Μια ιδιαίτερα σοβαρή αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) Γιώργος Τούμπος, μιλώντας στο ζωντανό podcast του Politischios.gr.
Ο κ. Τούμπος έκανε γνωστό ότι εδώ και αρκετό καιρό, στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες ώστε η μαστίχα που παράγεται στην περιοχή του Τσεσμέ να αποκτήσει επίσημη πιστοποίηση — ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο πρόεδρος της Ε.Μ.Χ., επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ότι παρότι στο παρελθόν είχαν υπάρξει αναφορές για την ύπαρξη «μαστίχας Τσεσμέ» και την επιδοτούμενη καλλιέργεια στην Τουρκία, το ζήτημα πλέον έχει περάσει σε πιο οργανωμένο στάδιο.
«Απέναντι γίνονται μεγάλες προσπάθειες να λάβει η μαστίχα της απέναντι πλευράς πιστοποίηση. Όλος ο αγώνας που δίνεται εκεί είναι για να αποκτήσουν πιστοποιητικά, τα οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζονται», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι στόχος των Τούρκων είναι να δημιουργήσουν ένα προϊόν που θα εμφανίζεται ως ισότιμο με τη χιώτικη μαστίχα.
Ο πρόεδρος της ΕΜΧ ξεκαθάρισε ότι η Ένωση παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση του προϊόντος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. «Εμείς δίνουμε τον αγώνα μας όχι μόνο για να εξασφαλίσουμε την καλλιέργεια εδώ, αλλά και για να προστατεύσουμε το προϊόν εκτός Χίου», σημείωσε.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Μαστίχα Χίου δεν είναι απλώς μια φυσική ρητίνη, αλλά ένα προϊόν που κουβαλά πίσω του αιώνες γνώσης, τεχνογνωσίας και ιδιαίτερης φροντίδας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.