4.4.2014 18:13

Η παγκοσμιοποίηση, η ορθοδοξία και ο Όμηρος

…«Αυτό που ξέρω όμως, είναι αυτό που είπα πιο πάνω, ότι το πνευματικό φως του αρχαίου Ελληνικού Λόγου, όταν ενώθηκε με το ΦΩΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ έγινε ο καινούργιος ΗΛΙΟΣ που φωτίζει τον κόσμο. Έγινε η ΑΛΗΘΙΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
Και φυσικά, με όλα αυτά δεν αμνηστεύω καθόλου τα "φυσικά" ελαττώματά μας και τα τρωτά μας, τα οποία πρέπει να μελετούμε συνεχώς και μάλιστα με με¬γάλη προσοχή για να διδασκόμαστε και να αποφεύγουμε κάθε καταστροφή. Ιδιαί¬τερα μάλιστα τη… διχόνοια».
Το κειμενάκι αυτό το δανείζομαι αντί προλόγου, από τον Πρόλογο του Πατρός Τιμοθέου Κιλίφη, Αρχιμανδρίτου της Ιεράς Μονής Πεντέλης, ο οποίος «εκοιμήθη» πλήρης ημερών, πρόσφατα, στο βιβλίο του «Ελλάδα, Φως του Κόσμου προχώρα!».
Η ιστορία μου με τον Όμηρο και τον π. Τιμόθεο Κιλίφη αρχίζει στις 28 του Οκτώβρη (2009) που μόλις πέρασε : Κάνοντας «ζάπινγκ» στα κανά¬λια την ώρα που θα άρχιζε η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, έπεσα πάνω στη μορφή του π. Κιλίφη, ο οποίος διηγούνταν ότι γλίτωσε την εκτέλεση από κάποιον Γερμανό, διότι και οι δύο είχαν μια κοινή αγάπη: τον ΟΜΗΡΟ. Του έγραψα λοιπόν ρωτώντας τον αν μπορεί να κάνει μια τέτοια διάλεξη, με αναμνήσεις, Όμηρο και Ορθοδοξία! Η απάντησή του ήταν: «Λόγοι υγείας και ηλικίας (και ταπεινοφροσύνης, θα προσέθετα εγώ) δεν μου επιτρέ¬πουν ούτε ταξίδια (τη Χίο του είχα προτείνει εγώ), ούτε έκθεση σε ακτινοβολίες (ακόμα και κινητού τηλεφώνου)». Τέλος πάντων, μου υπεσχέθη μια βιντεοσκό¬πηση, η οποία – δεν θυμάμαι για ποιους λόγους – ουδέποτε έγινε!...
Πάει πενταετία από τότε που ξεκίνησε το κείμενο! Ο π. Τιμόθεος «εκοιμήθη», σε λίγο θα «κοιμηθούμε» κι εμείς, όμως φαίνεται ότι οι πολιτι¬κοί μας ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ μονίμως (ας μου κόψουν την Καλημέρα). Για του λόγου το αληθές αντιγράφω από Χιώτικα φύλλα το… χάλι της γειτονιάς μου!...
Πλυσταριό η γειτονιά μου, σπασμένες πόρτες στις καμπίνες των λουο-μένων και ένας «κούκος» που δεν φέρνει όμως την άνοιξη, ο Αριστείδης ο Ζαννίκος (28-06-2012). Πόσα καλάθια με «ΘΑ» θα λάβω τώρα το Πάσχα που γιορτάζω; Ελπίζω πολύ περισσότερα από πέρυσι, τώρα μάλιστα που βρισκόμαστε σε προεκλογικό οργασμό.
Δυστυχώς ή ευτυχώς κάποιον πρέπει να ψηφίσω.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ