4.1.2016 14:07

Η κυβέρνηση οδεύει στη λήψη και νέων επώδυνων μέτρων

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την πρώτη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάληψη της ευθύνης για τη διακυβέρνηση της χώρας από τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο χρόνος αυτός σημαδεύτηκε από την απόλυτη διάψευση των προεκλογικών τους υποσχέσεων. Υποσχέθηκαν τα πάντα στους πάντες και όλα όσα είπαν διαψεύστηκαν. Έταξαν την κατάργηση των μνημονίων και των πλειστηριασμών, την επαναφορά της 13ης σύνταξης και του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ και τελικά έκαναν τα ακριβώς αντίθετα. Ακόμα και οι επικαιροποιημένες υποσχέσεις του Αυγούστου για το «παράλληλο πρόγραμμα» που θα ανακούφιζε την κοινωνία από τις επιπτώσεις του νέου μνημονίου αποσύρθηκαν άρον - άρον λόγω της αντίρρησης των δανειστών. Ήταν και αυτό ακόμα ένα δείγμα της επαφής της με την πραγματικότητα αλλά και της πολύ… «σκληρής» διαπραγμάτευσης που διεξαγάγει η σημερινή κυβέρνηση.

Τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-  ΑΝΕΛ είχαν τρομακτικό κόστος για τη χώρα και την οικονομία. Οι υπέρμετρες θυσίες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες από το 2010 για να βγούμε από την κρίση πήγαν χαμένες. Η οικονομία μπήκε ξανά στον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Τα Capital Controls έπληξαν ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κόστισε 5,5 δισ. € στον Έλληνα φορολογούμενο και το Δημόσιο ζημιώθηκε σημαντικά από την εξαέρωση της αξίας των τραπεζικών τίτλων που είχε στην κατοχή του. Τα προηγούμενα χρόνια, το κράτος – μέσω του ΤΧΣ – είχε διαθέσει 40 δις. € για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Περίπου 16 δις € ήταν προγραμματισμένο να επιστραφούν άμεσα στο Ελληνικό δημόσιο μέσω της διαδικασίας πώλησης των μετοχών σε παλιούς ή νέους μετόχους. Ωστόσο η κατάρρευση της αξίας των τραπεζικών  μετοχών ακύρωσε στην πράξη το συγκεκριμένο σχέδιο.

Το κόστος των πειραματισμών της κυβέρνησης είχε άμεσο αρνητικό αντίκτυπο και για τους φορολογούμενους πολίτες. Η κυβέρνηση για να καλύψει τα νέα ελλείμματα που δημιούργησε προχώρησε στην αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%, για τους αγρότες από το 13% στο 26% και έθεσε σε δυσθεώρητα ύψη την προκαταβολή του φόρου για τις επιχειρήσεις. Αύξησε τους φόρους στα ενοίκια, προχώρησε σε οριζόντια αύξηση ΦΠΑ με μετάταξη των περισσότερων αγαθών στους μεγαλύτερους συντελεστές και κατήργησε την έκπτωση στα νησιά. Ο ΕΝΦΙΑ διατηρήθηκε αλλά καταργήθηκαν όσες απαλλαγές υπήρχαν.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στην αγορά εργασίας είναι ήδη ορατά. Μόνο τον μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, αυξήθηκαν κατά 3,62% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι.

Και οι συνταξιούχοι που πίστεψαν τις ακραίες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με την οδυνηρή πραγματικότητα. Η κατώτατη κύρια σύνταξη μειώθηκε από 486 € σε 392 €! Το προνοιακό τμήμα της κατώτατης κύριας σύνταξης καταργήθηκε για όλους τους συνταξιούχους πριν το 67ο έτος της ηλικίας! Η  εισφορά περίθαλψης στις κύριες (παλιές και νέες) συντάξεις αυξήθηκε από 4% σε 6% και επιβλήθηκε εισφορά υγειονομικής περίθαλψης 6% σε όλες τις επικουρικές.  Παράλληλα καταργείται το ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων κατώτατης κύριας σύνταξης.

Όπως τον Ιανουάριο του 2015, έτσι και τώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ πορεύεται χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο. Αυτοσχεδιάζει και πειραματίζεται. Οι γενικόλογες διαβεβαιώσεις της ότι το 2016 θα είναι έτος ανάκαμψης  δεν έχουν καμία σχέση με την πορεία της πραγματικής οικονομίας. Και αργά ή γρήγορα θα κληθεί να λάβει και νέα επώδυνα μέτρα για να καλύψει αυτό το μεγάλο έλλειμμα στην πολιτική της. Η συνέχιση της φορομπηχτικής πολιτικής θα αποδειχθεί αυτοκτονική. Όπως αποδεικνύει και η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι πολίτες γονατίζουν κάτω από το βάρος των φόρων. Είναι, επιτέλους, η ώρα να αλλάξουμε πορεία. Η χώρα θέλει αποτελεσματικότερο κράτος, με λιγότερους φόρους και όχι κομματικό κράτος με περισσότερους φόρους.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ