19.7.2022 11:23

Ανεπανάληπτο ξεφάντωμα και δωρεές για τον πρόναο της Αγίας Μαρκέλλας στο Upstate ΝΥ

Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το διήμερο πανηγύρι της Αγίας Μαρκέλλας στο Upstate της Νέας Υόρκης, κι αυτό διότι οι Χιώτες όπου κι αν βρεθούν τιμούν την μνήμη της προστάτιδάς τους. Οι περισσότεροι εξ αυτών ταξίδεψαν από δύο έως και τέσσερις ώρες για να παραστούν στο καθιερωμένο προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας.

Το διήμερο πανηγύρι της Αγίας Μαρέλλας συνεχίζεται αδιαλείπτως για 43 χρόνια και είναι ένα από τα ελάχιστα – αν όχι το μοναδικό – που η πανδημία του κορωνοϊού δεν κατάφερε να το ματαιώσει.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιουλίου 2022 με τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, την λιτανεία της θαυματουργού εικόνας και την Αρτοκλασία και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022, με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρα και βοηθούμενου υπό του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ, Οικονόμου Βασίλειου Λούρου.

Στον Εσπερινό συμμετείχε και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Παναγίας του Άϊλαντ Παρκ, π. Γεώργιος Καζούλης, ενώ τους ύμνους απέδωσαν ο πρωτοψάλτης και καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής, Απόστολος Κομπίτσης, βοηθούμενος υπό των ιεροψαλτών Στράτου Γατανά και Νίκου Τσιάδη.

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός ήταν ελληνοπρεπής και κατανυκτικός και ο Επίσκοπος Ναζιανζού συνεχάρη τους Βορειοχωρίτες και κατ΄ επέκταση τους Χιώτες που τιμούν τη μνήμη της Αγίας Μαρκέλλας όπου κι αν βρεθούν.

Εκτενή αναφορά έκανε στην ζωή και στο έργο της Αγίας Μαρκέλλας και κάλεσε τους προσκυνητές να παραμείνουν εδραίοι στην πίστη τους, να μεταλαμπαδεύουν τις εθνικοτοπικές παραδόσεις και να συνεχίσουν την φιλανθρωπική τους δράση εδώ και στην γενέτειρα.

Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε το δείπνο και το ξεφάντωμα με την ορχήστρα του Κώστα Ψαρού στο μπουζούκι – τραγούδι, της Λαμπρινής Κάμπουρα στο κανονάκι τραγούδι, τον Παναγιώτη Γιαννίρη στο κλαρίνο και την Σοφία Χαραλαμπίδου στα λαϊκά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτριος Μουτάφης καλωσόρισε τους ομογενείς και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την αγάπη τους για το προσκυνητάρι και τους κάλεσε να προσφέρουν τον οβολό τους για την ολοκλήρωση του πρόναου.

Η ολοκλήρωση της τσιμεντόστρωσης του πρόναου άλλαξε τα δεδομένα και προκάλεσε τον ενθουσιασμό των στελεχών και των μελών.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Δημήτριος Μουτάφης, εκπόνησε αφιλοκερδώς ο συμπατριώτης τους αρχιτέκτονας Αντώνης Τσιμούνης, ενώ την δεύτερη φάση των εργασιών έχουν αναλάβει οι εργολάβοι Νίκος Κατσάπης και Κώστας Ράλλης. Την πρώτη φάση του έργου, όπως έγραψαν οι “Αναμνήσεις” ανέλαβε ο ευεργέτης του Συλλόγου και του προσκυνήματος Στυλιανός Ζερβούδης, ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου «Galaxy General Contracting».

Ερωτηθείς για τα έσοδα από το διήμερο πανηγύρι ο κ. Μουτάφης επεσήμανε ότι ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες τους. Παράλληλα κάλεσε όσους για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να παραστούν στο πανηγύρι να αποστείλουν τον οβολό τους ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες το 2023 και στο διήμερο πανηγύρι να τελέσουν τα εγκαίνια του πρόναου.

Όσον αφορά την στέγη του πρόναου επεσήμανε ότι υπάρχουν διάφορα σχέδια και εάν συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα χρήματα αντί της στέγης πισσοχάρτου θα επιλέξουν την κεραμοσκεπή.

Σύλλογος Βορειοχωριτών

Ο Σύλλογος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», εισήλθε στην 8η δεκαετία προσφοράς και δράσης, ενώ το προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας στα όρη Κάτσκιλς στην 5η δεκαετία.

To παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρκέλλας έχει χτιστεί στο κέντρο του μεγάλου οικοπέδου που έχουν αγοράσει προ τεσσάρων και πλέον δεκαετιών οι Βορειοχωρίτες στην περιοχή Kenoza Lake στα Κάτσκιλς.

Αριστερά του ναού υπάρχει μια λιμνούλα και δεξιά υπάρχει το μεγάλο υπόστεγο και οι βοηθητικοί χώροι οι οποίοι παρέχουν τη δυνατότητα στον Σύλλογο να διοργανώσει τα πανηγύρια και τις εκδρομές αγνοώντας τις καιρικές συνθήκες.

Αναδημοσίευση από anamniseis.net

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ