12.7.2019 15:04

Ένας Λυθριανός απόφοιτος του Γυμνασίου της Χίου

Συγκινητικό ντοκουμέντο που κοσμεί την έδρα των συλλόγων Αλατσατιανών και Τσεσμελήδων στην Αθήνα

Θαυμάσιο ντοκουμέντο που ανασύρει από το βαθύ παρελθόν την ιστορικότητα , αλλά κυρίως τη βαρύτητα του ξακουστού Εκπαιδευτηρίου, του Γυμνασίου Χίου, αποτελεί το «Αντίγραφον Απολυτηρίου» , που με ευλάβεια έχουν τοποθετήσει στην αθηναϊκή εστία τους  οι προαναφερθέντες πολιτιστικοί σύλλογοι.

Ο αναφερόμενος μαθητής είναι Λυθριανός (Ερυθρεύς) , δηλαδή από το Λυθρί, όπως άλλως αποκαλείτο η απέναντι χερσόνησος , η Ερυθραία. Ονομάζεται Γεώργιος Σκαφίδας του Μιχαήλ και είναι παπαδοπαίδι.

Το «Απολυτήριον» εκδίδεται ως αντίγραφο το 1914, όμως αφορά την αποφοίτηση του εν λόγω μαθητή το 1898, ούτε λίγο , ούτε πολύ, 16 έτη μετά.

Ο εν λόγω φοίτησε περίοδο πριν την Απελευθέρωση της Χίου , αλλά και περίοδο γυμνασιαρχίας του αειμνήστου Γεωργίου Ζολώτα.

                                             

                                             Αντίγραφον
 

ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΧΙΟΥ
                                         ΑΠΟΛΥΤΉΡΙΟΝ
Ο Γεώργιος Μιχ. Σκαφίδας, εξ Ερυθρών, ετών 24 πατρός Ιερέως, ενεγράφη εις το Γυμνάσιον τούτο κατά το σχολικόν έτος 1893-1894 υπ’ αριθ. μητρώου 106, διακούσας δε πάντα τα εν αυτώ διδασκόμενα μαθήματα και την απολυτήριον δοκιμασίαν υποστάς, κρίνεται άξιος του βαθμού (8και 44/50)λ. καλώς και της εις το Πανεπιστήμιον φοιτήσεως. Διήγαγε ο εν των Γυμνασίω κοσμιαίως

Εν Χίω τη 8 Ιουλίου 1898

Ο ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗΣ (υπογρ.) Γ.Ι. Ζολώτας ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΑΙ (υπογρ. καθηγητών)

Σφραγίδα (ΕΦΟΡΕΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΧΙΟΥ) ότι ακριβές αντίγραφον.
Εν Χίω τη 10 Οκτωβρίου 1914.
Ο Γυμνασιάρχης Χ. Αλιμονάκης


 

Στο Πανεπιστήμιο     

Εξίσου σημαντική και άκρως κατατοπιστική είναι η σημείωση που ακολουθεί το «Απολυτήριον» . Μια σημείωση που αποδεικνύει το υψηλό εκπαιδευτικό  επίπεδο του Σχολείου, τη δυνατότητα δηλαδή των αποφοίτων του να εγγράφονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

«ΣΗΜ. Ο φέρων το απολυτήριον τούτο γίνεται δεκτός εις το εν Αθήναις Πανεπιστήμιον κατ’έγγραφον απόφασιν του εν Ελλάδι υπουργείου των εκκλησιαστικών κτλ. διαβιβασθείσαν εις την Εφορείαν των Δημοσίων Σχολείων της Χίου δια του υπ’αριθ. 288/91 και από 17 Σεπτεμβρίου 1863 εγγράφου του εν Χίω Προξένου της Ελλάδος».
 

                                                                              (Πηγή : Φωτόδενδρο)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ