6.12.2018 14:18

Με καθαρά ομογενειακή προσέγγιση

Κάνουμε συχνά ένα λάθος. Ερμηνεύουμε τις κινήσεις των ομογενών μας με τα δικά μας μέτρα και σταθμά. Μεγαλωμένοι σ’ έναν διαφορετικό κόσμο, συνήθως του σεβασμού των ατομικών ελευθεριών και της πίστης στην ατομική πρωτοβουλία, ιδιαίτερα όσοι προέρχονται από τις Η.Π.Α., πολλοί ομογενείς καταθέτουν σκέψεις που στον … δικό μας πλανήτη φαίνονται εξωπραγματικές.

Κάπως έτσι επιχειρείται και η ερμηνεία όσων εκφράζει το τελευταίο διάστημα, με το πάθος και την επιπρόσθετη ορμή της νεότητας, ένας νέος επιστήμονας, που δεν έκρυψε τη φλογερή του διάθεση να ανακατευτεί με τα κοινά.

Ερμηνεύουμε, δηλαδή, τα λεχθέντα του Απ. Πίττα με τους δικούς μας όρους, που φυσικά πολύ απέχουν από τους όρους της πολιτικής ζωής του περιβάλλοντος που ο ίδιος μεγάλωσε.

Ο νεαρός καθηγητής εξέφρασε στις παρεμβάσεις του το μέσο Έλληνα της ομογένειας. Αυτόν που θλίβεται βαθύτατα για τη διεθνή εικόνα της χώρας, κουράστηκε να αναζητεί δικαιολογίες στις κομματικές ρητορείες και δεν είναι διατεθειμένος να καλύψει απολύτως τίποτα στη διάθεση του να ξεκινήσει κάτι απ’ την αρχή. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Η μηδενιστική του, κατά τους περισσότερους από εμάς, προσέγγιση της πολιτικής πραγματικότητας, είναι σήμερα η κοινή ομογενειακή πεποίθηση για το πώς κινούνται τα πράγματα στη χώρα. Κι η απόσταση από την καθημερινότητα της Ελλάδας καίει τα χλωρά μαζί με τα ξερά, σε μια προσπάθεια να καρπίσει πιο γρήγορα το νέο.

Το δίλημμα πια στον Μητσοτάκη 

Δεν ξέρω κατά πόσο η μεταφορά της ομογενειακής ατμόσφαιρας καίει οριστικά το όνειρο του να βρει μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., όπως προεξοφλούν μερικοί, βασισμένοι στο μέτρο της πολιτικής της μη διατάραξης των εσωκομματικών ισορροπιών.

Ο Πίττας ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να έχει ανάμειξη με το κομματικό παρελθόν, επιδιώκει να ενισχύσει την πολιτική φιλοσοφία της ελεύθερης οικονομίας στο βαθμό που σήμερα την εκφράζει η Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη.

Ουσιαστικά μεταφέρει το βάρος στον ίδιο τον αρχηγό της Ν.Δ.. Θα δείξει ανεκτικότητα για τη συμμετοχή στο κόμμα του προσώπων που δεν αντιμετωπίζουν το κόμμα ως άβατο ιερό αλλά προασπίζουν με πάθος την ιδεολογία του; Θα μείνει πιστός στην πολιτική της διεύρυνσης της Ν.Δ. από πρόσωπα που δεν γλείφουν κι έρπουν για να πιάσουν κομματικά αξιώματα και θα ανοίξει το κόμμα του σε φωνές ακόμα και προσώπων που στο παρελθόν ή και στο μέλλον έχουν την τόλμη να διαχωρίσουν τη θέση τους απ’ το βεβαρυμμένο ιστορικό της Ν.Δ., όπως έκανε στην περίπτωση του Π. Τατσόπουλου;

Στο πρόσωπο του Απ. Πίττα δοκιμάζεται στη Χίο η συνταγή του μείγματος της Ν.Δ. που θέλει ή οραματίζεται ο Μητσοτάκης. Κι εδώ θα φανεί, με την ενσωμάτωση ή την απόρριψη του νεαρού καθηγητή από τον κομματικό μηχανισμό, πόση ανθεκτικότητα έχουν οι εξαγγελίες του Κυριάκου για ριζικές τομές στη λειτουργία ενός βαθιά συντηρητικού κόμματος.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ