12.3.2021 10:34

Ελάτε να κάνουμε ένα ταξίδι και να προβληματιστούμε μαζί

Ας φανταστούμε μια τάξη σχολείου στην Ελλάδα το έτος 2221 της κοινής χρονολόγησης, (C.E στα Αγγλικά από το common era) της κοινής εποχής δηλαδή. 

Ναι είναι το ίδιο με το μετά Χριστόν (μ.χ) αλλά πλέον γράφεται έτσι παγκοσμίως ώστε να μπορούν όλοι οι λαοί της Γης, ασχέτως θρησκευτικών πεποιθήσεων πλέον, να συμφωνούν τουλάχιστον σε ένα πράγμα: Ποια χρονιά έχουμε. 

Λοιπόν η τάξη είναι πλήρης και το μάθημα της Μελέτης της Ιστορίας του Ανθρώπινου Πολιτισμού είναι εν εξελίξει με μεγάλο ενδιαφέρον από τα παιδιά, καθώς πλέον δεν διαβάζουν απλά μέσα από ένα βιβλίο όπως 200 χρόνια πριν αλλά μαθαίνουν μέσω εμπειριών. Τις ιστορικές περιγραφές που τους αφηγείται ο εκπαιδευτικός τις ζουν πραγματικά μέσα από τρισδιάστατα μοντέλα κτιρίων, μουσείων και μνημείων. Κάνουν live περιηγήσεις σε ιστορικούς χώρους και χρόνους όπου μπορούν να ζήσουν τις μεγάλες στιγμές της ανθρωπότητας σαν να ήταν εκεί, όπως την πρώτη προσελήνωση από τον Άρμστρονγκ και την παρέα του, αλλά και τις μαύρες σελίδες των παγκοσμίων πολέμων, του Μεσαίωνα κτλ. 

Τα βιβλία και τα τετράδια έχουν πια σταματήσει να τυπώνονται σε χαρτί και έχουμε περάσει προ πολλού στην τελείως ψηφιακή εποχή με τεράστιο θετικό αντίκτυπο στα δέντρα του πλανήτη που ανακάμπτουν πλέον θεαματικά και μας λύνουν σταδιακά το πρόβλημα της ρύπανσης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 

Σε μια τέτοια ωραία ατμόσφαιρα το μάθημα αφορά την βία από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσα στους αιώνες και ακολουθεί ο εξής διάλογος: 

Όπου Ε- εκπαιδευτικός και Μ- ένας μικρός μαθητής 

Μ- Κύριε πότε σταμάτησε η βία ανάμεσα στους ανθρώπους να είναι ο βασικός τρόπος επίλυσης των διαφορών τους; Γύρω στα 1600 με 1700; 

Ε- όχι παιδιά. Όλα αυτά που σας έδειξα γινόντουσαν ακόμα στον 21ο αιώνα. Μ- Μα, Κύριε, τότε και δημοκρατικά δομημένα κράτη υπήρχαν και πρόσβαση σε ανώτερη μόρφωση είχαν οι πολίτες και ο πλανήτης άνετα μπορούσε να τους θρέψει όλους έστω και με την τεχνολογία που είχαν. Γιατί δεν μπορούσαν να συνυπάρχουν αρμονικά; Ε- Το 1600 που μου λέτε στην Ευρώπη ήμασταν ακόμα στον Μεσαίωνα, μια μαύρη σελίδα, όπου οι λαοί αλληλοσφάζονταν για την κυριαρχία του πολιτισμού και του Θεού τους. Οποιαδήποτε σκέψη εναντίον του Κράτους και της Εκκλησίας περνούσε από λογοκρισία και όποιος δεν υπάκουε τιμωρούνταν παραδειγματικά. 

Μ- Μα όπως βλέπουμε, στον 21ο αιώνα οι πιο πολλές χώρες δεν απέχουν και πολύ από αυτό. Ε- Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να καταλάβουν επιτέλους ότι η βία και η επιβολή του ισχυρού δεν είναι ο καλύτερος τρόπος συνύπαρξης μόλις πριν λίγες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να αυξήσουμε την ποιότητα ζωής όλων μας κατακόρυφα. Μετά από πολλές χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, μέσα σε μια στιγμή, κάναμε το μεγάλο άλμα που πραγματικά μας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώα του πλανήτη! 

Μ- Μακάρι να μπορούσα Κύριε να πάω πίσω στον 21ο αιώνα και να τους εξηγήσω, ίσως να καταλάβαιναν, να άλλαζαν συμπεριφορά και να έβλεπαν όλα τα πλεονεκτήματα που έχει ο δικός μας τρόπος...

Ε- Δεν νομίζω παιδί μου... 

Καλώς ήρθατε πίσω στο 2021, προσδεθείτε γιατί η προσγείωση στην πραγματικότητα θα είναι απότομη. 

Τα σχόλια δικά σας. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ