Απόψεις

5/12/14 11:38

τελ. ενημ.: 5/12/14 11:38

Γιατί απεργούν οι δικηγόροι

Ψήφισαν, λοιπόν, οι δικηγόροι όλης της Χώρας, σε μια μοναδική από άποψη συμμετοχής και δημοκρατικού χαρακτήρα διαδικασία, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα  και με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποχή διαρκείας αντιτιθέμενοι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Μένει πλέον η επικύρωση του αποτελέσματος από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της Χώρας.
Έτσι ο πρώτος επιστημονικός σύλλογος της Χώρας απεργεί και μάλιστα μπαίνει σε μια αορίστου διαρκείας αποχή, με ό,τι αυτό σημαίνει σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία και από ανθρώπους, που έχουν πολλαπλά θιγεί στην άσκηση του επαγγέλματός τους από τη μνημονιακή πολιτική των τελευταίων ετών. Το Πρωτόγνωρο και παράδοξο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι  δεν απεργούν γιατί θίγονται τα οικονομικά ή επαγγελματικά τους συμφέροντα.
Απεργούν για να διακηρύξουν την εναντίωσή τους στον προσχηματικό διάλογο και τον εμπαιγμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Απεργούν γιατί με το σχέδιο νόμου, που κατέθεσε το υπουργείο τροποποιείται σε σημαντικό βαθμό ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ο θεμελιώδης νόμος, που ορίζει τη διαδικασία επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών και διασφαλίζει την ορθή και δίκαιη απονομή της δικαιοσύνης.
Απεργούν γιατί με τις αλλαγές που προωθούνται και αγγίζουν κυρίως τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δηλαδή αυτή των πλειστηριασμών θίγονται κυρίως και πρώτιστα τα θεμελιώδη δικαιώματα του πολίτη και η εφαρμογή των αρχών του κράτους δικαίου. Απεργούν γιατί επισπεύδεται η διαδικασία των πλειστηριασμών και περιορίζονται τα δικαιώματα του οφειλέτη σε όλα τα στάδια της δίκης. Απεργούν γιατί μειώνονται τα ένδικα μέσα, που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οφειλέτης και περιορίζεται ακόμη περισσότερο το δικαίωμα να ενημερωθεί ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία σε βάρος του. Απεργούν γιατί οι Τράπεζες γίνονται προνομιούχα πρόσωπα στους πλειστηριασμούς, αφού ενώ μέχρι χθες στον πλειστηριασμό είχε προτεραιότητα το Δημόσιο, το ΙΚΑ, οι υπάλληλοι, τώρα θα προηγείται όλων η Τράπεζα, που θα είναι η πρώτη που θα λαμβάνει τα χρήματα του πλειστηριασμού ! Απεργούν γιατί για να γίνει δυνατό να εμφανισθούν πλειοδότες στους πλειστηριασμούς και να πάρουν τα χρήματά τους οι Τράπεζες το ακίνητο  «θα βγαίνει στο σφυρί» στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας. Ο κόπος μιας ολόκληρης ζωής θα ξεπουλιέται για πολύ μικρά ποσά, αλλά αυτό δεν θα σημαίνει διαγραφή της οφειλής προς την Τράπεζα. Ο οφειλέτης θα εξακολουθεί να οφείλει το υπόλοιπο !
Απεργούν γιατί παράλληλα καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη και μαζί με αυτή η δημοσιότητα της δίκης, που διασφάλιζε τη δίκαιη απονομή της δικαιοσύνης.
Αυτή τη φορά δεν μιλάμε για μια απλή και συνηθισμένη απεργία.
Αυτό το γνωρίζουν τα ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας και οι δημοσιογράφοι των μνημονίων. Για αυτό σήμερα επιδεικτικά σωπαίνουν. Προσπερνούν την είδηση με μια απλή αναφορά ότι  «οι δικηγόροι απεργούν γιατί αντιτίθενται στον σχέδιο για νέο Κ.Πολ.Δ», χωρίς διευκρινήσεις, χωρίς εξηγήσεις. Ίσως καταφέρουν, μάλιστα, με τον τρόπο αυτό, κάποιοι να σχηματίσουν την εντύπωση ότι «προσπαθούν πάλι να προασπίσουν τα συντεχνιακά τους συμφέροντα». Γι’ αυτό δεν μιλούν… Γι’ αυτό δεν εξηγούν στον κόσμο… Γι’ αυτό δεν κάνουν πρώτη είδηση το δημοψήφισμα των δικηγόρων και την απόφασή τους να προχωρήσουν σε αποχή διαρκείας.. Για αυτό δεν καλούν τους δικηγόρους στα  πάνελ τους για να τους εξηγήσουν ότι για να πετύχουμε την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης χρειαζόμαστε, για παράδειγμα, στην αύξηση θέσεων δικαστών, εισαγγελέων, αλλά και δικαστικών υπαλλήλων ή την ανάπτυξη υποδομών στα δικαστικά μέγαρα προκειμένου να διευκολύνεται η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και όχι την κατάργηση των δικαιωμάτων των πολιτών. Αυτά για να γίνει κατανοητό ότι οι κοινωνικοί αυτοματισμοί, που κάποιοι τεχνηέντως δημιουργούν στην κοινωνία, μόνο σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών λειτουργούν και όχι προς το συμφέρον τους.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος των δικηγόρων και η αποχή διαρκείας που αποφασίσθηκε είναι μεταξύ όλων των άλλων και ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε ποιότητα στη δικαιοσύνη , προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και εφαρμογή των αρχών του κράτους δικαίου. Για πολλούς από εμάς αυτή η αποχή αποτελεί ένα αγώνα να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια μας και μαζί την αξιοπρέπεια του συνόλου των πολιτών. Είναι ένας αγώνας για όλους εμάς του ξέρουμε ότι το αύριο δεν θα είναι όπως το χθες και ότι το σήμερα είναι η τελευταία μας ευκαιρία να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας και τον κοινωνικό μας ρόλο ως λειτουργών της δικαιοσύνης.
Ελπίζουμε το σύνολο του δικαστικού κόσμου να συνταχθεί μαζί μας γιατί όλοι καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι με το νέο νομοσχέδιο καταρρίπτεται το τελευταίο οχυρό της Δημοκρατίας : η Δικαιοσύνη.
Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση