6.4.2020 21:00

Η καραμπίνα και το Χαλκειός

Δεν πάνε πάνω από 4 χρόνια, από τότε που η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπυριδούλα Σταυράτη, αγορεύοντας πάνω στην έδρα του Δικαστηρίου πρότεινε την αθώωση του πρώτου Χιώτη, που αναγκάστηκε να πυροβολήσει στον αέρα προκειμένου να προστατευθεί βλέποντας ένα ανεξέλεγκτο πλήθος προσφύγων και μεταναστών από τον παρακείμενο καταυλισμό της Σούδας, να κατευθύνεται απειλητικά προς αυτόν.

«Προσέξτε», είχε πει τότε. «Προσέξτε καλά πως διαβάζετε και πως ερμηνεύετε την απόφαση του Δικαστηρίου». «Αθώωση», είπε, «δεν σημαίνει ότι κάποιος έχει το δικαίωμα να σηκώνει το όπλο και να πυροβολά προς πάσα κατεύθυνση».

Προφητικά λόγια. Κάποιοι τα άκουσαν και υπέταξαν τον θυμό και την αγανάκτησή τους, επιβάλλοντας τη λογική στον εαυτό τους παρά την σε βάρος τους αδικία. Κάποιοι άλλοι όμως όχι.

Και να που η ιστορία επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά όμως με άλλη κυβέρνηση, άλλον υπουργό, άλλη λογική. Μία ιστορία που έρχεται να επιβεβαιώσει το αυτονόητο. Ότι, η ΒΙ.ΑΛ. θα έπρεπε να έχει κλείσει προ πολλού.

Δημοσιογραφικά, συνήθως, το ερώτημα το οποίο πλανάται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, είναι τι οδήγησε κάποιον σε μία τέτοια πράξη. Πολλοί θα σπεύσουν να πουν, ότι οι 4 συλληφθέντες αλλοδαποί του επιτέθηκαν με αποτέλεσμα ο 48χρονος να σηκώσει το όπλο. Αυτό είναι το προφανές.

Όμως αυτό που πολλοί θεωρούν προφανές είναι κάτι που θα αποδειχθεί ή θα καταρριφθεί κατά την ακροαματική διαδικασία. Επιτρέψτε μου λοιπόν, να μην αφιερώσω χρόνο σε θέματα που αφορούν στη Δικαιοσύνη, καθότι ούτε είμαι, ούτε και επιδιώκω να γίνω Δικαστής ή Δικηγόρος.

Στην ουσία της υπόθεσης. Είναι γεγονός ότι, θα ζήσουμε μέρες που δεν έχουμε ξαναζήσει αν ο καθένας μας, όσο και αν αδικείται σηκώνει μία καραμπίνα και πυροβολεί. Γιατί όμως να πυροβολεί είναι το ερώτημα.

Αν αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι κάποιος είναι παράφρων, υπάρχει μία σειρά σημαντικών ζητημάτων, που η πολιτεία συνεχίζει να αγνοεί.

  • Αν 4 χρόνια τα νησιά σηκώνουν το βάρος της μετανάστευσης δυσανάλογα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, τότε το Χαλκειός το σηκώνει δυσανάλογα σε σχέση με την υπόλοιπη Χίο.
  • Έχουμε ξεχάσει το Χαλκειός, είτε επειδή έτσι μας βολεύει, είτε δεν απομένει πια να γίνει κάτι άλλο σε αυτό το πολύπαθο χωριό.
  • Έχουμε βολευτεί οι υπόλοιποι στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας μας, όταν οι κάτοικοι του Χαλκειούς καθημερινά υφίστανται καταπατήσεις.
  • Έχουμε βολευτεί κι εμείς και οι αρχές στη λογική του «έλα μωρέ ένα χωραφάκι του πήραν πως κάνει έτσι;».
  • Έχει βολευτεί και η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη σε μία αδιέξοδη κατάσταση. Αλλιώς, πώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι δεν ανοίγει ρουθούνι για τις καταπατημένες ιδιοκτησίες;
  • Έχουμε βολευτεί στο να δηλώνουμε συμπάθεια και συμπόνια στο Χαλκειός μέσω διαδικτύου, στο να καταδικάζουμε τις εικόνες που φθάνουν καθημερινά στις οθόνες μας αλλά επί του πρακτέου μηδέν.
  • Έχουμε βολευτεί κι εμείς, και οι αιρετοί και οι επιτροπές και η Κυβέρνηση, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, να κοτσάρει στο τέλος κάθε πρότασης το «και φυσικά πρέπει να κλείσει η ΒΙ.ΑΛ.». Και η ΒΙ.ΑΛ. όχι δεν κλείνει αλλά γιγαντώνεται και πάει.
  • Έχουμε βολευτεί γι αυτά και για πολλά άλλα... που αν σήμερα δεν υπάρξει λύση γι αυτά, τότε πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα συζητάμε πάλι για ένα άλλο αντίστοιχο περιστατικό.

Κλείνω λέγοντας το εξής: Νέα δομή τύπου «17», ούτε έχει ουσία να συζητηθεί, ούτε πρόκειται να γίνει στον αιώνα τον άπαντα, όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Είναι όμως ώρα και για την Κυβέρνηση και για τον Δήμο και για την Περιφέρεια να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Και όσο οι ροές είναι μειωμένες, να σχεδιάσουν την άμεση υλοποίηση σχεδίου αποσυμφόρησης της ΒΙ.ΑΛ..

Αν μέσα σε 2-3 μήνες, δεν καταφέρουν να μειώσουν τον αριθμό σε 2.000 – 2.500 ανθρώπους, τότε πολύ φοβάμαι ότι τον Σεπτέμβρη οι 5.500 που βρίσκονται σήμερα στο Χαλκειός θα φαντάζουν όαση μπροστά σε αυτό που θα ζήσουμε.

Υ.Γ.: Τα ίδια γράφαμε και τον περασμένο Ιούνιο, τότε που οι 2.500 μας φαίνονταν πολλοί και τώρα παρακαλάμε να ήμασταν στον Ιούνιο του 2019.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ