27.12.2022 11:15

Κάψανε τις ρίζες του δέντρου για να ψήσουν τα σουβλάκια τους

Αυτό είναι το γνωστό σε όλους 1ο αλμυρίκι του Μάναγρου, όπως εισέρχεται κανείς στην παραλία από τον δρόμο που οδηγεί εκεί. Αλμυρίκι, σήμα κατατεθέν του υπέροχου τοπίου. 

Κάθε χειμώνα, με τους νοτιάδες, η θάλασσα ξεθάβει από την άμμο ένα μέρος του ριζικού του συστήματος, όπως κάνει σε όλα τα αλμυρίκια της ακτογραμμής. 

Προφανώς οι άνθρωποι που το επισκέφθηκαν πρόσφατα, χρειάζονται εντατικά μαθήματα συνειδητότητας και συμπεριφοράς απέναντι στη φύση και το νησί μας.

Διότι, όπως φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν ξύλα για να ανάψουν φωτιά στην παραλία, προσπάθησαν να κόψουν με χειροπρίονο τις ρίζες του δέντρου. Για την ακρίβεια τις έκοψαν σε πολλά σημεία, εκεί όμως που οι ρίζες εισέρχονταν δυνατές στη γη δεν μπόρεσαν να τις κόψουν και από την άλλη μεριά, και έτσι τις άφησαν αποκομμένες από το δέντρο, να χάσκουν πάνω στην άμμο. 

Αυτή τη στιγμή το δέντρο έχει αποκοπεί από το μισό σχεδόν περιφερειακό ριζικό του σύστημα. 

Προφανώς αυτή η συμπεριφορά των συγκεκριμένων ανθρώπων είναι μια μικρογραφία της συνολικής συμπεριφοράς της ανθρωπότητας, η οποία καταστρέφει αλόγιστα το οικοσύστημα, που την ζει, κόβει δηλαδή το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται. Άλλο είναι όμως να το λέει κανείς αυτό θεωρητικά και άλλο να το βλέπει μπροστά του. Θλιβερό και απογοητευτικό το θέαμα και τα κοινωνικά σημαινόμενα αυτού. Κάτι δεν κάνουμε καλά ως κοινωνία σε αυτό τον τόπο και πρέπει να το διορθώσουμε άμεσα.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ