25.10.2021 11:37

Άκαυστα δάση: Η απάντηση της Κοινωνίας στην κλιματική αλλαγή

Ένας προσεκτικός παρατηρητής που κοιτά από τον παραλιακό δρόμο του Αεροδρομίου τον Κορακάρη ή τον επισκέπτεται από κοντά διαπιστώνει, ότι: δασώνεται άναρχα από τους σπόρους των πεύκων του δασακιού του Αγ. Παντελεήμονα που μεταφέρει ο αέρας μακριά.

Το φύτεψαν η Φιλοδασική, οι Πρόσκοποι, τα Σχολεία, οι Φορείς τη δεκαετία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα νέα δένδρα ανά στρέμμα ακόμη είναι λίγα, αλλά: σε λίγα χρόνια θα τον μετατρέψουν από χορτολιβαδική σε δασική έκταση και αργότερα που θα καεί, σε πρώην δασική…

Όπως έχει δείξει η προϊστορία: στα δάση που δεν υπάρχει διαχείριση είτε από ρητινοκαλλιεργητές ή από βόσκηση η καύση τους χωρίς απαραίτητα να είναι εμπρησμός είναι βέβαιη για πολλούς λόγους γνωστούς λίγο πολύ σε όλους μας.

Τα τελευταία χρόνια, ειδικοί επιστήμονες δασολόγοι κλπ., αλλά και ο φίλος Διευθυντής Π.Υ. κ. Γιάννης Βουράκης, ενίσχυσαν σκέψεις της στήλης για τη δημιουργία ΑΚΑΥΣΤΩΝ ΔΑΣΩΝ σημαντικής χρησιμότητας και απόδοσης.

Σε συνδυασμό δε με: μικροφράγματα ή κορμοδέματα στα ρυάκια τους μπορούν να αναπτυχθούν πάρα πολλά είδη δένδρων και φυτών, όπως: κουτσουπιές, ακακίες, φραγκοσυκιές, οξιές, δρυς, κουκουναριές, ροδοδάφνες, αγγελικές, κυπαρίσσια, δενδρολίβανα, παχύφυτα, ρίγανη, θυμάρι, τριφύλλι, σολωμοί, Κωνσταντινουπολίτικες ακακίες, μοσχολουριές, μουριές, τσικουδιές, ελιές, αμυγδαλιές, αχλαδιές, ευκάλυπτοι και πολλά άλλα, που μπορούν να προστεθούν από ειδικότερους.

Τα πιο πάνω, σε αντίθεση με τα πεύκα που έχουν το ρετσίνι και ως άγρια υπερπολλαπλασιάζονται με υψηλό θερμικό φορτίο και αδρανοποιούν τα υπόλοιπα, έχουν χρησιμότητα για τα αιγοπρόβατα και τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους μελισσοκόμους.

Η κατασκευή συνεχόμενων μικρών κτιστών ανασχετικών φραγμάτων και κορμοδεμάτων κατά περίπτωση, θα συμβάλλει στην αποτροπή των πλημμυρών, στον εμπλουτισμό του υπόγειου ορίζοντα και στην ανάπτυξη υδροβόρων φυτών και δένδρων που ενεργούν κατά της ερημοποίησης και διάβρωσης των εδαφών που απειλεί τα εδάφη και την ανθρωπότητα.

Ο φίλος Δήμος (Δημοσθένης) Χαλκιάς, πρώην μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Χίου επέλεξε μια έκταση του Δήμου Χίου επιφάνειας 6.500 τ.μ. για την οποία έλαβε άδεια, αλλά όχι και βοήθεια από το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου να ξεκινήσει το φύτεμα της. Βρίσκεται στην Κοντοποδού, δηλ. στο τέρμα του Καλοπλύτη, στην οδό Κ. Χαλλιορή.

Κατόπιν της Α-προθυμίας όλων(!!!) φύτεψε πριν λίγα χρόνια 200 δένδρα μ’ ένα φίλο του, από τα οποία έπιασαν τα 60.

Φέτος σκοπεύει να συνεχίσει.

Μια καλή ιδέα είναι: να βοηθηθεί καταρχήν από τους Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου και Κοινότητας Χίου, από τους Προσκόπους, τη Φιλοδασική, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τους τρίτεκνους, τα κόμματα, τους παλαιούς και νέους Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους, κλπ. κλπ. σαν μια πράξη ΟΜΟΨΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ.

Η στήλη και το σκυλί της θα είναι στο πλευρό του φίλου Δήμου Χαλκιά.

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ