30.10.2014 5:56

Πώς θα γίνονται οι διαγραφές κόκκινων δανείων για τις επιχειρήσεις

Το δρόμο για ρυθμίσεις δανείων και σημαντικές διαγραφές χρεών από τις τράπεζες ανοίγει το προσχέδιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τα κόκκινα δάνεια.

Οι ρυθμίσεις απευθύνονται σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που χαρακτηρίζονται βιώσιμοι και δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να διαγράψουν οφειλές κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, με βασικό κριτήριο το κατά πόσον η επιχείρηση, μετά τη διαγραφή θα είναι σε θέση να πληρώσει το υπόλοιπο της οφειλής. Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες ή άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα δεν είναι υποχρεωμένες να δεχθούν τη διαγραφή και μπορούν να την αρνηθούν.

Πρόκειται επομένως για μια σημαντική νομοθετική παρέμβαση, η οποία όμως θα κριθεί στην εφαρμογή και κυρίως στα κριτήρια με τα οποία οι τράπεζες θα αποφασίζουν πότε μια επιχείρηση είναι βιώσιμη, πόσο ποσοστό των δανείων πρέπει να διαγραφεί ή ποια άλλη ρύθμιση πρέπει να εφαρμοστεί.

Μια προϋπόθεση για τη διαγραφή, είναι ότι το υπόλοιπο των οφειλών -μετά τη ρύθμιση- δεν πρέπει να  ξεπερνά το 75% της περιουσιακής θέσης της επιχείρησης. Προβλέπει, μάλιστα, ότι η αξία των ακινήτων θα υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία ή άλλη αξία που τίθεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες φορολογικές διατάξεις. Υπάρχει και εδώ επομένως ένα σημείο προς διευκρίνηση, δεδομένου ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι σήμερα αρκετά υψηλότερες από τις πραγματικές.

Ένα σημαντικό θέμα είναι τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια σε πολλές τράπεζες. Η ρύθμιση προβλέπει ότι μια τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε διαγραφή εφόσον έχει τουλάχιστον το 50% των δανείων, αλλά υπάρχει ένα ζήτημα σχετικά με το τι θα γίνεται με τις υπόλοιπες οφειλές.

Στην περίπτωση των διαγραφών με δικαστική απόφαση, η οποία θεσπίζεται επίσης από το νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι εφόσον συναινεί το 50,1% των πιστωτών, η διαγραφή με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις ισχύει και για τους υπόλοιπους πιστωτές. Υπάρει βέβαια η δυνατότητα προσφυγής των υπόλοιπων πιστωτών, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση εφόσον κριθεί ότι το ποσό που εισέπραξαν είναι μικρότερο από εκείνο που θα έπαιρναν εφόσον η επιχείρηση οδηγείτο σε πτώχευση.

Οι τρεις διαδικασίες 

Το νομοσχέδιο προβλέπει τρεις διαφορετικές διαδικασίες: για τη ρύθμιση των δανείων με την τράπεζα, για την ρύθμιση με απόφαση δικαστηρίου και για την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή με αίτημα των πιστωτών.

1. Ρύθμιση με την τράπεζα.
 Η πρώτη αφορά στη ρύθμιση του δανείου σε συνεννόηση με την τράπεζα με αίτηση της επιχείρησης και ονομάζεται «Ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών». Η τράπεζα μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη εφόσον έχει τουλάχιστον το 50% των οφειλών της επιχείρησης ή εφόσον έχει τέτοιο ποσοστό των χρεών που μετά τη διαγραφή η επιχείρηση θα μείνει με δανεισμό που δεν θα ξεπερνά το 75% της καθαρής περιουσιακής της θέσης (περιουσιακά στοιχεία, απαιτήσεις κλπ).

2. Ρύθμιση με απόφαση δικαστηρίου. Η δεύτερη αφορά τη δυνατότητα μιας επιχείρησης να ζητήσει ρύθμιση των χρεών από το δικαστήριο, εφόσον συγκεντρώσει τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον του 50,1% των πιστωτών του και ονομάζεται «Έκτακτη διαδικασία ρύθμισης υποχρεώσεων εμπόρων (με δεσμευτική δύναμη για το σύνολο των πιστωτών). Εφόσον το δικαστήριο δεχθεί τη ρύθμιση που ζητεί η επιχείρηση σε συνεργασία με το 50,1% των πιστωτών, η ίδια ρύθμιση ισχύει και για τους υπόλοιπους πιστωτές.

3. Έκτακτος διαχειριστής. Η τρίτη διαδικασία αφορά τη δυνατότητα  των πιστωτών να ζητήσουν από το δικαστήριο να θέσει σε «Έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης», εφόσον αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 40% των οφειλών της επιχείρησης. Εάν το δικαστήριο δεχθεί την αίτηση ορίζεται ειδικός διαχειριστής ο οποίος αναλαμβάνει τη διαχείριση και διενεργεί δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της επιχείρησης ή επί μέρους λειτουργικών συνόλων

Τα 10 σημεία-κλειδιά για τις ρυθμίσεις με τις τράπεζες

Πώς γίνεται η ρύθμιση των δανείων με τις τράπεζες ή άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα

1. Οι ρυθμίσεις δανείων γίνονται μόνο για βιώσιμες επιχειρήσεις.

2. Η τράπεζα ή άλλο χρηματοδοτικό ίδρυμα διαγράφουν τις οφειλές κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, με κριτήριο το αν ο οφειλέτης θα μπορεί να ανταποκριθεί στις πληρωμές μετά τη ρύθμιση...

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ