Μία ξεχωριστή εκδήλωση για την επέτειο της αμερικανικής ανεξαρτησίας ετοιμάζει η Ένωση Ομογενών Χίου, επιχειρώντας να μεταφέρει στο νησί το κλίμα και την ατμόσφαιρα του ''4th of July''. Στόχος της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Παντελή Μπουρνιά, είναι οι ομογενείς, αλλά και οι φίλοι της ομογένειας, να ζήσουν μία βραδιά με αμερικανικό χρώμα, καλοκαιρινή διάθεση και έντονο συμβολισμό.
Η εκδήλωση θα έχει χαρακτήρα ανοιχτής γιορτής, με αμερικάνικο δείπνο, ποτά και βεγγαλικά κοντά στην παραλία, ώστε όσοι παραβρεθούν να απολαύσουν μια διαφορετική καλοκαιρινή εμπειρία στο νησί. Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, επιδιώκεται να σταλεί και ένα μήνυμα παρουσίας της ομογένειας στη Χίο, με τον πρόεδρο της Ένωσης να επισημαίνει ότι οι Αμερικανοί ομογενείς εξακολουθούν να στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες και να διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο καταγωγής τους.
Η φετινή χρονιά, ωστόσο, φαίνεται ότι διαμορφώνεται με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα ως προς τις αφίξεις. Ο Παντελής Μπουρνιάς εκτιμά ότι ο αριθμός των ομογενών που θα ταξιδέψουν φέτος στο νησί θα είναι μειωμένος, καθώς οι διεθνείς εξελίξεις, η οικονομική αβεβαιότητα και το υψηλό κόστος μετακίνησης επηρεάζουν σημαντικά τις αποφάσεις των οικογενειών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, για μια οικογένεια που θέλει να ταξιδέψει στη Χίο, το συνολικό κόστος μπορεί να φθάσει κοντά στις 10.000 δολάρια, ποσό που για αρκετούς ομογενείς λειτουργεί αποτρεπτικά. Ιδιαίτερα οι νεότερες οικογένειες φαίνεται ότι εξετάζουν πολύ πιο προσεκτικά το ενδεχόμενο του ταξιδιού, με αρκετές από αυτές να προσανατολίζονται στην αναβολή της επίσκεψής τους.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.