27.1.2018 10:17

Η Χίος θα έπρεπε να λέγεται κατσικούσα κι όχι πιτυούσα!

Τις τελευταίες ημέρες αποκαλύπτεται  το έγκλημα που γίνεται σε βάρος της φύσης του νησιού μας από την άθλια διαχείριση των βοσκοτόπων του. Του μοναδικού νησιού  που έχει υποστεί τόσο μεγάλη καταστροφή από τις πυρκαγιές, οι οποίες το κατέστρεψαν επανειλημμένα τα 20 τελευταία χρόνια.

Πριν λίγες μέρες με την επερώτηση προς τον υπουργό Γεωργίας του βουλευτή της ΝΔ κ. Μηταράκη  έγινε ολοφάνερο  πως η καταστροφή της συνεχίζεται με τη συνενοχή και τις ευλογίες της επίσημης πολιτείας. Όλη η φύση του νησιού ξεπουλιέται στο όνομα του κέρδους των τσοπάνηδων, για να πάρουν  το δυνατόν περισσότερες επιδοτήσεις φτιάχνοντας τεράστια κοπάδια αιγοπροβάτων. Τους παρουσιάζουν με ψεύτικες δηλώσεις  προς την Ε.Ε. να κατέχουν κοπάδια με αιγοπρόβατα, ακόμα και σε ξένα μέρη, αφού στα δικά τους  δεν υπάρχουν βοσκότοποι που  έχουν την βοσκοΐκανότητα  να τα θρέψουν. 

 Έτσι ο ΟΠΕΚΕΠΕ (τοπικό όργανο που συγκροτήθηκε με  νέο νόμο από το Υπουργείο Γεωργίας με αρμοδιότητα  την ενοικίαση βοσκοτόπων στη Χίο) ανέλαβε να εκτελέσει το σπουδαίο έργο (με τις ευλογίες του Υπουργείου Γεωργίας), επέτρεψε μαζί με τους 205 Χιώτες τσοπάνηδες και σε άλλους 585  ξένους τσοπάνηδες να παρουσιάζονται πως κατέχουν βοσκότοπους πάνω στα καμένο μας νησί για να πάρουν περισσότερες επιδοτήσεις. Αρμέγουν έτσι με την παλιά  τακτική (τότε μετρούσαν στους ελεγκτές δύο φορές τα ίδια ζώα και γι' αυτό έβαλαν ταυτότητα σε κάθε ζώο, η κίτρινη ταινία στο αυτί τους) την αγελάδα που λέγεται Ε.Ε.. Ποια Λαγκάρντ και Ντράγκι, ποιος Σόιμπλε και ποια Μέρκελ θα τους σταματήσει; Οι κομπιναδόροι μας δεν παίζονται!

 Όλα ξεπουλιούνται  στο όνομα του λαϊκισμού, της ψηφοθηρίας  και του κέρδους. Οι κύριοι ενδιαφέρονται μόνο πώς θα αρπάξουν περισσότερες επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες θα δώσουν στους τσοπάνηδες για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη, να αυξάνεται έτσι το ΑΕΠ και συγχρόνως οι ψήφοι τους!. Και το περιβάλλον;  Αμφιβάλλω αν γνωρίζουν τι θα πει ο όρος αυτός! 

 Είναι τόσο μεγάλος  ο λαϊκισμός  του Υπουργείου Γεωργίας που δεν ενδιαφέρεται για την τύχη του κατεστραμμένου περιβάλλοντος στη Χίο, αλλά και της χώρας ολόκληρης. Αδιαφορεί για την ποιότητα  της ζωής των κατοίκων, της πανίδας και της χλωρίδας κάθε τόπου! Η φύση έχει αφεθεί στην τύχη της.

 Αναδασωτέα;  Τι θα πει η λέξη αυτή;  Όπως αυτά της Σιδηρούντα που βόσκονται ανενόχλητα, την ώρα που τα κατσίκια, επιστημονικά αποδεδειγμένο, αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό της αναγέννησης της καμένης φύσης. Τα αποτελέσματα των έργων τους φαίνονται! Το νησί έχει μείνει γυμνό μετά τις φωτιές. Ρίξτε μια ματιά στην Αμανή! Από την πολλή φροντίδα και προστασία έμεινε φαλακρή! Ποτέ δεν πρόκειται να αποκατασταθεί η χλωρίδα της!

Κλείνουν λοιπόν τα μάτια μπροστά στην καταστροφή του περιβάλλοντος, αντί η επιδίωξή τους να είναι ο καθορισμός χρήσεων γης για τον καθορισμό  βοσκοτόπων για να ζήσουν νόμιμα  οι τσοπάνηδες με τα κοπάδια τους. Κλείνουν τα μάτια στην αστυνόμευση των αναδασωτέων και στον περιορισμό  των ζώων καθώς η βοσκοϊκανότητα του νησιού είναι απαγορευτική  στο να κατέχουν τόσο πολλά ζώα οι περισσότεροι από τους τσοπάνηδες, ειδικά τώρα που έχει καταστραφεί! Υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα περιοχών από τα οποία μπορούν να διδαχθούν και να ακολουθήσουν!

 Στο νήσο Κάσσο, ύστερα από μελέτη των κατοίκων, αποδείχθηκε πως τα 30.000 κατσίκια που κατείχαν στο νησί οι τσοπάνηδες δε θα έπρεπε να είναι περισσότερα από 4.000. Έτσι λοιπόν, αφού αποζημιώθηκαν οι κάτοχοι των κοπαδιών, τα ζώα μειώθηκαν στον επιτρεπόμενο αριθμό και επήλθε ισορροπία στο περιβάλλον του νησιού. Εδώ τι γίνεται;

 Στη Χίο και στη Σιδηρούντα  που γνωρίζω, χωρίς να υπάρχει ούτε 1 τετραγωνικό μέτρο βοσκήσιμης γης, αφού όλη η περιοχή γύρω από το χωριό και μέχρι την περιοχή της Ελίντας και  του Αναβάτου από τη μία μεριά και η περιοχή της Κατάβασης μέχρι τις Αψηλές από την άλλη  είναι χαρακτηρισμένες αναδασωτέες, επέτρεψαν (σε  ιδιοκτησία το Δήμου Χίου - παραλία Τηγάνι) τσοπάνη να έχει  μάντρα 13  στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα και να  βόσκει αναγκαστικά  μέσα στα αναδασωτέα 1.305 αιγοπρόβατα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλη. 

Έλεος κύριοι που μας διοικείται. Εκτός από την εξουσία του τόπου, που θέλετε να έχετε στα χέρια σας, μήπως θα έπρεπε να ενδιαφερθείτε  για την ιστορία και την  προστασία του κατεστραμμένου φυτικού περιβάλλοντός του; Η αποκατάσταση της χλωρίδας και της πανίδας  στην ΠΙΤΥΟΥΣΑ δε σας ενδιαφέρει;

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ