30.4.2020 16:04

Πόσες τουριστικές επιχειρήσεις στη Χίο θα αντέξουν μέχρι το 2021;

Μαζικό κύμα ακυρώσεων για προγραμματισμένες κρατήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες με μοναδική ελπίδα τον εσωτερικό τουρισμό

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μετατρέπεται το ζήτημα της επιβίωσης όχι μόνο των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων του νησιού αλλά και όσων επιχειρήσεων είχαν εξαρτήσει την βιωσιμότητά τους από τον τουρισμό.

Η πρώτη αποτίμηση για τη φετινή τουριστική περίοδο έχει ξεκάθαρα αρνητικό πρόσημο αφού το ενδιαφέρον επισκεπτών κυρίως από το εξωτερικό είναι ελάχιστο ενώ οι ακυρώσεις ακόμα και από τους Ευρωπαίους που παραδοσιακά επέλεγαν τη Χίο τις διακοπές τους, διαδέχονται η μία την άλλη.

Αυτή τη διαπίστωση ενισχύουν και οι δηλώσεις του προέδρου του Φορέα Τουρισμού Χίου Αυγουστή Νεαμονίτη που αναλύοντας τα δεδομένα έκανε λόγο για μία από τις πιο δύσκολες τουριστικές περιόδους, κατά την οποία οι επιχειρηματίες που σχετίζονται με τον τουρισμό καλούνται να επιβιώσουν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες.

Όπως εξήγησε, κύριο χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί καθώς και η ασάφεια για το πότε θα λειτουργήσουν οι τουριστικές μονάδες και κάτω από πιο καθεστώς. Αυτό κατά τον κ. Νεαμονίτη οδηγεί τους περισσότερους, κυρίως από το εξωτερικό να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους για φέτος με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στον αντίποδα πιο καλή είναι η κατάσταση στον εσωτερικό τουρισμό αφού η Χίος θεωρείται ένας από τους ασφαλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα αυτό να προσμετρά θετικά στην επιλογή των επισκεπτών από την Ελλάδα. Κατά τον ίδιο, το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα έντονο για τη Χίο, το 2021 αφού πολλοί tour operator από το εξωτερικό έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η διαπίστωση του Διευθυντή της μεγαλύτερης ξενοδοχειακής μονάδας του Καρφά, του ξενοδοχείου «Ερύθα», Γιάννη Συράκη, ο οποίος επεσήμανε ότι τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε κύμα ακυρώσεων από χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, οι περισσότεροι όμως εκ των οποίων κάνουν κράτηση προς το τέλος του καλοκαιριού του 2021.

Σύμφωνα με τον κ. Συράκη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κρατήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα, αφού οικογένειες αλλά και μεμονωμένα άτομα αξιοποιούν τη δυνατότητα του κοινωνικού τουρισμού επιλέγοντας τη Χίο, ως έναν βασικό ασφαλή προορισμό με βάση τα σχεδόν μηδενικά κρούσματα από κορωνοϊό.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε το έντονο ενδιαφέρον νέων αγορών του εξωτερικού για το καλοκαίρι του 2021, σημειώνοντας ότι η Χίος θα μπει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη αφού οι tour operators αναζητούν πλέον νησιά μη τουριστικά κορεσμένα και ασφαλή από άποψη θεμάτων υγείας.

«Το μέγεθος του νησιού αλλά και το γεγονός ότι ο επισκέπτης δεν συνωστίζεται στις παραλίες και σε άλλα σημεία, παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή των επισκεπτών», κατέληξε.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ