21.2.2016 21:40

Άγιε.... παίζεις εν ού παικτοίς!

Η παρέμβαση της Ηγουμένης του Αγίου Κωνσταντίνου Χίου, Παρασκευής Μοναχής,

δείχνει στον Μητροπολίτη  Μάρκο το δρόμο...

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Ηγουμένη του Αγίου Κωνσταντίνου, Παρασκευή Μοναχή είναι μία Αγία Μοναχή, μία εξέχουσα φυσιογνωμία του Μοναχικού κόσμου και χαίρει σεβασμού και εκτιμήσεως από  όλους τους σημαντικούς ανθρώπους της Ορθοδοξίας, ανεξαρτήτως ημερολογίων, στον κόσμο όλο. 

Πατριάρχες, Μητροπολίτες, Ηγούμενοι, Μοναχοί και Μοναχές  ευλαβούνται του τιμίου Αυτής ονόματος και επικαλούνται των ευχών και προσευχών της. 

Και αυτά τα συναισθήματα τα γεννά η Αγία Μορφή της, παρά την πλήρη απομόνωση και τον μονήρη βίο που διάγει. 

Έχει αναπτυχθεί ένας "θείος μύθος" γύρω από το όνομά της! Και δικαιολογημένα.

Είναι μεγάλη η  ευλογία αλλά και η τιμή που ευρίσκεται  στο νησί  της Χίου,για εξήντα τόσα χρόνια. 

Μπήκε  μικρό κορίτσι στη Μονή και είναι πλέον ώριμη Γυναίκα. Και δεν βγήκε ποτέ από το Μοναστήρι του Αγίου Κωνσταντίνου από την ημέρα που εισήλθε και εντάχθηκε στην Αγία και ξεχωριστή  αυτή Αδελφότητα,  και ακόμη και μέχρι σήμερα διάγει βίο ασκητικό. Μάλιστα ο Θεός την αξίωσε να ηγείται μίας  σπουδαίας και καταξιωμένης  Μονής, η οποία παρά την διάλυση των άλλων Μονών στη Χίο, αυτή ευρίσκεται εν  πλήρη ακμή και πνευματική ευημερία.

Στα χρόνια που κουβαλώ στους ώμους μου και με δεδομένη τη σχέση που έχω με κάθε τι το εκκλησιαστικό, δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε την Σεβαστή  και Αγία Γερόντισσα Παρασκευή, να παρεμβαίνει δημοσίως επί ενός εκκλησιαστικού θέματος ! Και υπήρξαν πολλές αφορμές στο παρελθόν για να το πράξει. Ποτέ δεν έλλειψαν οι προκλήσεις.   Άλλωστε   ο πολυπράγμων διάβολος βρίσκει πάντα τρόπο να χώνει την ουρά του και να χρησιμοποιεί ως ενεργούμενά του ευάλωτους συνανθρώπους μας,που δεν έχουν ισχυρές αντιστάσεις, αλλά παραδίδονται  πολύ εύκολα στα χέρια του και στο διαστροφικό θέλημά του! 

Οι πληροφορίες που έχω από έγκυρους συνομιλητές της Αγίας Ηγουμένης, είναι οτι αυτή τη φορά στενοχωρήθηκε πολύ με την αθλιότητα των ανθρώπων, που έχουν το θράσος, ακόμη και μέχρι σήμερα, να αποκαλούν τους εαυτούς τους στενούς φίλους και συνεργάτες του Γέροντα Αμβροσίου και να αραδιάζουν τα ψέματα με ταχύτητα βολίδας. Αν είχε τέτοιους φίλους ο Αμβρόσιος τί να τους έκανε  τους εχθρούς ;

Τη στενοχώρησαν  επίσης, όπως μαθαίνω, οι επεκτατικές βλέψεις του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου.  Κανείς άλλος Μητροπολίτης από τον αείμνηστο Παντελεήμονα Φωστίνη  και μετά,δεν αντιμετώπισε με κακότητα και εχθρότητα την Μονή και το παλαιό ημερολόγιο! 

Ούτε ο Τοποτηρητής Μυτιλήνης Ιάκωβος, (που για πέντε χρόνια, με δύο ενδιάμεσες παύσεις, εποίμανε τη Χίο), ούτε ο Παύλος(των 11 μηνών), ούτε ο Χρυσόστομος(ο οποίος γνωρίζω προσωπικά οτι εκτιμούσε ιδιαιτέρως την Ηγουμένη Παραακευή), ούτε ο Νικηφόρος( των 57 ημερών) αλλά ούτε και τελευταίος, εκ των παλαιών Μητροπολιτών,ο Διονύσιος, ενόχλησαν ποτέ τη Μονή ή ήγειραν αξιώσεις επί της ταπεινής αλλά σεβαστής  μειονότητας των παλαιοημερολογιτών! Κανείς δεν τους κυνήγησε από τον Παντελεήμονα και μετά. Ζούσαν αρμονικά στο νησί και μάλιστα αναπτύχθηκε μία πολύ καλή σχέση μεταξύ όλου του ποιμνίου. Αυτή ήταν η αιτία που πολλοί από μας μπολιαστήκαμε με αγάπη για τους Αγίους Πατέρες και τις άλλες Μονές που ακολουθούσαν το παλαιό εορτολόγιο. Δεν τους βλέπαμε ως εχθρούς και δεν μας έβλεπαν ως αιρετικούς!

Είδατε πόσο απλά, αγνά και αληθινά τα γράφει  η Αγία Γερόντισσα;

Διακρίνατε το ήθος και την ανωτερότητά της στην αγνή και ανεπιτήδευτη αυτή παρέμβασή της; Αν και κλεισμένη μέσα στη Μονή έχει πλήρη γνώση και διαυγή άποψη για όσα συμβαίνουν στη Χίο. Δεν επαφίεται στην ασφάλεια που της δίνει το άβατο της Μονής! Δεν ακουμπά στην καρέκλα της Ηγουμένης! Παρεμβαίνει με θάρρος και παρρησία !

-- Δεν θα επιτρέψουμε νέους Φωστίνες να μπούνε στο Μοναστήρι μας, είπε!

Γιατί γνωρίζει οτι τα προβλήματα του διχασμού ξεκινούν πάντα από την κακή κεφαλή.

Υπάρχουν πολλά από αυτά που καταθέτει στο κείμενό της, που θάθελα να τα φωτίσω λίγο παραπάνω και να εξάγουμε τα σωστά συμπεράσματα. Παράλληλα θέλω να επιστήσω την προσοχή στους παραλήπτες των  επιμέρους μηνυμάτων αυτής της δημόσιας παρέμβασης! Τους κρούει τον κώδωνα κατά τρόπο ορατό !

Για παράδειγμα,για ποιόν χτυπά η καμπάνα όταν λέει:

---"Πότε είχε ιδιαίτερη επικοινωνία ο Γέροντας Αμβρόσιος με την Μητρόπολη Χίου;

Ψεύδεστε. Ουδέποτε!  Ήταν μεγάλος μαχητής της Ορθοδοξίας".

Είναι καταπέλτης και δίνει μια ηχηρή απάντηση στους ανεύθυνους που εξεστόμισαν αυτές τις ανακρίβειες, επειδή ο Γέροντας Αμβρόσιος είχε μιλήσει κάποιες φορές με τον αείμνηστο Διονύσιο! Και με τον Μάρκο είχε μιλήσει μία δύο φορές! Στη μία μάλιστα ήμουν αυτήκοος μάρτυς! Τον είχε τηλεφωνήσει όταν είχε πάρει η μεγάλη φωτιά που λίγο έλλειψε να κάψει την Σκήτη. Τον πήρε την επόμενη ημέρα  για να του πουλήσει εκδούλευση και να του πεί οτι είπε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο της εποχής εκείνης,να ανέβουν στη  Μονή συνεργεία του Δήμου, για να τους ανοίξουν το δρόμο!

Τί σημαίνει αυτό; Οτι διατηρούσε κρυφή επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Μάρκο; Ελεος!

--- Και συνεχίζει η Αγία Ηγουμένη με την ίδια θλίψη για τους ψευδομένους :

--Και ο Παραδείσης που πήρε όρκο ψευδή, τί λόγο θα δώσει στον Κριτή, εν ώρα της κρίσεως;

Είδατε τί διαφορά ήθους; Διαφορά δύο κόσμων, εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους!

Δεν τον καταδικάζει με αυτό που λέγει, αλλά τον παραδίδει στην κρίση του Κυρίου!

Σε αυτή την περίπτωση δεν θα ήθελα να είμαι ούτε... ψύλλος στον κόρφο του!

Ένα ακόμη συγκλονιστικό στοιχείο αυτής της παρέμβασης που δεν θα έπρεπε να περάσει απαρατήρητο, είναι στο σημείο που λέγει:

-- " Αυτή τη στιγμή που το νησί μας, το νησί των Αγίων Μαρτύρων κατακλύζεται από Οθωμανούς και ανά πάσαν ώρα και στιγμή δεν γνωρίζουμε το πώς θα μας αντιμετωπίσουν, εσείς κυνηγάτε τα μοναστήρια μας και δημιουργήτε σκανδαλώδεις καταστάσεις μέσα στο νησί".

Τί εννοεί άραγε η Αγία Ηγουμένη με αυτή την τελευταία της αποστροφή;

-- Δημιουργήτε σκανδαλώδεις καταστάσεις μέσα στο νησί;

Σε ποιόν, αλήθεια, απευθύνεται με αυτό το έμμεσο πλην όμως σαφές:

--" Ουαί τω ανθρώπω εκείνω δί ού το σκάνδαλον έρχεται..."

Τέλος η επισήμανσή της που περιλαμβάνει ευθεία προειδοποίηση για την Μητρόπολη Χίου και εμμέσως για τον  ίδιο τον Μητροπολίτη, είναι προς προβληματισμό αλλά και δίνει την ευκαιρία για προσευχή. 

--" Εάν η Μητρόπολις Χίου αλλάξει το πνευματικό υπάρχον καθεστώς της Σκήτης των Αγίων Πατέρων, τοποθετώντας δικούς της κληρικούς, ας γνωρίζει οτι θα μας βρεί απόλυτα αντίθετες".

Αν και είναι δύσκολο να βρεί δικούς της κληρικούς η Μητρόπολη, για να τους τοποθετήσει στην Σκήτη( αν είχε αυτή την πνευματική ενάργεια θα το είχε κάνει ήδη και σε άλλες Μονές που της ανήκουν και  έχουν διαλύσει) εντούτοις η επισήμανση της Αγίας Ηγουμένης οτι..

--" θα μας βρεί απόλυτα αντίθετες",

τα λέει όλα!

Με τα λόγια αυτά δείχνει στον Μητροπολίτη Χίου Μάρκο το δρόμο: 

-- Ή να σταματήσει κάθε ενέργεια που θα ταράξει το κλίμα που υπάρχει στο νησί.

-- Ή την λύση θα την δώσει ο Θεός και οι Αγιοι της Χίου, που δεν θα επιτρέψουν αυτή την εγωιστική ασέβεια! 

Αλλοίμονον σε όποιον αγνοήσει αυτό το μήνυμα που είναι αποτέλεσμα θείας προσευχής και εδαφιαίας μετανοίας!

Άγιε.... παίζεις εν ού παικτοίς!

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ