στην πορεία μας. «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού», απλά, κάνει ολόκληρο τον κόσμο τυφλό.

Το Ευαγγέλιο λέει: «Να αποβάλετε κάθε είδους μοχθηρή πικρία, θυμό, οργή, κραυγή και υβριστικά λόγια, καθώς και καθετί κακό. Απεναντίας, να δείχνετε καλοσύνη ο ένας στον άλλον και τρυφερή συμπόνια, συγχωρώντας ανεπιφύλακτα ο ένας τον άλλον όπως και ο Θεός μέσω του Χριστού συγχώρησε ανεπιφύλακτα εσάς» (Επιστολή προς Εφεσίους 4: 31-32).

Εδώ και χιλιάδες χρόνια ο Χριστιανισμός τονίζει τη σημασία της συγχώρεσης, κάτι που με τον καιρό επιβεβαιώνει και ο σύγχρονος επιστημονικός κλάδος της ψυχολογίας. Η έρευνα, για παράδειγμα, δείχνει ότι όταν συγχωρούμε, αντιμετωπίζουμε χαμηλότερη ένταση στρες, επίπεδα κατάθλιψης, άγχος και θυμό. Με την πράξη της συγχώρεσης, λοιπόν, καθαρίζουμε το σύστημα μας από τα τοξικά συναισθήματα που οδηγούν σε επικίνδυνες παθήσεις και βελτιώνουμε την ψυχοσωματική μας υγεία.

5η Εντολή

Η 5η Εντολή του 10λογου είναι: «Τίμα τον πατέρα και την μητέρα σου, για να ευτυχήσεις και να ζήσεις πολλά χρόνια στη γη».

Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της «οικογένειας», η οποία εξακολουθεί να αποτελεί θεμέλιο του σύγχρονου πολιτισμού μας.

Για άλλη μια φορά βλέπουμε πως ο επιστημονικός κλάδος των οικονομικών επιβεβαιώνει την σημασία της οικογένειας για την πρόοδο της κοινωνίας. Η έρευνα, για παράδειγμα, δείχνει πως όταν οι οικογενειακές δομές είναι ισχυρές υπάρχουν θετικές κοινωνικές επιπτώσεις (π.χ. ποιοτική παιδεία, μεγαλύτερα εισοδήματα, οικονομική ανάπτυξη). Αντιθέτως, δείχνει πως όταν οι οικογενειακές δομές είναι αδύναμες (π.χ. με υψηλά ποσοστά διαζυγίου), υπάρχουν αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις (π.χ. αύξηση εγκληματικότητας).

Επομένως, οφείλουμε να τιμήσουμε τους γονείς μας, τα παιδιά μας,αλλά κυρίως, να τιμήσουμε και να ενισχύσουμε τον θεσμό της οικογένειας.

8η Εντολή

Η 8η Εντολή του 10λογου είναι: «Ου κλέψεις».

Επίσης, το Ευαγγέλιο λέει: «Δεν πρέπει να κλέβετε, δεν πρέπει να εξαπατάτεκαι δεν πρέπει να φέρεστε με δολιότητα ο ένας στον άλλον» (Λευιτικό 19:11).

Είναι αυτονόητο ότι η κλοπή οποιασδήποτε μορφής αποτελεί σοβαρό αδίκημα, πόσο μάλλον όταν η κλοπή γίνεται από αυτούς που έχει εμπιστευτεί ο λαός να τον εκπροσωπήσει. Ίσως η φράση «Μαζί τα φάγαμε» σας θυμίζει πολλά! 

Σύμφωνα με μια εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας (2013), το συνολικό ποσό των δωροδοκιών κατά τη διάρκεια ενός μόνο έτους ισούται με 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, περίπου το 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ.Αυτά είναι πολλά χρήματα χαμένα, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών.

Εν ολίγοις, η εντολή «Ου κλέψεις» πρέπει να γίνει η πρώτη αρχή της χρηστής διακυβέρνησης, αλλά και να υπάρξει τιμωρία για όσους την έχουν παραβεί.

Εργατικότητα

Τέλος, τονίζουμε τη σημασία της εργατικότητας και της πειθαρχίας.

Το Ευαγγέλιο λέει: «Από τη μεγάλη τεμπελιά τα δοκάρια της οροφής κρεμούν και από τα νωθρά χέρια το σπίτι στάζει» (Εκκλησιαστής 10:18). Ομοίως: «Η τεμπελιά φέρνει βαθύ ύπνο, και ο οκνηρός άνθρωποςθα πεινάσει»(Παροιμίες 19:15). Με λίγα λόγια, ο Χριστιανισμός μας ενθαρρύνει να εργαζόμαστε σκληρά και να αποφεύγουμε την αδράνεια. 

Το ίδιο πράγμα αναγνώρισε και ο φιλόσοφος MaxWeber το 1904 στο έργο του «Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού», όπου εξηγεί ότι το Χριστιανικό ήθος της εργατικότητας προκαλεί την οικονομική ανάπτυξη.

Ας ανοίξουμε το δρόμο, τότε, για να δημιουργηθεί μια ελεύθερη αγορά, ώστε να βρούμε και να κάνουμε όλοι μια αξιόλογη δουλειά, όπου θα δίνουμε το καλύτερο των δυνατοτήτων μας. Το αποτέλεσμα θα είναι, ολόκληρη η κοινωνία να πηγαίνει μπροστά.

Σίγουρα, ο Χριστιανισμός έχει ακόμα περισσότερα μαθήματα να μας προσφέρει απ’ όσα λίγα μπόρεσα να τονίσω εγώ σε αυτό το άρθρο. Όπως, έχουν να προσφέρουν και άλλες θρησκείες και ηθικές θεωρίες.Σας ενθαρρύνω, λοιπόν, να εξετάσετε περαιτέρω το θέμα, ώστε να βρούμε τον τρόπο να ζήσουμε μια ηθική ζωή και να βελτιώσουμε την κοινωνία μας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ