29.8.2022 9:36

Οι μαστιχοπαραγωγοί μετρούν τις πληγές τους (Video)

Καταστροφή μέχρι και 90% της παραγωγής μαστίχας έδειξε το πρώτο φως της ημέρας

Το σύνολο των καταστροφών που προκάλεσαν οι καλοκαιρινές καταιγίδες από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή 26.8.2022, ξεκινούν να μετρούν οι μαστιχοπαραγωγοί σε όλη την έκταση της κεντρικής και νότιας Χίου.

Το πρώτο φως της ημέρας, αποκάλυψε και το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσαν οι καλοκαιρινές μπόρες, αφού το τρίτο κέντος δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα σε αρκετά χωράφια η καταστροφή να φθάσει μέχρι και στο 90% της παραγωγής.

Η κάμερα του Politischios.gr, βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Νεχώρι, σε ένα από τα χωριά που φαινομενικά θα γλύτωναν από την νεροποντή της Παρασκευής όμως τελικά συνέβη το εντελώς αντίθετο.

Όπως επεσήμαναν οι παραγωγοί στον «Π», το μαστίχι παρασύρθηκε από το νερό κι έγινε ένα με τις φυλλωσιές με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή να είναι σχεδόν ολοκληρωτική.

«Έχουμε ακόμα ένα περιθώριο για δύο κέντη μέσα στον Σεπτέμβριο εάν φυσικά δεν βρέξει και δεν έχουν αντίστοιχα φυσικά φαινόμενα όπως αυτά της περασμένης εβδομάδας. Δυστυχώς, η νεροποντή τα πήρε όλα. Δύσκολα κάποιος θα μπορεί να σώσει κάτι από την παραγωγή που υπήρξε», ανέφεραν στην κάμερα του «Π».

Προέχει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών

Τον φόβο του ότι οι καταστροφές θα επηρεάσουν σημαντικά την παραγωγή σε μαστίχα, εξέφρασε μέσα από δηλώσεις του το μέλος της διοίκησης της Ε.Μ.Χ. Δημήτρης Αγκάς, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει, αφορά στη διαθέσιμη ποσότητα που θα έχει η Ένωση προς παράδοση.

«Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου που θα τελειώσει αυτή η διαδικασία θα δούμε και το τελικό πλήγμα στο σύνολο της παραγωγής. Θα πρέπει να μην πέσουμε πολύ σε κιλά παραγωγής γιατί ήδη η ζήτηση είναι μεγάλη και δεν έχουμε μαστίχι να δώσουμε. Αν φέτος η παραγωγή είναι λιγότεροι τόνοι σε σχέση με πέρυσι τότε το πρόβλημα θα είναι μεγάλο», ανέφερε.

Ως προς τη διαδικασία αποζημιώσεων, σημείωσε ότι κλιμάκια του ΕΛΓΑ ήδη έχουν εικόνα της καταστροφής, θα ακολουθήσουν οι αιτήσεις από τους μαστιχοπαραγωγούς και στη συνέχεια θα γίνει ο έλεγχος των αιτήσεων ξεχωριστά.

Δείτε φωτορεπορτάζ στη σελίδα του «π» στο Facebook

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ