3.8.2023 15:26

Γιατί ο Βροντάδος τιμά φέτος τους ναυτικούς του

Τελευταία φορά που ο Βροντάδος τίμησε με λαμπρότητα τους ναυτικούς του ήταν τον Σεπτέμβριο του 1960!!

Αυτή η γιορτή στάθηκε αφορμή να προβληθεί και να ικανοποιηθεί ΑΜΕΣΑ, το αίτημα του Βροντάδου για μετατροπή του Γυμνασίου-Λυκείου του (και) σε ναυτικής κατεύθυνσης.

Βέβαια, της, ως άνω, εκδήλωσης, είχαν προηγηθεί τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του “ΑΦΑΝΗ ΝΑΥΤΗ” στις 17 Αυγούστου 1958. Η φιλοτέχνηση είχε προταθεί από τον τότε Δήμαρχο Βροντάδου Νικόλαο Αγ. Βασιλάκη και η απόφαση ελήφθη το Νοέμβριο του1953, δηλαδή πριν εβδομήντα (70) χρόνια.

Και να που φέτος, επ΄ευκαιρία αυτής της επετείου και ενώ νέοι μας επιλέγουν (και πάλι) τον υγρό στίβο προς σταδιοδρομία, το “Σωματείο Συντ/χων Ναυτικών Βροντάδου”, προγραμμάτισε μιά ενδιαφέρουσα εκδήλωση η οποία θα γίνει στην πλατεία “ΑΦΑΝΗ ΝΑΥΤΗ” την Πέμπτη 17 Αυγούστου τρ.έτους.

Η εκδήλωση αυτή, πέρα από το μουσικοχορευτικό και το εικαστικό μέρος της, (και τα δύο πολύ ενδιαφέροντα), ως κύριο κορμό θα έχει την προβολή ενός βίντεο και την διάθεση στο κοινό ενός βιβλίου περί του οποίου θα γίνει αναφορά τις προσεχείς ημέρες. 

Την έκδοση του βιβλίου έχει επιμεληθεί ο γράφων το παρόν, την δε δημιουργία του βίντεο ανέλαβε εθελοντικά και αφιλοκερδώς (όπως πάντα), ο “μετρ” του είδους, συντοπίτης συνταξιούχος τυπογράφος, φίλος Νίκος Δανιήλ Γεωργούλης.

Ο Νίκος, επί ένα χρόνο, πήρε συνεντεύξεις από, μεγάλους σε ηλικία, ναυτικούς μας αλλά και από γυναίκες-ναυτικούς που άσκησαν για κάποια χρόνια το ναυτικό επάγγελμα.

Από τις εικοσιδύο (22) περίπου ώρες συνεντεύξεων των εικοσιπέντε (25) συντοπιτών, προέκυψε ως “ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ” ένα συγκλονιστικό βίντεο.

΄Ενα βίντεο που καταγράφει τη ζωή του ναυτικού στο πλοίο κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, το φευγιό και το γυρισμό του, την προβληματική επαφή με τους δικούς του, τη “διασκέδαση” εντός πλοίου αλλά και στα λιμάνια και γενικά όλα όσα αποτελούν την αληθινή, την πραγματική ναυτική ιστορία του τόπου μας.

Η όλη εκδήλωση, θα αρχίσει με Τρισάγιο έμπροσθεν του “ΑΦΑΝΗ ΝΑΥΤΗ” το οποίο θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Μάρκος στη μνήμη των “εν καιρώ πολέμου και ειρήνης” απολεσθέντων ναυτικών μας.

Ραντεβού λοιπόν στις 17 Αυγούστου στον “ΑΦΑΝΗ ΝΑΥΤΗ” του Βροντάδου.

Ας δώσουμε όλοι και όλες το παρόν. Είναι χρέος μας.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ