14.12.2019 12:57

Ο Σύλλογος Λογιστών Χίου μας ενημερώνει για τα ηλεκτρονικά φορολογικά βιβλία

Από το 2020 μπαίνουν στη ζωή μας τα Ηλεκτρονικά φορολογικά Βιβλία και η εφαρμογή τους αποτελεί μόνο το πρώτο μέρος της "τριλογίας", (ηλεκτρονικά βιβλία- ηλεκτρονική τιμολόγηση-διασύνδεση φορολογικών μηχανισμών) με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων).

Οπότε όλες οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεώνονται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, My DATA (my Digital Accounting and Tax Application, ελληνιστί .. στη δική μας ψηφιακή λογιστική και φορολογική εφαρμογή), τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν και να τηρούν ηλεκτρονικά τα φορολογικά βιβλία τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την ΑΑΔΕ η πλατφόρμα «myData» θα περιλαμβάνει δύο ηλεκτρονικά βιβλία:

1. Το Βιβλίο Αναλυτικών Εγγραφών (Αναλυτικό Βιβλίο), όπου θα καταχωρούνται όλα τα παραστατικά εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων κάθε έτους.

2. Το Βιβλίο Συνοπτικής Απεικόνισης (Συνοπτικό Βιβλίο), όπου θα εμφανίζονται συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα της επιχείρησης (σε μηνιαία και ετήσια βάση.

Η διαβίβαση των στοιχείων των παραστατικών στην πλατφόρμα MyData θα είναι δυνατή με τους ακόλουθους τρόπους:

1. Αυτόματα μέσω του λογιστικού - εμπορικού προγράμματος (μετά από απαραίτητη αναβάθμιση του) για αυτές που έχουν μηχανογραφηθεί..

2. Με ειδική φόρμα καταχώρησης στο www.aade.gr/myDATA για τις επιχειρήσεις που εκδίδουν μικρό αριθμό παραστατικών και δεν χρησιμοποιούν συστήματα λογισμικού

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ στόχος της είναι πρωτίστως η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων αφού όπως αναφέρει στο επίσημο site της:

- Θα επιτευχθεί μείωση διοικητικού κόστους μέσω της αυτοματοποίησης πολλών φορολογικών διαδικασιών

- Τα ηλεκτρονικά βιβλία εδραιώνουν την αξιοπιστία στη σχέση της Εφορίας με τις επιχειρήσεις και λειτουργούν ως μηχανισμός οικειοθελούς συμμόρφωσης και πρόληψης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Το βέβαιο είναι ότι η ΑΑΔΕ, με την υλοποίηση του ηλεκτρονικού βιβλίου, θα έχει στη διάθεση της ένα υπερόπλο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αφού μηνιαία (και ετήσια) πλέον, θα έχει τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να εξάγει σενάρια ελέγχου επιχειρήσεων αφού άμεσα θα καταγράφει αποκλίσεις Εσόδων και Εξόδων από μήνα σε μήνα και πολλά άλλα.  Με αυτά τα δεδομένα θα μπορεί άμεσα να αντιμετωπίσει φαινόμενα εικονικών και ανύπαρκτων συναλλαγών και ανάλογα θα προωθεί στοχευμένα τους φορολογικούς ελέγχους. Ο φορολογικός έλεγχος θα επικεντρώνεται στις περιπτώσεις που παρατηρείται ασυνήθιστη δραστηριότητα, είτε λόγω μειωμένων πωλήσεων είτε αυξημένων δαπανών της επιχείρησης.


Αδιαμφισβήτητα η ψηφιοποίηση φορολογικών βιβλίων, διαδικασιών – δηλώσεων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και όλοι ελπίζουμε ότι στο τέλος της διαδρομής θα υπάρξει  βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω απλοποίησης διαδικασιών, εξοικονόμηση χρόνου και μείωση κόστους, πρόληψη φοροδιαφυγής που θα οδηγήσει σε  αναλογικά δικαιότερη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων.  

Το σίγουρο όμως είναι ότι μέχρι το τέλος της διαδρομής μας περιμένουν μεγάλες δυσκολίες αφού η μετάβαση στα ηλεκτρονικά βιβλία μέσα στο δύσβατο και δαιδαλώδες Ελληνικό φορολογικό πλαίσιο, θα δυσχεράνει την καθημερινότητα των επιχειρήσεων και των λογιστών και θα προκαλέσει μεγάλο κόστος συμμόρφωσης για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις. Απαιτούνται συμβόλαια υποστήριξης και αναβάθμισης λογισμικού, πιθανότατα αγορά hardware και νέες υπηρεσίες πληροφορικής συγχρονισμού των λογιστικών βιβλίων με τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Οψόμεθα…

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ