17.6.2014 19:18

Της αμύνης τα παιδιά…

• ΕΝΙΟΤΕ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΣΚΟΡΑΡΕΙ

Ποιόν να προϊδεάσει ο τίτλος ότι θα αναφερθώ στον υποβιβασμό των σχολικών μονάδων Νενήτων και Καλλιμασιάς; Ωστόσο σε εμένα η προφορική δέσμευση του νέου υφυπουργού Παιδείας στο Στ. Κάρμαντζη ότι θα διατηρηθούν στην εξαθέσια μορφή τους με κατενάτσιο μου μοιάζει, για να χρησιμοποιήσω και ορολογία της εποχής.

Το πρόβλημα δεν είναι αν Νένητα και Καλλιμασιά θα χάσουν ένα δάσκαλο. Έχει χωριά με διθέσια ή μονοθέσια σχολεία που βγάζουν εξαιρετικούς μαθητές κι ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και τα κραταιά Νένητα και η Καλλιμασιά μπήκαν στο φαύλο κύκλο αισθητής αποδυνάμωσης του νεαρού πληθυσμού τους. Καταγράφουν κι αυτά, όπως σχεδόν το σύνολο των χωριών της Χίου, μια τάση σταδιακής γήρανσης, που εν τέλει αντικατοπτρίζεται στις λογικές πολιτικές του κάθε Υπουργείου.

Η επίκληση δε της νησιωτικότητας και της παραμεθώριας μορφής ενέχει τον υψηλότατο κίνδυνο να εκφυλιστεί σαν επιχείρημα, όταν γίνεται τσιχλόφουσκα στο στόμα του καθενός, είτε για πραγματικά ουσιώδης λόγους, είτε για περιπτώσεις σαν αυτή εδώ.

Καλώς ή κακώς η χώρα εισήλθε σε μια περίοδο που οφείλει να μετράει. Δεν το έκανε πριν, έπαιρνε αποφάσεις στα κουτουρού και να ο πικρός λογαριασμός της. Είχε δημιουργήσει εκπαιδευτικό σύστημα περισσότερο για να διορίζει αδιόριστους αποφοιτήσαντες εκπαιδευτικούς και λιγότερο για να παρέχει μόρφωση και αγωγή στα παιδιά μας.

Σήμερα η αριθμητική σε Νένητα και Καλλιμασιά θέλει τα συγκεκριμένα σχολεία πενταθέσια. Εμείς με την αγωνιστική μας στάση και φλάμπουρο τη νησιωτικότητα πιθανά να τα κρατήσουμε εξαθέσια, εκλογές εις τον ορίζοντα. Με πανό, ντουντούκες και πολιτικά επιχειρήματα βέβαια, η αιμορραγία του μαθητικού πληθυσμού ούτε σε αυτά τα κεφαλοχώρια συγκρατείται. Αυτό είναι άλλου παπά (όχι απαραίτητα του παπά Γιώργη) Ευαγγέλιο…

Μόνο που την ουσία του πράγματος σπανίως τη μελετάμε. Είμαι δε σχεδόν σίγουρος ότι, έπειτα από την προσωρινή νίκη τους, της … αμύνης τα παιδιά θα χαλαρώσουν, δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να παίξουν επίθεση. Να ερευνήσουν και, αν είναι εφικτό, να πατάξουν τις αιτίες που λίαν συντόμως θα μας οδηγήσουν σε νέο γύρο άμυνας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ