Οικονομία

7/2/18 19:18

τελ. ενημ.: 20/2/18 19:06

Αφήνουν το νησί χωρίς αδρανή υλικά τα "τερτίπια" των Υπηρεσιών

• ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΝΕΑΣ ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΕΣ

Με το νέο νόμο για τις Λατομικές Περιοχές εκμετάλλευσης αδρανών υλικών υπό μάλης η 8μελής Επιτροπή που συγκροτήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου από την Χρ. Καλογήρου θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν κωλυσιεργεί σκοπίμως τον καθορισμό νέων λατομικών ζωνών και στη Χίο, ενώ έχει προχωρήσει η αντίστοιχη διαδικασία σε όλα τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας.

Η ανάγκη καθορισμού νέων λατομικών ζωνών αναδείχθηκε στην πρόσφατη δημόσια συζήτηση για τα προβλήματα του κατασκευαστικού κλάδου, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου. Εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου ζήτησαν την παρέμβαση του Επιμελητηρίου για την επιβολή όρων ανταγωνισμού στην αγορά, καθώς εκτιμάται ότι πολλές φορές το μεταφορικό κόστος για να φτάσουν αδρανή υλικά, ειδικά σε ιδιωτικές εργασίες στη βόρεια  Χίο, υπερβαίνει ακόμα και το κόστος αγοράς.

Από 7 ζώνες … μονοπώλιο

Το νησί μας μέχρι και πριν δυο δεκαετίες καλύπτονταν από επτά λατομία διάσπαρτα στο γεωγραφικό του πλάτος (Αρμόλια – Φυτά – Καρυές – Γρου – Θολοποτάμι – Πυργί – Μηλιγκάς). Σταδιακά, με εξαίρεση των Αρμολίων, αδρανοποιήθηκαν και σήμερα ουσιαστικά μόνο ένα λατομείο καλείται να καλύψει τις ανάγκες της προσεχούς 30ετίας με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Οι πρόσθετες ανάγκες

Ήδη σε υπηρεσιακά σημειώματα προκύπτει η ανάγκη χαρακτηρισμού μίας ή και περισσότερων λατομικών ζωνών, καθώς, με υπηρεσιακούς υπολογισμούς, προκύπτει ότι το ισοζύγιο των αδρανών υλικών του νομού σε βάθος τριακονταετίας είναι ελλειμματικό κατά     10,75 x106 m3.

Η ποσοτική απαίτηση επισημαίνεται και σε επίσημη έκθεση της τοπογράφου μηχανικού Νιόβης Τσαγκέτα για λογαριασμό της Περιφέρειας, η οποία καταλήγει ότι «θα πρέπει να χωροθετηθεί μία ή περισσότερες λατομικές ζώνες, προφανώς από το κέντρο του νησιού και βορειότερα και εκτός της περιοχής natoura και να λειτουργεί ως αντίποδας της υφιστάμενης των Αρμολίων».

Οι λόγοι της υπόδειξης, κατά την κ. Τσαγκέτα, είναι:

α. Ελαχιστοποίηση του κόστους των αδρανών για τον τελικό καταναλωτή.

β. Αποφυγή πλεονάζοντος κυκλοφοριακού φόρτου, αφού σήμερα όλα τα βαρέα οχήματα μεταφοράς αδρανών προς τα βόρεια του νησιού διέρχονται μέσα από τον οικιστικό ιστό της πόλης της Χίου.

γ. Επικράτηση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και αποφυγή μονοπωλιακών καταστάσεων.

δ. Ύπαρξης εναλλακτικής λύσης στο θέμα αδρανών.

 

Αόριστες απορρίψεις, ανεδαφικές υποδείξεις

Η προηγούμενη Επιτροπή που εξέδωσε το πόρισμα της πέτυχε το ακατόρθωτο: να απορρίψει ως ακατάλληλες όλες τις προτεινόμενες θέσεις και να προτείνει στη θέση τους δυο νέες,  μία που προϋποθέτει την κατασκευή έργου οδοποιίας που δεν έχει καν  μελετηθεί και μια που απαιτεί την άρση της από το χαρακτηρισμό της ως αναδασωτέα!

Συγκεκριμένα η Επιτροπή απέρριψε ως ακατάλληλες, είτε γιατί βρίσκονται εντός ή πολύ κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους, είτε γιατί βρίσκονται εντός αναδασωτέων εκτάσεων τις προτεινόμενες λατομικές ζώνες:

  1. στη θέση Τσικουδιά, στις Καρυές, έκτασης 734 στρ.
  2. στη θέση Μαραδόβουνο του Αίπους, έκτασης 885 στρ.
  3. στη θέση Αγρελιά, κοντά στο Δελφίνι της Λαγκάδας, έκτασης 373 στρ.

Αντίθετα, με πρωτοβουλία της εξέτασε θέση μεταξύ των υψωμάτων Κεφαλόβουνο και Κακοζύγωτο στο Αίπος, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τα όρια του αρχαιολογικού χώρου του Ρημόκαστρου. Για το σημείο αυτό, μολονότι θεωρεί ότι δεν προκαλεί άμεση ή έμμεση βλάβη σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, κρίνει ότι η προσπελασιμότητα των βαρέων οχημάτων από τις στροφές του Αίπους και τον οικισμό του Βροντάδου είναι ακατάλληλη και επομένως αναγκαία η κατασκευή ενός παρακαμπτήριου δρόμου.

Εξετάζει επίσης τη θέση Λακκί στον Αγ. Γιώργη Συκούση, η οποία όμως βρίσκεται εντός κηρυγμένης αναδασωτέας περιοχής και απαιτείται άρση απόφασης αναδάσωσης.

Και οι δυο προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν απαιτούν κάποια χρόνια, ουσιαστικά δηλαδή η προηγούμενη Επιτροπή απέκλειε τη δημιουργία νέων λατομικών ζωνών.

Δυο μέτρα, δύο σταθμά

Εντύπωση πάντως για το σκεπτικό της Επιτροπής προκαλεί το γεγονός ότι απορρίπτονται περιοχές (θέση Τσικουδιά Καρυών) σε απόσταση πολύ μεγαλύτερη από αρχαιολογικούς χώρους, όπως αυτές που έχουν την τελική συγκατάθεση της Αρχαιολογίας.

Η νέα Επιτροπή έχει πια την ευθύνη να επανεξετάσει εκ του μηδενός όλες τις προτάσεις, να δώσει λύση στα πλαίσια ευελιξίας του νέου λατομικού νόμου (με ειδική αναφορά στις νησιωτικές περιοχές) και να διαλύσει τις υποψίες του κατασκευαστικού κλάδου ότι σκοπίμως η υπόθεση κωλυσιεργεί. Θα είναι καταστροφικό το νησί της πέτρας σύντομα να χρειάζεται να εισάγει και αδρανή υλικά….

 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση