25.6.2021 11:51

Η Δημοτική Αρχή Χίου πότε θα αφαιρέσει τον πολιτικό της καταρράκτη;

Μια οποιαδήποτε Ομάδα φιλικά προσκείμενων ατόμων που φιλοδοξεί να διεκδικήσει την ψήφο του εκλογικού σώματος, πρέπει απαραίτητα να διέπεται από τις πιο κάτω αρχές και αξίες:  α) εντιμότητα, β) ειλικρινές ενδιαφέρον προσφοράς, γ) γνώση της πολιτικής προϊστορίας του τόπου, δ) έφεση συνεργασίας με όλους και για όλους.

Επιπρόσθετα: καλό είναι, ορισμένοι τουλάχιστον από την Ομάδα, να έχουν γνωρίσει κι άλλους τόπους περισσότερο προοδευμένους, από κάθε πλευρά, για να μπορούν να εφαρμόσουν δοκιμασμένες πρακτικές, με υψηλή προστιθέμενη αξία για τον δικό μας τόπο.

Πέραν τούτων: μια ευρύτερη γνώση των γεωπολιτικών και της προϊστορίας, πιθανά την κατάλληλη στιγμή, να δώσει πόντους και να ανοίξει νέες πηγές ανάπτυξης για τον τόπο.

Για παράδειγμα: η παρουσία δυτικών πληθυσμών στο νησί μας κατά διαφόρους περιόδους, σε αντίθεση με τον Οθωμανικό Ζυγό, έδωσε τη δυνατότητα της από κοινού ανάπτυξης (Γενουάτες και λοιποί).

Τα αποτελέσματα της πιο πάνω συνύπαρξης θα ήταν πολύ πιο επιτυχημένα (όπως συνέβη με τα Δωδεκάνησα που αποδόθηκαν από τους Ιταλούς μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου).

Μια άξια λόγου και προβληματισμού περίπτωση είναι η διαχρονική παρουσία του γαλλικού στοιχείου (προξένου, καθολικών, κλπ.). Η ύπαρξη και λειτουργία του Γαλλικού Κολλεγίου, προσέφερε πολλά στην τοπική κοινωνία και επιμόρφωσε πολλές γενιές φοιτούντων (αγοριών και κοριτσιών) που άνοιξαν τους ορίζοντές τους, μέσα σ’ αυτούς και πολλοί από την οικογένειά μας.

Πριν περίπου 9 μήνες, γνωρίσθηκα με τη νέα άμισθη Πρόξενο της Γαλλίας στο νησί μας, την κα. Ιζαμπέλ, η οποία είχε διαδεχθεί τον επί σειρά πολλών ετών Πρόξενο, κ. Τάκη Παροικάκη.

Μεταξύ άλλων: μου εκμυστηρεύθηκε ότι θα ήθελε να της διατεθεί από τον Δήμο ένας μικρός χώρος για να προσφέρει τις άμισθες υπηρεσίες της σε Γάλλους επισκέπτες ή μόνιμους κατοίκους του νησιού και να συντείνει στη σύσφιξη των δεσμών Χίου - Γαλλίας.

Για παράδειγμα - προσθέτω - σε βάθος χρόνου (όπως ήδη γίνεται στην μικρή Χάλκη) θα μπορούσε με κατάλληλη αξιοποίηση ελάχιστου τμήματος χορτολιβαδικών ή βραχωδών εκτάσεων του Δήμου, να προσελκυσθούν Γάλλοι και άλλοι Ευρωπαίοι και λοιποί για μόνιμη και ημιμόνιμη διαμονή, με ελκυστικές προϋποθέσεις από πλευράς του Δήμου ως προς τη σύντομη κατασκευή των κατοικιών τους, π.χ. μείωση του τιμήματος.

Το τελευταίο: πέραν των αρχικών οικονομικών βοηθειών θα δημιουργούσε συνθήκες ανάκαμψης του οικοδομικού κλάδου και γεωπολιτικής στήριξης του τόπου, λόγω της στενότερης επαφής των δύο λαών.

Βρέθηκε κι ένα προβληματικό σήμερα κτήριο του Δήμου (κλειστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια), το πρώην Φαρμακείο Κόβα και Ζαχαροπλαστείο Κατιμερτζή, μετά την ΑΤΤΙΚΑ ΒΑΝΚ, ικανό, με κατάλληλη αναδιαρρύθμιση, να στεγάσει όχι (1) ένα, αλλά (4) τέσσερα προξενεία, δηλ. Αμερικής, Καναδά, Γαλλίας, Ιταλίας και πιθανά και Ελβετίας (φίλε Ψυχίατρε - Ψυχοθεραπευτή Χρήστο Παπαχρήστο…)

Προϋπόθεση που θα μπορούσε να τεθεί από τον Δήμο: η διάθεση του χώρου και η αναδιαρρύθμιση να γίνει από κοινού με τις άνω χώρες.

Αυτό θα εξυπηρετούσε από τη μία τους ομογενείς μας κι από την άλλη θα ενίσχυε σημαντικά την γεωπολιτική μας θέση απέναντι στους «γείτονες» που ζητούν την αποστρατικοποίηση των νησιών (για να είναι εύκολη η επανάληψη της πριν 200 χρόνια Σφαγής της άμαχης Χίου από την Κυβέρνηση των «πολιτισμένων» γειτόνων).

Δυστυχώς μέχρι στιγμής: ο Δήμος απάντησε αρνητικά, επικαλούμενος τα μικρά έσοδα από την πιθανή μίσθωση του ακινήτου σε ιδιώτες -πράγμα απίθανο- αφήνοντας ίσως κι αυτό σε επόμενη αυτοδιοικητική Αρχή, δηλ. μετά τις εκλογές του 2023 που για πολλούς λόγους (ακατάλληλο νερό, θάψιμο παραθαλάσσιου μετώπου, προβληματικοί δρόμοι και κόμβοι, κ.α.) θα φέρουν άλλη ομάδα στον Δήμο μετατρέποντας ΚΑΙ τη σημερινή, σε προηγούμενη (όπως οι προηγούμενες έξι).

Κ. Δήμαρχε δεν το ξανασκέφτεστε; Γιατί: το γινάτι βγάζει μάτι….

Υ.Γ. Αντ’ αυτών η ανιστόρητη Νομ. Αρχή 2006-2010 (και παρά τα συμφωνηθέντα) «διέταξε» φορτωτή μετά χειριστού να επιχειρήσουν την παράνομη κατεδάφιση (ΦΩΤΟ) του εκκλησακιού Αγ. Ιωσήφ στο Κολλέγιο, που θα διαθέσουμε 225.000€ για την αποκατάστασή του...

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ