10.8.2022 18:38

Η λευκή νύχτα και τα μαύρα μεσάνυχτα του Εμπορικού Συλλόγου Χίου

Ας ξεκινήσουμε από τη γενική παραδοχή, ότι φέτος για πρώτη φορά καταφέραμε να πάρουμε κεφάλι και να κερδίσουμε ως νησί το μεγάλο στοίχημα του κοινωνικού τουρισμού.

Το γεγονός ότι οι πληρότητες αγγίζουν σχεδόν το 100% μέσα στον Αύγουστο και συνεχίζονται αμείωτες οι κρατήσεις και για τον Σεπτέμβριο, σημαίνει ότι μάλλον κάτι καλό κάναμε.

Και αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αφού τα πλοία ξεφορτώνουν στη Χίο και συνεχίζουν για Μυτιλήνη με πολύ λιγότερο κόσμο.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι γείτονες Μυτιληνιοί, επισημαίνουν σε κάθε τόνο ότι, οι Χιώτες απορρόφησαν το μεγαλύτερο ποσοστό του κοινωνικού τουρισμού.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η καθημερινή εικόνα στην αγορά, η κίνηση στους δρόμους, η εικόνα της προκυμαίας, τα συνεχώς γεμάτα καταστήματα εστίασης, τα εκατοντάδες ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, το μονίμως γεμάτο τελωνείο της Χίου, συνηγορούν στο παραπάνω συμπέρασμα.

Βάσει όλων των παραπάνω θα πίστευε κανείς ότι, ο εμπορικός σύλλογος Χίου όχι μόνο θα ήταν θετικός στη διοργάνωση της "Λευκής Νύχτας", αλλά θα είχε πλάνο δράσεων καθόλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει την αθρόα παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών και μόνιμων κατοίκων στην αγορά καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αντ' αυτού, για μια ακόμη φορά, παρακολουθούμε την επικράτηση μιας μίζερης νοοτροπίας που επιτάσσει ότι ακόμα και η "Λευκή Νύχτα" θα πρέπει να υποταχθεί στη σχέση κόστους - άμεσου οφέλους.

Μα δεν είναι όφελος μια ζωντανή αγορά με χιλιάδες επισκέπτες; Ακόμα κι αν κανείς δεν μπει σε ένα κατάστημα, αντιλαμβανόμαστε επιτέλους την πρόσθετη αξία που δημιουργεί ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο με τη γεμάτη αγορά της Χίου το βράδυ;

Αντιλαμβάνεται ο Εμπορικός Σύλλογος ότι μια τέτοια διοργάνωση, έχει πολλαπλάσια οφέλη από το ότι ο καταστηματάρχης θα πληρώσει 50 ευρώ για να κρατήσει ανοιχτό το κατάστημα του  3 ώρες επιπλέον;

Αντιλαμβάνεται ο Εμπορικός Σύλλογος ότι το κλίμα μιζέριας που καλλιεργεί συμβάλει στη μείωση της κίνησης στην αγορά και στην ενίσχυση του διαδικτύου;

Θα επενδύσει επιτέλους ο Εμπορικός Σύλλογος σε λευκές πρακτικές ή θα συνεχίσει να επενδύει στα μαύρα μεσάνυχτα;

Ας το απαντήσουν ανοιχτά και ας επωμιστούν και τις ευθύνες.

Σημείωση- Σε παγκόσμια κλίμακα η κίνηση τις απογευματινές και βραδινές ώρες στις αγορές είναι πιο αποδοτική από τις πρωινές αλλά εδώ η τοπική αγορά θεωρεί εαυτόν το κέντρο του κόσμου.

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ