23.3.2018 20:16

Έλα που γίνεται το … «δεν γίνεται»;

Διάβασα όσα φέρεται να δεσμεύτηκε ο Δημ. Βίτσας. Επιτρέψτε μου να κρατήσω μικρό καλάθι, όχι γιατί έχω πρόθεση αμφισβήτησης της ειλικρίνειας του νέου υπουργού, όσο γιατί γνωρίζω ότι δεν είναι επιρρεπής στις απότομες αλλαγές ο δυσκίνητος κρατικός μηχανισμός. Η δομή του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στήθηκε ως μια μικρογραφία Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Αυτό ήξερε, αυτό απέδωσε ο προκάτοχος Μουζάλας.

Μαγικό ραβδί δεν είδα να κρατά ο νέος υπουργός. Ήταν όμως ευδιάκριτη η διάθεση του να στρίψει απότομα το τιμόνι της ακατανόητης μέχρι τώρα κυβερνητικής πολιτικής στη μεταναστευτική μεταχείριση των νησιών. Από κυβερνητικό στέλεχος με ευθύνη για πρώτη φορά εκστομίζεται η «ισορροπία δικαιωμάτων». Δικαιώματα και οι πρόσφυγες, δικαιώματα συνάμα κι όσοι τους υποδέχονται. Δεν παραγράφονται εν μια νυκτί τα δικαιώματα των ντόπιων με την εύκολη ταμπελίτσα του ξενοφοβικού.

Διαβάζοντας όσα είπε ο Δημ. Βίτσας διαπίστωσα ότι αιφνιδίασε το πολιτικό και το mediaκο τοπικό σύστημα. Τους βγήκε … σωστότερα από ότι τον περίμεναν και φάνηκαν και πάλι οι φτωχοί συγγενείς ενός ανύπαρκτου τοπικού σχεδιασμού διεκδίκησης. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι τα νησιά εξευμενίζονται με δυο τρόπους: ο πρώτος η αποτελεσματικότητα στην προσπάθεια αποσυμφόρησης τους, ο δεύτερος η συνειδητοποίηση ότι η θυματοποίηση αγγίζει και τα ίδια, οπότε ήρθε η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε πια για την ανταποδοτική συμπεριφορά Ευρώπης και κυβέρνησης προς τους νησιώτες. Ό,τι φωνάζουν δηλαδή με όλη την ένταση της φωνής τους εδώ και δυο χρόνια η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα και ο «πολίτης» απ’ τον άξονα των τοπικών Μ.Μ.Ε. .

Σήμερα το δρόμο για μια τέτοια συζήτηση άνοιξε ο ίδιος ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός. Κι όσο κι αν ισχύει η ρήση για … το μικρό καλάθι, δεν παύουν οι δηλώσεις του να διαμορφώνουν ένα νέο αφετηριακό περιβάλλον για τη συζήτηση του μεταναστευτικού και την επίδραση στη φυσιογνωμία των νησιών μας.

Μπροστά στο σκεπτικό Βίτσα οι … δικοί μας φάνηκαν νάνοι. Αντί να αρπάξουν την ευκαιρία και να δεσμεύσουν τον υπουργό για μια συζήτηση από μηδενικής βάσης, καλοπροαίρετη από όλους, επέμειναν στα … τρικ για το μέλλον της ΒΙΑΛ ή πετούσαν αταίριαστες με την περίσταση κορώνες.

Το ίδιο αιφνιδιασμένη είναι και η υποδοχή από ορισμένα τοπικά Μέσα. Η ανάγνωση της επίσκεψης που επιχειρούν μοιάζει σαν να συμπεριφέρονται ως … ορφανά κάποιου που τα παράτησε μόνα κι έρημα στο δρόμο. Να υποστηρίζουν ότι το να διεκδικείς για τον τόπο σου είναι κάτι που … δεν γίνεται και να έρχεται η νέα κυβερνητική αντίληψη να τους λέει κατάμουτρα ότι όλα γίνονται. Φτάνει να τα πιστέψεις και να τα παλέψεις.

Η Χίος αισθάνεται ότι εγκαινιάζεται μια νέα σελίδα στην ατέρμονη συζήτηση για το μεταναστευτικό. Σελίδα σοβαρότητας και ωριμότητας των καταστάσεων. Δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία Βίτσα ή αν ως το τέλος θα αποδειχθεί ότι οι προθέσεις με την παρούσα κυβέρνηση δεν έχουν μεγάλη πιθανότητα να γίνουν πράξη. Οφείλουμε όμως όλοι να δείξουμε τουλάχιστον καλή διάθεση.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ