23.5.2013 10:41

Η Κίνα, Η COSCO και… Η Χίος

Μάλλον θα γίνομαι κουραστικός με τις εμμονές μου, αλλά αξίζει τον κόπο για μια ακόμη φορά:
Διακοπές του Πάσχα λοιπόν στη Χίο: Έχοντας κάποιον ελεύθερο χρόνο μοίραζα ευχές (οι ευχές και μάλιστα οι προφορικές δεν κοστίζουν τίποτα, να τις λέτε, να τις εμπεδώσουμε… μήπως και πιάσουν).
Πηγαίνοντας λοιπόν να ευχηθώ και στην οικογένεια Κυδώνη και ψάχνοντας την πόρτα… «ζαλίστηκα» από τις τουρκόγλωσσες επιγραφές. Βλέποντάς με ο διπλανός  μου, ένας νέος άνθρωπος πάνω σε μια πανέμορφη μοτοσυκλέτα να… μουρμουρίζω, μουρμούρισε κι εκείνος: «Και που είσαι ακόμα, τώρα θα πλακώσουν και οι Κινέζοι και θα έχουμε και… κινέζικες επιγραφές».
Αυτό το περιστατικό σε συνάρτηση με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα (και όχι μόνο) μου έφερε στο νου μου ένα παλαιότερο περιστατικό με κεντρικό πυρήνα την COSCO και πάλι, που έλαβε χώρα προ 20ετίας(;) περίπου (ίσως έχω αναφερθεί και παλαιότερα).
Υπουργός Αιγαίου λοιπόν ο αγαπητός μου (και κυριολεκτώ όταν το λέω και το γράφω) Αντώνης Κοτσακάς. Κτυπάει το τηλέφωνό μου και με καλούν στο Υπουργείο (οδός Φιλελλήνων;) ως εκπρόσωπο των Χίων της Αθήνας (ήμουν τότε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Χιακών Σωματείων Αττικής – ΟΧΣΑ). Όταν πήγα βρήκα μια αίθουσα γεμάτη από εκπροσώπους φορέων. Αυτόν που θυμάμαι καλά ήταν ο αείμνηστος Γ. Πατέρας, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Εφοπλιστών, ένας λεβεντόγερος με ένα μπαστούνι με ασημένια λαβή, ο οποίος μόλις έμαθε ότι είμαι γιος του Καπετάν-Γιάννη του Τριπολίτη δάκρυσε, διότι τον ήξερε καλά τον πατέρα μου (ήταν Καπετάνιος στα καράβια του).
Το θέμα λοιπόν της συγκεντρώσεως ήταν η εγκατάσταση (ή όχι) της COSCO στη Χίο. Προφανώς επρόκειτο για μικρότερη επένδυση από τη σημερινή (του Πειραιά), αρκετή όμως για να «θρέψει» κάμποσες Χιώτικες οικογένειες! Ως πιθανές τοποθεσίες εγκατάστασης της COSCO επροτάθησαν τα Μεστά, η Ελούντα και 1-2 ακόμα χώροι (που δεν θυμάμαι). Δυστυχώς λόγω… «οικολόγων» η πρόταση (το σχέδιο) δεν τελεσφόρησε (τον ορισμό των οικολόγων τον έχω δώσει σε άλλο κείμενό μου).
Και ερχόμεθα στο σήμερα: Από ό,τι μαθαίνω οι Κινέζοι σκέπτονται να κάνουν επενδύσεις «αποκεντρώνοντας» την COSCO και αγοράζοντας λιμάνια και αεροδρόμια! Σίγουρα οι μισοί (τουλάχιστον) αναγνώστες θα αναφωνήσουν: «Σιγά ρε γιατρέ, πουλάς τα ιερά και τα όσιά μας;» Λοιπόν κύριοι, σύντροφοι, αδέλφια (ή ό,τι άλλο προσδιορισμό θελήσετε) εδώ που φθάσαμε, προτιμώ τους Κινέζους από τους Τούρκους! Μην ξεχνάτε ότι τα «τουρκικά» (σε εισαγωγικά) παράλια, τα πάλαι ποτέ παράλια της Ιωνίας, είναι μια πελώρια εξαγωγική αγορά για τους Χιώτες που έχουν το κουράγιο, τη χαρά και την ευχαρίστηση να μένουν και να εργάζονται στη Χίο, το δε κανάλι (δίαυλος, αν προτιμάτε) μεταξύ Τσεσμέ και Χίου είναι μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος για τους επαγγελματίες αν πείσουμε και άλλα πλοία (πλην των ελληνικών) να «πρατιγάρουν» στη Χίο. Οι Τούρκοι όμως πάντα είχαν και έχουν επεκτατικές βλέψεις.

Αγαπητοί Κύριοι, Υπουργοί (κ. Μουσουρούλη), Βουλευτές (κ. Τρια¬ντάφυλλε), Περιφερειάρχες ή Αντιπεριφερειάρχες (κ. Γανιάρη), Δήμαρχοι (κ. Λαμπρινούδη) κλπ. «εμπλεκόμενοι» στα προβλήματα και στην «εξουσία» της Χίου μας, ΒΡΕΣΤΕ ΤΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ, «ξεφορτωθείτε» τα χρόνια προβλήματα (τα προβλήματα που λιμνάζουν): Λιμάνι, Αεροδρόμιο, Μαρίνα κλπ. κλπ., γιατί το βαρέλι δεν έχει πάτο (η κρίση προχωράει)! Επιτέλους, ΒΡΕΣΤΕ ΤΑ.
Ζητώ συγνώμη για το ύφος μου.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ