17.5.2021 9:25

Και μετά την επίσκεψη της ΠτΔ τι;

Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο ακριτικό νησί της Χίου με την ευκαιρία τον εορτασμών για τα 200 χρόνια  από την Ελληνική επανάσταση  και  η συμμετοχή της στη  συμβολική  εκδήλωση στο μεσαιωνικό  χωριό του  Αναβάτου  καθώς και η περιήγηση  της  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  Χίου « Κοραή»,  υψηλά διαχρονικά ιστορικά σύμβολα  της ανθρώπινης στάσης και του πνεύματος, επιβάλλει  στις τοπικές Αρχές ,που τη συνόδευσαν,  να στείλουν το δικό τους σύγχρονο  μήνυμα για τη σωτηρία και ανάδειξη των ιστορικών αυτών συμβόλων του νησιού :

- Ο  Ανάβατος  και  η στάση των γυναικών του χωριού,  αποτελούν μια αιματοβαμμένη  ψηφίδα  στη  σφαγή  δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων της Χίου  από τον Οθωμανικό στρατό στις 30 Μαρτίου του 1822 όπως την κατέγραψε  στην αναφορά του στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος τοποτηρητής  Βαχίτ πασάς  :  «τους μεν ηλικιωμένους επέρασαν  γενναιότατα εν στόματι μαχαίρας παρομοίως και τας ηλικιωμένας γραίας, την δεν κινητήν περιουσίαν αυτών ελεηλάτησαν (…) τας δε ωραίας κόρας των και τους τρυφερούς νεανίσκους των ηχμαλώτισαν. Το δε αίμα έρρευσε ποταμηδόν…» και οι γυναίκες, για να μην  βρεθούν στα χέρια των Τούρκων, διάλεξαν  να πέσουν στον γκρεμό  νοτιοανατολικά του Κάστρου στέλνοντας παγκοσμίως το μήνυμα της Λευτεριάς.

 Η   σφαγή   των   κατοίκων της Χίου καθώς συγκλόνισε την Ευρώπη  και  ενέπνευσε  το Γάλλο ζωγράφο  Ευγένιο Ντελακρουά συνέβαλε στο  να  δημιουργήσει τον γνωστό πίνακα.

 Ο   Ανάβατος  το μεσαιωνικό –βυζαντινό χωριό της κεντρικής Χίου κουβαλά στα  έρημα από την κρατική  εγκατάλειψη   καλντερίμια και σπίτια του την ιστορία, τον πολιτισμό  και τις παραδόσεις του τόπου.

Η διάσωση του  μεσαιωνικού αυτού  οικισμού που αποτελείται από την Ακρόπολη, το Μεσοχώρι και το νέο Χωριό   τρία τμήματα, αντανακλώντας διαφορετικές ιστορικές και οικιστικές φάσεις: αποτελεί ευθύνη της  κυβέρνησης.

Να πάψει επιτέλους η κοροϊδία των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων  που εδώ και πολλές δεκαετίες υπόσχονται δημαγωγικά την ικανοποίηση  της απαίτησης του Χιώτικου λαού και των φορέων του : « Να αναδειχθεί  ο ιστορικός τόπος ,που συνδέεται άρρηκτα με τη σφαγή της Χίου»

- Η  Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη «Κοραής», δημιούργημα της Μεγάλης Σχολής της Χίου, ιδρύθηκε στα 1792, με πρώτο πυρήνα  τα βιβλία  του Χιώτη Αδαμάντιου Κοραή και των λογίων φίλων του, σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας, που περιλαμβάνει 270.000 τόμους ,εκατοντάδες χειρόγραφα , συλλογές βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων, πινάκων, νομισμάτων, κειμηλίων και χαρτών που παρέδωσαν πνευματικοί άνθρωποι του τόπου.

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη «Κοραής» μπορεί και πρέπει να αποτελέσει  το πνευματικό σύμβολο της Χίου , γιατί «κρύβει» στα σπλάχνα της τη νεότερη  πνευματική  και πολιτιστική ιστορία  της Ελλάδας.   

Ο λαός της Χίου,  δίνει το δικό του μήνυμα στους κενούς ιστορικού περιεχομένου εορτασμούς και απαιτεί  η κυβέρνηση να δώσει έμπρακτες αποδείξεις για τη σωτηρία των ιστορικών συμβόλων του νησιού της Χίου.

Συγκεκριμένα για:

- Τον Ανάβατο : 

α) Ποιο θα είναι το κονδύλι χρηματοδότησης  του έργου του Αναβάτου ;                                              

β)  Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο σωτηρίας και ανάδειξης του μεσαιωνικού χωριού;

- Τη   Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη «Κοραής» :

α) Πότε  θα αποδοθεί το κτήριο του Παρθεναγωγείου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της   Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη «Κοραής»;

β) Πώς και με  ποιο κονδύλι θα χρηματοδοτηθεί η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη «Κοραής»   για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά κτηριακά ζητήματα;

 γ) Πώς και με ποιο κονδύλι θα στηριχθεί η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη «Κοραής» για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα οργάνωσης και συντήρησης του ιστορικού πλούτου ,που διαθέτει;

δ) Πώς και με ποιο κονδύλι θα δημιουργηθούν σύγχρονες ηλεκτρονικές υποδομές;

ε) Πώς και πότε θα γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις  για  να υποστηριχθούν τα τμήματα  της;

Τιμούμε τα 200χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης  προσεγγίζοντας το σήμερα και δίνοντας προοπτική στο αύριο του τόπου μας.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ