30.8.2016 11:09

Στα μαλακά με τον ΕΝΦΙΑ

ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΔΟΣΕΙΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΜΕ ΤΗΝ 1Η ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Μειωμένος σε σχέση με πέρσι είναι ο φετινός ΕΝΦΙΑ για  αρκετούς  Χιώτες φορολογούμενος αφού σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Χίου Κυρ. Ραπίτη, υπάρχει μείωση των αντικειμενικών αξιών η οποία επέφερε σε αρκετές περιπτώσεις και μείωση του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. « Δεν γνωρίζουμε πόσο είναι το ποσοστό της μείωσης αλλά τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο ΕΝΦΙΑ  σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι μειωμένος ενώ σε κάποιες άλλες είτε διατηρείται στα ίδια επίπεδα με τα περσινά , είτε υπάρχει αύξηση. Παράλληλα  έχει μειωθεί και το αφορολόγητο για τον συμπληρωματικό φόρο στις 200.000€ από 300.000», δήλωσε στον «π» ο Κυρ. Ραπίτης.

Τέλη Σεπτεμβρίου η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ

 Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία τον Ιανουάριο. « Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό τους έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν διορθωτική δήλωση E9 έως το τέλος Νοεμβρίου καταβάλλοντας το μισό πρόστιμο», ανέφερε ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Χίου προσθέτοντας ότι φέτος δεν θα ισχύσει η έκπτωση του 20% για τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ενώ τα αγροτεμάχια δεν έχουν φόρο.

Έκπτωση 50% ή και πλήρης απαλλαγή

Οι απαλλαγές της τάξεως του 50% ή ακόμη και η ολοκληρωτική απαλλαγή για νοικοκυριά, πολυτέκνους και άτομα με αναπηρία πάνω από 80% συνεχίζει να ισχύει όπως ακριβώς και πέρσι. « Οι ανωτέρω απαλλαγές ισχύουν εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Επιπρόσθετα θα υπάρχεο φόρος και στα αγροτεμάχια», υποστήριξε ο Κυρ. Ραπίτης

Τροποποιητική δήλωση για τα «λάθη» του ΕΝΦΙΑ

Εάν οι φορολογούμενοι διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική τροποποιητική δήλωση Ε9. Αν προκύψει μείωση φόρου μέχρι 300 ευρώ η εκκαθάριση γίνεται αυτομάτως, ενώ αν το ποσό του φόρου ξεπερνά τα 300 ευρώ για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Εφορία και έως ότου γίνει η νέα εκκαθάριση θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά οι προηγούμενες δόσεις.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ